Colesterolul total (colesterolul seric total): Ce este? Cum se masoara & Cum se calculeaza | Doc.ro

1. Informații generale despre colesterolul total
   a. Ce este colesterolul seric total?
   b. Valori normale colesterol seric total
   c. Cauze colesterol seric total crescut
   d. Simptome colesterol seric total crescut
   e. Investigații și metode folosite pentru a depista colesterolul seric total crescut
   f. Factori de risc colesterol seric total crescut
2. Complicații colesterol seric total crescut
3. Tratare colesterol seric total mărit
   a. Tratament medicamentos colesterol seric total crescut
   b. Cum poți să reduci valorile colesterolului LDL prin stil de viață și dietă?
   c. Cum poți să crești valorile colesterolului HDL prin stil de viață și dietă?
4. Prevenire colesterol seric total mărit

Informații generale despre colesterolul total

Plăcile ateromatoase și moleculele de colesterol pot înfunda arterele și pot crește riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral (AVC). De aceea, este important să acorzi o atenție sporită valorilor colesterolului total (colesterol seric total), pe care le afli în urma analizelor de sânge, și să respecți recomandările medicului tău.

Ce este colesterolul seric total?

Colesterolul este asociat, adeseori, cu bolile cardiovasculare, pentru că lipoproteinele cu densitate scăzută (colesterolul LDL) se pot acumula în artere și îți pot limita sau bloca circulația sângelui. Corpul are nevoie de puțin colesterol, pentru o digestie sănătoasă și pentru a produce vitamina D și anumiți hormoni, însă cantitățile prea mari de colesterol sunt cele care ar trebui să te îngrijoreze.

Colesterolul este un tip de grăsime care circulă prin sânge, în molecule mici învelite în proteine. Aceste „pachete” sunt numite lipoproteine. LDL-colesterolul este unul dintre principalele tipuri de lipoproteine care se găsesc în sânge. Celălalt tip sunt lipoproteinele cu densitate mare (HDL-colesterol). Un al treilea tip de lipide, numite trigliceride, circulă de asemenea în sânge.

Măsurarea valorilor colesterolului LDL (așa-numitul colesterol rău) și ale colesterolului HDL (colesterolul bun) îți va da, în urma aplicării unei formule, colesterolul seric total sau, pe scurt, colesterolul seric. Valorile colesterolului seric îl pot ajuta pe medic să îți descopere riscul de apariție a bolilor cardiovasculare în următorii 10 ani.

Atunci când colesterolul este măsurat, vei obține pe buletinul de analize un număr pentru colesterolul total, un număr pentru nivelul de HDL-colesterol și un număr pentru nivelul de LDL-colesterol. Important este să știi că nivelul de colesterol seric total va fi mai mult decât suma dintre valorile colesterolului LDL și colesterolului HDL.

Dacă medicul descoperă că acest colesterol total este mare din cauză că valorile colesterolului LDL sunt mari, este important să discuți cu el despre sănătatea ta și să respecți întocmai recomandările sale.
După ce ți s-a recoltat sânge, durează, de regulă, câteva zile sau săptămâni până când vei primi rezultatele analizelor. Buletinul tău de analize va arăta colesterolul seric total, exprimat în miligrame pe decilitru.

Valori normale colesterol seric total

Profilul lipidic conține următoarele informații, nu neapărat în această ordine:

• Colesterolul total: o estimare a întregului colesterol din sângele pacientului
• Trigliceridele - un tip de grăsimi (lipide) din sânge.
• Lipoproteine cu densitate mare (HDL-colesterol): este vorba de acel colesterol bun, care protejează împotriva bolilor cardiovasculare;
• Lipoproteine cu densitate mică (LDL-colesterol): aici vorbim de colesterolul rău și de un factor major care contribuie la îngustarea și blocarea arterelor importante din corp (cum ar fi cele de la inimă sau cele din creier).

În general, medicii recomandă să încerci să menții valorile colesterolului total sub 200 mg/dl. Nivelurile mai mari de 200 mg/dl ale colesterolului total pot să însemne că ai un risc mai mare de boală cardiovasculară.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Valorile colesterolului total pentru adulți:

• mai puțin de 200 mg/dl sunt considerate valori de dorit (un prag optim) pentru adulți;
• o valoare între 200 și 239 mg/dl a colesterolului total este considerată borderline mare (la limită);
• o valoare a colesterolului total egală cu 240 mg/dl sau peste acest prag este considerată mare.

Valorile colesterolului total pentru copii:

• un nivel acceptabil al colesterolului total, în cazul unui copil, este sub 170 mg/dl;
• colesterolul total borderline mare variază între 170 și 199 mg/dl;
• orice valoare a colesterolului total de peste 200 mg/dl la un copil este considerată prea mare.

Alte recomandări în funcție de vârstă:

• toate persoanele de 19 ani sau mai tinere: colesterolul total este bine să aibă cel mult 170 mg/dl;
• femeile de 20 de ani și cele de peste 20 de ani: colesterolul total este bine să fie între 125-200 mg/dl;
• bărbații de 20 de ani și cei de peste 20 de ani: colesterolul total este bine să fie între 125-200 mg/dl;colesterol seric total

Cauze colesterol seric total crescut

Cel mai adesea, stilul de viață nesănătos este de vină pentru colesterolul crescut. Corpul nostru produce în mod natural tot colesterolul LDL de care are nevoie. Un stil de viață care nu este sănătos (nu faci suficientă mișcare, mănânci prea multe alimente grase și cu zahăr) îți determină corpul să producă mai mult colesterol LDL decât are nevoie, iar din această cauză, și colesterolul total va ajunge să aibă valori mari.

Iată ce factori îți pot influența în mod negativ colesterolul total:

  1. dieta nesănătoasă, cu multe produse cu zahăr, grăsimi trans, produse din făină albă
  2. lipsa activității fizice
  3. fumatul sau expunerea la fumul de țigară
  4. kilogramele în exces

În unele cazuri, ereditatea poate juca un rol în ceea ce privește cauzele colesterolului total crescut. Unele persoane moștenesc gene de la mamă, tată sau chiar de la bunici care determină un nivel prea mare de colesterol în organism (hipercolesterolemie familială).

Dieta - grăsimile săturate, grăsimile trans și colesterolul din alimentele pe care le mănânci pot să crească nivelul colesterolului total prin faptul că îți cresc colesterolul LDL. Grăsimile trans au cel mai mare impact asupra colesterolului din sânge.

Greutatea - Pe lângă faptul că este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, faptul că ești supraponderal sau suferi de obezitate îți poate crește și nivelul trigliceridelor.

Sedentarismul: dacă nu faci mișcare în mod regulat, colesterolul va rămâne crescut. Specialiștii spun că exercițiile fizice regulate pot să scadă valorile colesterolului total, mai ales că exercițiile au cel mai mare efect asupra scăderii trigliceridelor și asupra creșterii valorilor colesterolului HDL.

Vârsta și genul - Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul colesterolului crește. Înainte de menopauză, femeile au valori ale colesterolului total mai mici decât au bărbații de aceeași vârstă, însă după menopauză, nivelul colesterolului rău al femeilor tinde să crească, iar colesterolul bun poate să scadă.

Ereditatea - Genele care au anumite modificări determină parțial cât de mult colesterol produce corpul tău. 

Fumatul - o substanță chimică din țigări poate să ducă la îngustarea arterelor;

Unele afecțiuni - faptul că ai diabet sau hipertensiune arterială poate crește colesterolul total.

Antecedente medicale familiale - dacă ai avut în familie o rudă care a suferit un accident vascular cerebral sau suferă de o boală cardiovasculară.

Simptome colesterol seric total crescut

Colesterolul total crescut, în sine, nu cauzează apariția simptomelor, însă nivelul mare al colesterolului poate crește riscul de a dezvolta unele afecțiuni grave. Oamenii care au un colesterol foarte mare în sânge pot să prezinte unele semne, cum ar fi xantoamele și arcul cornean. Nediagnosticat și netratat, colesterolul total crescut poate duce la complicații grave, cum ar fi infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Se recomandă ca bărbații cu vârste de peste 35 de ani și femeile de peste 45 de ani să își facă anual analizele pentru depistarea afecțiunilor cauzate de nivelul lipidelor din sânge. Adulții care au un risc mediu de a dezvolta boală coronariană (cardiopatie ischemică) ar trebui să își verifice nivelul colesterolului total începând cu vârsta de 18 ani.

Testele de sânge mai frecvente ar putea fi necesare dacă rezultatele inițiale ale profilului lipidic au fost anormale sau dacă ai deja boală arterială coronariană, iei medicamente pentru scăderea nivelului de colesterol sau ai un risc mai mare de cardiopatie ischemică deoarece:

• ai un istoric familial de hipercolesterolemie sau de infarct miocardic
• ești supraponderal
• ești sedentar
• ai diabet
• ai o dietă nesănătoasă
• fumezi
• ești bărbat și ai peste 45 de ani sau ești femeie și ai peste 55 de ani.

Pacienții care au în antecedente un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral au nevoie de testarea regulată a nivelului colesterolului total, pentru ca medicul să poată monitoriza eficacitatea tratamentului la acești pacienți. Medicul poate recomanda să îți faci analizele de sânge pentru a vedea nivelul lipidelor din sânge și dacă:

  1. ai fost diagnosticat cu boală arterială coronariană, AVC sau un mini-atac cerebral (AIT) sau boală arterială periferică;
  2. ai antecendete în familie de rude care au suferit precoce de o boală cardiovasculară;
  3. ai o rudă apropiată care are o afecțiune apărută pe fondul colesterolului mărit;
  4. ești supraponderal;
  5. suferi de hipertensiune arterială, diabet sau altă afecțiune care îți poate crește valorile colesterolului total.

Investigații și metode folosite pentru a depista colesterolul seric total

Pentru a depista valorile colesterolului total, medicul specialist va recomanda analize de sânge. Cel mai bun exemplu este profilul lipidic. Testul pentru depistarea colesterolului măsoară colesterolul total care este transportat în sânge de către lipoproteine.

Ți se va recolta o mostră de sânge dintr-o venă din braț, suficient pentru a umple o eprubetă mică sau mai multe eprubete. Mostrele de sânge sunt trimise la un laborator pentru a fi analizate. Înainte să ți se recolteze sângele, va trebui să nu mănânci nimic pe o perioadă de 9-12 ore (recoltarea se va face pe nemâncate). 

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, medicul te va sfătui să îți verifici nivelul colesterolului total (precum și alți markeri importanți pentru starea de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială) în fiecare an. Acest lucru este în special valabil dacă prezinți anumiți factori de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi: obezitatea, fumatul, antecendetele familiale care au legătură cu bolile cardiovasculare.

Factori de risc colesterol seric total crescut

Medicii țin cont în prezent de o paletă largă de factori, înainte de a decide dacă o persoană are niveluri ale colesterolului considerate nesănătoase sau dacă persoana are nevoie de tratament. Unii dintre factorii de risc pe care medicul îi ia în considerare când evaluează valorile colesterolului total includ:

  1. raportul dintre colesterolul HDL și colesterolul LDL
  2. nivelul trigliceridelor
  3. obezitatea
  4. hipertensiunea arterială
  5. dacă pacientul este bărbat cu vârsta de peste 45 de ani
  6. dacă este o femeie care a intrat la menopauză
  7. dacă persoana fumează
  8. istoricul familial
  9. diabetul de tip 2
  10. lipsa activității fizice sau un stil de viață sedentar
  11. o dietă bogată în grăsimi saturate și în grăsimi trans
  12. o dietă foarte bogată în carbohidrați, în special când este vorba de carbohidrații rafinați (produse cu zahăr sau cu făină albă)
  13. consumul excesiv de alcool
  14. sindroamele metabolice
  15. afecțiunile inflamatorii cronice.

Complicații colesterol seric total crescut

În general, o persoană cu HDL-colesterolul mai mare și cu valori mai mici ale LDL-colesterolului va avea valori mai sănătoase ale colesterolului total. Explicația este simplă: deoarece colesterolul HDL ajută la reducerea prezenței colesterolului LDL în sânge. Dacă, însă, o cantitate semnificativă de LDL-colesterol se acumulează în artere, acesta poate împiedica sângele și oxigenul să ajungă la organe și țesuturi, cauzând complicații severe pentru pacient.

Valorile mari ale colesterolului pot duce la ateroscleroză, adică acumularea unor depozite de placă ateromatoasă în vasele de sânge din tot corpul. Un fragment din placa ateromatoasă ori un cheag de sânge se poate desprinde și poate să se blocheze într-o arteră care este îngustată sau rigidă. 

Complicațiile asociate cu nivelul crescut al colesterolului total sunt:

boala arterială coronariană
boala arterială periferică
accidentul vascular cerebral
infarctul miocardic
distrugerea organelor sau țesuturilor.

Tratare colesterol seric total mărit

Dacă ai fost diagnosticat cu hipercolesterolemie, vei fi sfătuit să faci unele modificări în alimentație și să faci mai multă mișcare. După câteva luni, dacă nivelul colesterolului nu a scăzut, este posibil ca medicul să te sfătuiască să iei medicamente special concepute pentru scăderea colesterolului (medicamente hipolipemiante).

Tratament medicamentos colesterol seric total crescut

Dacă ai colesterol mărit și nu reușești să reduci nivelul doar prin intermediul modificărilor în ceea ce privește stilul de viață, medicul îți poate prescrie unul sau mai multe medicamente hipolipemiante:

• Statinele - inhibă sinteza colesterolului în ficat, blocând proteina HMG-CoA reductază de la a produce colesterol. Cu alte cuvinte, aceste medicamente împiedică ficatul să mai producă molecule de colesterol. Statinele sunt cele mai comune medicamente folosite pentru a trata hipercolesterolemia.
• Inhibitorii de PCSK9 - scad colesterolul LDL prin faptul că inhiba proprotein convertaza subtilisin/kexin tip 9 (PCSK9). 
• Sechestranții de acizi biliari blochează reabsorbția acizilor biliari, cu alte cuvinte, reduc cantitatea de grăsimi absorbită din alimentele pe care le consumi. Acest lucru are ca efect scăderea nivelului de colesterol din plasmă.
• Medicamente care ajută la blocarea absorbției colesterolului (sau inhibitorii absorbției colesterolului) - unele medicamente blochează colesterolul din alimente și îl împiedică să fie absorbit în intestin. Aceste medicamente scad trigliceridele din sânge și reduc cantitatea de colesterol absorbită din alimentele ingerate.
• Fibrații – stimulează eliminarea lipoproteinelor cu densitate foarte mică (VLDL-colesterol).
• Niacina (acidul nicotinic sau vitamina B3) scade nivelul de colesterol LDL (rău) și nivelul trigliceridelor și crește valorile colesterolului HDL. 
• Acizii grași Omega 3 - Acești acizi grași benefici cresc nivelul de HDL-colesterol și scad trigliceridele (lucru confirmat de numeroase studii). 

Cum poți să reduci valorile colesterolului LDL prin stil de viață și dietă?

Pentru a reduce valorile colesterolului total, este important să reduci colesterolul LDL și trigliceridele. Următoarele recomandări te pot ajuta să reduci nivelul de colesterol LDL:

mănâncă mai puține produse lactate cu multe grăsimi (lapte integral, unt, smântână și brânză grasă)
mănâncă mai puțină carne roșie (de porc, de miel și de pasăre)
evită prăjelile, alimentele de la fast-food, alimentele semi-preparate
slăbește și încearcă să îți menții o greutate normală
renunță la fumat și evită să stai în preajma fumătorilor
redu consumul de alcool
fă mai multă mișcare
limitează consumul de grăsimi trans
mănâncă mai puțini carbohidrați rafinați (produsele de patiserie, pâinea, biscuiții sărați și chipsurile)
evită alimentele și băuturile îndulcite cu zahăr 
tratează afecțiunile asociate cu un nivel mare al colesterolului - diabetul și hipertensiunea arterială
alege gustări sănătoase între mese: fructe proaspete, nuci, iaurt

Cum poți să crești valorile colesterolului HDL prin stil de viață și dietă?

Cel mai bun tratament pentru scăderea valorilor colesterolului total implică o varietate de metode diferite, inclusiv modificarea stilului de viață și a dietei. Cel mai bine este să discuți cu medicul tău, pentru a afla care este cea mai bună modalitate pentru a-ți reduce nivelul de colesterol total.

Următoarele activități te pot ajuta să îți crești valorile colesterolului HDL:

Folosește uleiuri nerafinate din măsline, floarea-soarelui, rapiță.
Mănâncă mai multe fructe și legume proaspete și pregătite la abur ori la cuptor.
Mănâncă produse din cereale integrale în loc de cele din cereale rafinate.
Înlocuiește carnea în unele zile cu proteine din surse vegetale, cum ar fi fasolea boabe, lintea, quinoa, tofu
Mănâncă pește gras (somon, păstrăv, hering, sardine, macrou) și carne de pasăre de curte (fără piele).
Nu uita de mișcare, în cât mai multe zile pe săptămână.

Prevenire colesterol seric total mărit

Colesterolul total mărit nu cauzează apariția unor simptome vizibile, iar complicațiile pot să apară într-un timp îndelungat și să ia pacientul prin surprindere. De aceea, este important să adopți o dietă sănătoasă și să ai un stil de viață activ, pentru a preveni eventualele complicații cauzate de ateroscleroză.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Este bine să fii activ și să ai o dietă sănătoasă încă de la o vârstă fragedă, pentru că aceste măsuri te pot ajuta să îți menții nivelurile colesterolului cât mai scăzute, pe o perioadă mai lungă de timp. Aceste măsuri sunt deosebit de importante mai ales dacă ai antecedente în familie - rude apropiate care au avut complicații cauzate de colesterolul total mărit. Reducerea cantității de grăsimi trans și saturate din alimentație, cobminate cu zahăr și făină albă, poate avea un rol important în ceea ce privește riscul tău de boală cardiovasculară.

Consumă cu moderație alimente bogate în grăsimi nesaturate: peștele gras, avocadoul, nucile și semințele, uleiul de măsline, uleiul nerafinat de floarea-soarelui sau de rapiță.

Dacă știi deja pericolele care te pândesc din cauza fumatului și ai decis să renunți, discută cu medicul de familie despre metodele care te pot ajuta să scapi mai ușor de acest viciu. Fumatul, așa cum poate știi deja, este un factor de risc major pentru infarctul miocardic și pentru accidentele vasculare cerebrale.

Faptul că ești activ fizic în mod regulat crește nivelul de colesterol HDL din sânge, stimulându-ți corpul să mute depozitele de grăsimi către ficat, astfel încât să poată fi descompuse. Exercițiile fizice te ajută să să slăbești, în cazul în care ești supraponderal și apoi să menții o greutate normală.

Un alt avantaj al activității fizice este că te ajută să îți reduci tensiunea arterială, menținând inima și vasele de sânge într-o stare bună. 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată (plimbările, înotul, mersul pe bicicletă), în fiecare săptămână, sunt recomandate și pentru a ține sub control nivelul de colesterol total.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

[{ads-colesterol-second}]

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Medline Plus - Cholesterol Levels: What You Need to Know
https://medlineplus.gov/cholesterollevelswhatyouneedtoknow.html
American Heart Association – What Your Cholesterol Levels Mean
https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/about-cholesterol/what-your-cholesterol-levels-mean
NHS - How to lower your cholesterol
https://www.nhs.uk/conditions/high-cholesterol/how-to-lower-your-cholesterol/
JACC - Race-Dependent Association of High-Density Lipoprotein Cholesterol Levels With Incident Coronary Artery Disease
https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2022.09.027
Studiul „Race-Dependent Association of High-Density Lipoprotein Cholesterol Levels With Incident Coronary Artery Disease”, apărut în J Am Coll Cardiol. 2022 Nov, 80 (22) 2104–2115, autori: Neil A. Zakai et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0