Depozitele de colesterol in zona ochilor (xantelasme): cauze, simptome, tratament

Depozitele sau punctele de grăsime se pot forma în zona pleoapelor, ca efect secundar al faptului că o persoană are valori mari ale lipidelor în sânge. Termenul medical pentru aceste pete sau depozite de colesterol este de xantelasme.

Xantelasmele pot să fie inițial inofensive, dar se pot agrava treptat și pot cauza durere. Află în cele ce urmează din ce cauze apar acestea și ce fel de tratament există pentru ele.

Simptome xantelasme

Xantelasmele sunt pete cu margini regulate, ieșite în relief, de culoare gălbuie; mai precis, sunt un fel de materie grasă acumulată sub pielea de pe anumite părți ale pleoapelor superioare și inferioare. Aceste pete galbene conțin lipide sau grăsimi, inclusiv colesterol, și de regulă apar simetric, între ochi și nas.

Aceste leziuni și pete de grăsime nu afectează funcționarea pleoapelor, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să afecteze capacitatea de a clipi sau de a deschide sau închide ochii. Xantelasmele pot deveni, în timp, mai mari și pot provoca disconfort.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cauze xantelasme

Oricine poate face depozite de colesterol în jurul ochilor, însă această afecțiune este mai frecvent întâlnită la oamenii care au dislipidemie. Persoanele cu această boală au prea multe lipide în fluxul sangvin, cum ar fi trigliceridele și anumite forme de colesterol. Poți avea dislipidemie dacă te afli în oricare dintre situațiile următoare:

  • Ai hipercolesterolemie, identificată printr-un colesterol total mai mare de 200 de miligrame pe decilitru de sânge (mg/dL).
  • Suferi de hipertrigliceridemie, identificată prin valori ale trigliceridelor de peste 150 mg/dL.
  • Ai valori mari ale lipoproteinelor cu densitate scăzută (acel colesterol rău LDL), identificate printr-un nivel al colesterolului LDL mai mare de 100 mg/dL.

Există factori variați care pot duce la o acumulare de prea multe lipide în fluxul sangvin, iar astfel, să poți dezvolta xantelasme în jurul ochilor. Unele cauze sunt genetice, ceea ce înseamnă că nu poți face nimic pentru a le preveni. Alte cauze sunt rezultatul alegerilor de stil de viață sau efectele secundare ale unor medicamente.

Tratament xantelasme

Depozitele de colesterol din zona ochilor pot fi îndepărtate prin mai multe metode. 

Excizia chirurgicală

Excizia se face folosind o lamă foarte mică; aceasta este, de regulă, prima opțiune pentru a elimina una dintre aceste pete gălbui; recuperarea durează cel puțin 4 săptămâni.

Cauterizarea chimică

Această metodă folosește anumiți acizi acetici și poate elimina punctele de grăsime fără să lase în urmă prea mult țesut cicatricial.

Crioterapia

Crioterapia folosită în mod repetat poate distruge xantelasmele; această metodă prezintă riscul de apariție a cicatricilor și modifică pigmentul pielii. Electrodesicarea poate fi folosită împreună cu crioterapia.

Ablația cu laser

Ablația cu laser pe bază de argint și dioxid de carbon este mai puțin invazivă decât intervenția chirurgicală și are o rată de succes rezonabilă; metoda prezintă riscul de apariție a modificărilor de pigmentație.

Pentru orice procedură aleasă, este important să îți monitorizezi recuperarea. Notează orice fel de efecte adverse cu care te confrunți și spune-i medicului despre ele la următoarea întâlnire. Punctele de grăsime au o rată mare de reapariție, în special în cazurile în care ai apelat la excizia chirurgicală sau ai hiperlipidemie severă.

Ce să faci dacă ai colesterolul mărit?

În caz de colesterol mărit, unii pacienți au nevoie doar să-și îmbunătățească stilul de viață și alimentația de zi cu zi, în timp ce alții ar putea avea nevoie să ia și medicamente. Iată ce se poate face în ceea ce privește măsurile de stil de viață pentru a reduce valorile prea mari ale colesterolului:

Redu aportul de grăsimi saturate și trans

Grăsimile saturate sunt de obicei solide la temperatura camerei și se găsesc în produsele de origine animală precum carnea și lactatele, dar și în uleiul de palmier, uleiul de cocos și laptele integral. 

Grăsimile trans se pot găsi în diverse produse de panificație cumpărate din magazin, snack-uri și alimente prăjite. Există dovezi puternice că grăsimile trans cresc nivelul de colesterol rău LDL din sânge, în timp ce scad nivelurile de colesterol bun HDL. 

Organele de la animale, cum ar fi rinichii și ficatul, dar și creveții și gălbenușurile de ou, conțin ele însele colesterol, deci dacă sunt consumate în cantități mari, cresc și acestea colesterolul din sânge. E bine de știut că alimentele care conțin grăsimi saturate au un efect mai mare asupra nivelului de colesterol din sânge decât alimentele care conțin colesterol alimentar.

Înlocuiește grăsimile saturate cu grăsimi mai sănătoase

În loc de unt și smântână la gătit, în sandvișuri sau în salate, folosește ulei de măsline, ulei de rapiță, măsline, avocado, diverse nuci, pește gras (de exemplu, somon și sardine), semințe de in, semințe de floarea soarelui.

Mănâncă mai multe fibre solubile

Fibrele solubile pot reduce absorbția colesterolului în sânge și încetinesc digestia, deci te simți mai sătul pentru mai mult timp. Alimentele bogate în fibre solubile includ ovăzul, lintea, mazărea și fasolea, tărâțele de psyllium, orzul, fructele și legumele.

Crește nivelul de activitate fizică

Activitatea fizică crește nivelul de colesterol HDL care elimină colesterolul LDL din sânge. Cel mai bun este exercițiul aerobic intens, dar dacă nu ești obișnuit cu mișcarea regulată, cere mai întâi sfatul medicului legat de ce fel de efort fizic e mai bine să faci. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani ar trebui să facă 30 până la 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată în majoritatea zilelor săptămânii.

Persoanele cu vârste de 65 de ani și peste ar trebui să urmărească un total de 30 de minute de activitate fizică moderată în majoritatea zilelor. Exercițiile de intensitate moderată înseamnă că acestea sunt la un nivel care crește ritmul cardiac și accelerează respirația, persoana poate vorbi fără să-și piardă răsuflarea. 

Și antrenamentele de forță (folosirea greutăților, a benzilor de rezistență sau a propriei greutăți corporale) pot crește colesterolul bun HDL.

Scapă de kilogramele în plus

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dacă ai kilograme în plus, e bine să știi că pierderea în greutate te poate ajuta în lupta cu colesterolul mărit, prin reducerea nivelului de LDL și trigliceride. Medicul de familie te poate sfătui legat de cum să slăbești sănătos.

Limitează consumul de alcool

Alcoolul poate crește nivelul de trigliceride. Alături de colesterolul LDL, nivelurile ridicate de trigliceride cresc riscul de boli de inimă. Consumul în exces de alcool crește, de asemenea, tensiunea arterială și poate duce la obezitate - ambele factori de risc suplimentari pentru boli de inimă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Oftalmology - What is xanthelasma?
https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-xanthelasma
Health Direct - How to lower your cholesterol
https://www.healthdirect.gov.au/how-to-lower-cholesterol#lifestyle-changes

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0