De ce este important raportul dintre colesterolul total si colesterolul HDL

Aflarea raportului dintre cele doua tipuri de colesterol (total si "bun") este importanta, deoarece aceasta informatie il poate ajuta pe medicul tau sa determine riscul de boala cardiovasculara.

Medicul calculeaza raportul individual dintre colesterolul total si HDL-colesterol, printr-o formula: ei impart valoarea colesterolului total la valoarea pe care o are colesterolul HDL (nivelul de lipoproteine cu densitate mare). Raportul optim dintre acestea este cuprins intre 3,5 si 1.

Un raport mai mare creste riscul de boala cardiovasculara (problemele aparute la vasele de sange si la sistemul circulator, precum si problemele ce apar la inima).

 

Colesterolul bun si colesterolul rau influenteaza acest raport

Valoarea colesterolului seric total este alcatuita din trei tipuri diferite de colesterol.

  • Lipoproteinele cu densitate mare (HDL-colesterolul) sunt considerate a fi colesterolul "bun". El alcatuieste intre 20 si 30% din nivelul colesterolului total al unei persoane.
  • Lipoproteinele cu densitate mica (LDL-colesterolul) sunt considerate a fi colesterolul "rau" si ele alcatuiesc pana la 60-70% din colesterolul total din corp.
  • Lipoproteinele cu densitate foarte mica (VLDL-colesterolul) sunt un precursor al colesterolului LDL si ele alcatuiesc pana la 10-15% din colesterolul total al unei persoane.

 

Retine ca aceste procente conteaza foarte mult, deoarece atunci cand apar cresteri sau scaderi la nivelul lor, ele pot afecta riscul ca o persoana sa dezvolte o boala cardiovasculara.

Cand analizele de sange ale unui pacient arata valori mari ale colesterolului total, acest lucru s-ar putea datora cresterii nivelului colesterolului LDL. Medicul specialist poate determina valorile diferite ale colesterolului, axandu-se pe valorile HDL-colesterolului, LDL-colesterolului si VLDL-colesterolului, informatii pe care le poate afla in urma unui test de sange amanuntit (profilul lipidic).

Un raport optim intre aceste tipuri de colesterol (cand HDL-colesterolul este mai mare) arata ca organismul functioneaza bine si ca pacientul este sanatos. Raportul optim arata ca persoana are o stare buna de sanatate si ca are grija de corpul sau.

Potrivit expertilor de peste Ocean, urmatoarele rapoarte in privinta colesterolului indica grade diferite ale riscului de boala cardiovasculara:

La barbati:

  • Un raport de 5,0 indica un risc cardiovascular mediu
  • Un raport de 3,4 indica jumatate din riscul mediu
  • Un raport de 9,6 indica dublul riscului mediu.

La femei:

  • Un raport de 4,4 indica un risc cardiovascular mediu
  • Un raport de 3,3 indica jumatate din riscul mediu
  • Un raport de 7,0 indica dublul riscului mediu.

Valorile de referinta pe care este bine sa le stii, cand este vorba despre colesterol

  • Analizele de sange pentru determinarea colesterolului total - nivelul care este, in general, de dorit: sub 200 mg/dl.
  • Analizele de sange pentru determinarea colesterolului LDL (rau) - nivelul care este, in general, de dorit: sub 100 mg/dl.
  • Analizele de sange pentru determinarea colesterolului HDL (bun) - nivelul care este, in general, de dorit: sub 60 mg/dl.
  • Analizele de sange pentru determinarea trigliceridelor - nivelul care este, in general, de dorit: sub 150 mg/dl.

Bine de stiut!

Valorile colesterolului HDL (bun) egale cu 60 sau cele care depasesc 60 mg/dl sunt asociate cu un risc mai mic de boala cardiovasculara, iar cele sub 40 mg/dl sunt asociate cu un risc cardiovascular mai mare.

Aflarea nivelului colesterolului LDL (rau) este de obicei considerata cea mai importanta pentru evaluarea riscului cardiovascular si pentru decizia in ceea ce priveste tratamentul pe care il va urma pacientul.

Pentru pacientii cu risc scazut de boala cardiovasculara, specialistii de la Harvard spun ca este de dorit ca LDL-colesterolul sa fie sub 100 mg/dl. Chiar si asa, la pacientii care au un risc mai mare de boala cardiovasculara, o valoare egala cu 70 mg/dl sau chiar mai mica de 70 este considerata "optima".

De ce este periculos LDL-colesterolul cand se gaseste in exces?

Colesterolul se gaseste in multe alimente (carnea rosie, carnea de pasare, produsele lactate cu multe grasimi). Persoanele care mananca multe produse de origine animala au mai mult colesterol in corp decat cei care consuma mai rar carne, de exemplu. In plus, ficatul va creste nivelul de colesterol cand alimentatia persoanei contine foarte multe grasimi saturate si grasimi trans.

Daca ai in organism o cantitate mare de colesterol LDL, cauzata de grasimile trans si de grasimile saturate, iti creste riscul de boala cardiovasculara si riscul de diabet.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Colesterolul LDL acopera peretii interiori ai arterelor si determina acumularea unei substante (care se numeste placa ateromatoasa) pe peretii vaselor de sange. Aceasta placa duce la o afectiune numita ateroscleroza, care este o forma de boala cardiovasculara. Atat corpul, cat si inima sunt afectate cand exista depuneri de placi ateromatoase. Ateroscleroza incetineste circulatia sangelui si poate impiedica sangele sa ajunga la inima. Astfel creste riscul de infarct miocardic.

 


Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Harvard Medical School - https://www.health.harvard.edu/heart-health/making-sense-of-cholesterol-tests

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0