Ce este hiperlipidemia mixta: cauze, factori de risc, tratament

Hiperlipidemia mixta este o afectiune genetica, ea este transmisa prin membrii din aceeasi familie. Daca suferi de aceasta boala, inseamna ca ai niveluri mai mari (decat cele considerate normale) ale colesterolului, trigliceridelor si ale altor lipide din sangele tau.

Aceasta afectiune contribuie la bolile de inima si la infarctul miocardic timpuriu. Diabetul, hipotiroidismul, obezitatea si consumul excesiv de alcool pot agrava aceasta boala.

Hiperlipidemia mixta este cunoscuta si sub denumirea de hiperlipidemia familiala combinata, care este un tip de dislipidemie. Hiperlipidemia familiala combinata afecteaza, estimativ, 1-2% din populatia lumii occidentale. De fapt, este cea mai frecvent intalnita afectiune a profilului lipidic mostenita.

 

Valorile mari ale lipidelor sangvine incep sa apara, de regula, in anii din perioada adolescentei. Unele dovezi arata ca hiperlipidemia incepe, in cazul unor persoane, in copilarie. Desi nu exista un leac, exista tratament care ajuta persoanele cu hiperlipidemie mixta.

Cauzele hiperlipidemiei mixte

Inca se fac cercetari stiintifice pentru a determina genele specificice care cauzeaza aparitia acestei boli. Cercetarile sunt complexe, deoarece caracteristicile hiperlipidemiei mixte se suprapun peste cele ale sindromului metabolic.

Acest sindrom nu este determinat genetic si este mult mai raspandit, dar noile tehnici de cercetare genetica si noile statistici ii ajuta acum pe oamenii de stiinta sa inteleaga cauzele care stau la baza hiperlipidemiei mixte.

Daca unul dintre parintii tai sufera de hiperlipidemie mixta, ai o sansa de 50% sa mostenesti riscul genetic al acestei afectiuni. Iar daca ambii tai parinti au hiperlipidemie mixta, ai putea sa mostenesti "o doza dubla", lucru care poate provoca probleme medicale mai grave inca din tinerete.

Riscuri si factori de risc

Hiperlipidemia mixta este o afectiune mostenita si ea poate cauza niveluri mari ale lipidelor sangvine. Valorile lipidelor tale sangvine vor fi chiar mai mari daca intrunesti, in acelasi timp, conditii precum:

•    diabetul
•    hipotiroidismul
•    obezitatea
•    consumul excesiv de alcool.
 

Aceste valori mari ale lipidelor din sange, care vin o data cu hiperlipidemia mixta, te supun unui risc de:

  • boala arteriala coronariana, cunoscuta si sub numele de cardiopatie ischemica,
  • infarct miocardic timpuriu,
  • boala vasculara periferica,
  • accident vascular cerebral (AVC).

Diagnostic

NEWSLETTER DEDICAT DOC
 
Hiperlipidemia mixta este, de regula, observata prima oara cand testele de sange indica niveluri mari ale lipidelor din sange. Este posibil sa nu ai niciun fel de simptome fizice, dar medicul tau va putea sa stabileasca diagnosticul cunoscandu-ti antecedentele medicale familiale, in special daca ai rude cu boli cardiace sau cu hiperlipidemie.

In prezent, medicul tau iti va recomanda un test de sange pentru a putea pune diagnosticul. Acest test determina valorile lipidelor din sangele tau. Medicul tau va cauta in rezultatele acestei analize de sange:

  1. niveluri mai mici decat media ale colesterolului HDL ("bun"),
  2. niveluri mai mari decat cele normale ale colesterolului LDL ("rau"), ale trigliceridelor si ale apolipoproteinei B-100 (apoB-100).


Aceste rezultate pot indica hiperlipidemia mixta.

Tratament

Hiperlipidemia mixta este o boala mostenita, care nu are un leac. Obiectivul tratamentului este ca medicul sa iti reduca riscul de boli coronariene (de inima) si riscul complicatiilor acestora.

Planul tau de tratament va depinde de varsta ta la momentul diagnosticarii, de cat de mari sunt valorile lipidelor tale sangvine si de faptul ca ai sau nu simptome, cum ar fi durerea in piept.

Primul pas in ceea ce priveste tratamentul este sa faci anumite schimbari in stilul de viata (o dieta saraca in grasimi, scaderea in greutate, activitate fizica regulata, renuntarea la fumat). Totodata, medicul iti poate prescrie si unele medicamente.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0