Ce opțiuni de tratament ai pentru xantoame și xantelasme

Xantomul (la plural, xantoamele) reprezintă acea tumoare galbenă sau roșcată, benignă, care apare pe piele și care conține colesterol.

Colesterolul nu se depune doar pe pereții interiori ai arterelor și vaselor de sânge, ci se acumulează și în alte zone. Mai exact, cum ar fi pe piele, ducând la apariția xantoamelor și xantelasmelor (acele pete galbene, cu margini regulate, localizate în special pe pleoape, care indică depunerea de colesterol).

Dacă ai pete moi sau pete gălbui semi-solide pe pleoape, acestea pot fi depozite de colesterol; aceste depozite mai sunt cunoscute și sub denumirea de xantelasme. Depozitele de colesterol pot fi cauzate de nivelurile ridicate de lipide în sânge. Uneori, însă, cauza acestor niveluri care depășesc valorile normale este necunoscută.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Prevalența este estimată la 4%, cu o incidență de 1,1% la femei și de 0,3% la bărbați. Vârsta de debut poate varia între 15 și 73 de ani, deși vârfurile tipice sunt observate în deceniile patru și cinci. 

Existența unor xantelasme poate fi un semn al unei alte afecțiuni, cum ar fi:

Cercetătorii au descoperit că a avea xantelasme înseamnă că este foarte probabil să ai și aceste afecțiuni în viitor:

  • Boli de inimă.
  • Atac de cord.
  • Ateroscleroză (chiar dacă nivelul colesterolului este normal).
  • Colesterol ridicat.

Medicul specialist va putea vedea xantelasma pe pielea din jurul pleoapelor. Pacientul poate avea una sau mai multe xantelasme. Dacă are mai mult de unul, acestea pot arăta la fel pe fiecare pleoapă.

Există proceduri diverse pe care medicul tău specialist le poate întrebuința pentru a îndepărta depozitele de colesterol din jurul ochilor și pleoapelor. De asemenea, medicul îți poate recomanda să faci anumite schimbări în stilul tău de viață, pentru a reuși să ții sub control colesterolul.

Ce tratamente sunt disponibile pentru a elimina depozitele de colesterol din jurul ochilor și de pe pleoape (xantelasmele)

Dacă până acum îți făceai griji, iată că medicul tău poate să reușească să îți îndepărteze aceste depozite inestetice de colesterol. Există câteva metode diferite pe care medicul le poate folosi pentru ca tu să scapi de xantelasme:

Excizia chirurgicală

Excizia chirurgicală a xantelasmelor se face folosind o lamă foarte mică. Excizia este, de obicei, prima opțiune pentru a îndepărta una dintre aceste tumori galbene. Blefaroplastia clasică poate fi utilizată pentru a extirpa xantelasma printr-o abordare în etape, în timp ce tehnica lui Le Roux implică o abordare modificată a blefaroplastiei. Recuperarea este de cel puțin 4 săptămâni, potrivit healthline.com. Cu toate acestea, recidiva este frecventă, fiind raportată până la 40% și 60% după excizia primară și, respectiv, secundară.

Cauterizarea chimică a xantelasmelor 

Metoda folosește anumiți acizi acetici (acidul dicloracetic) și poate îndepărta depozitele de colesterol precum xantelasmele, fără să lase prea multe cicatrici în urmă.

Peeling chimic 

TCA este o formă de terapie distructivă, utilizată la nivel local. Se aplică într-o manieră circulară, asigurându-se cu atenție că cea mai mare cantitate de TCA este întinsă la marginea leziunii. Zona de tratament este apoi neutralizată cu bicarbonat de sodiu. S-a constatat că TCA de concentrație 70% a fost cea mai eficientă în tratament. În general, terapia cu TCA pentru xantelasme este mai eficientă pentru leziuni mai mici, procedurile repetate având ca rezultat pigmentarea și cicatrizarea.

Crioterapia

Crioterapia folosită în mod repetat poate distruge xantelasmele. Această metodă prezintă riscul de cicatrici vizibile și schimbă pigmentul din pielea ta, așa că cere sfatul medicului înainte de a o încerca.

Electrodesicarea poate fi folosită împreună cu crioterapia.

Ablația sau vaporizarea țesutului cu laserul

Ablația sau vaporizarea țesutului cu laserul cu dioxid de carbon (CO2), cu laser cu argon, cu erbiu (Er) și cu colorant pulsat, este o metodă mai puțin invazivă decât intervenția chirurgicală și are o rată de succes rezonabilă. Metoda prezintă riscul unor modificări de pigmentație. Au fost raportate o serie de studii care utilizează laserul CO2 pentru tratarea pacienților cu xantelasme. Rezultatul general a fost excelent, iar rezoluția inițială completă a fost obținută în majoritatea cazurilor. Laserul erbiu (Er), este un laser pur ablativ, are o zonă de coagulare termică mai mică în comparație cu laserul CO2.

Poate dura trei sau patru zile pentru a te recupera după tratamentul pentru xantelasmă, în funcție de tratamentul pe care îl primești. Unele efecte secundare dispar în câteva zile, în timp ce altele (cum ar fi decolorarea pielii) au nevoie de câteva luni pentru a dispărea.

Pentru orice procedură folosită, este important să îți monitorizezi recuperarea. Notează orice efecte secundare cu care te confrunți și spune-i medicului despre ele la următoarea voastră întrevedere.

Xantelasmele au o rată mare de recurență (de reapariție), în special în cazurile în care pacientul a apelat la excizia chirurgicală sau în cazurile de hiperlipidemie severă.

Un diagnostic de xantelasmă nu necesită teste speciale, dar medicul tău specialist poate dori să îți verifice:

  • Nivelul de colesterol pentru a verifica dacă ai colesterolul ridicat.
  • Funcția tiroidiană pentru a vedea dacă ai o problemă tiroidiană.
  • Glicemia pentru a afla dacă ai diabet.
  • Funcția hepatică pentru a afla dacă ai o boală de ficat.

Cauza principală a xantelasmelor (și xantoamelor) poate fi dislipidemia, așa că medicul tău îți poate recomanda și unele modificări în stilul de viață, pentru că acestea te vor ajuta să ții sub control lipidele din sânge. Controlând cantitatea de lipide care pătrunde în fluxul tău de sânge, vei putea reduce riscul de a dezvolta viitoare depozite de colesterol pe piele și în jurul ochilor.

De reținut!

Orice persoană poate face depozite de colesterol în jurul ochilor și pe pleoape, însă această afecțiune (care determină apariția xantelasmelor) este mai des întâlnită la oamenii care au dislipidemie. Persoanele cu această afecțiune au prea multe lipide în sânge, cum ar fi trigliceridele și anumite forme de colesterol. 

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Xanthelasma: An Update on Treatment Modalities” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5921443/ 
“Fractional CO2 laser is an effective therapeutic modality for xanthelasma palpebrarum: a randomized clinical trial” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25380092/ 
“Treatment of eyelid xanthelasma with 70% trichloroacetic acid” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19617785/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0