Peeling chimic: ce presupune si cui se recomanda?

Un peeling chimic reprezintă o procedură folosită pentru a îndepărta celulele moarte și degradate ale pielii, ieșind astfel la suprafață pielea mai sănătoasă de sub acest strat de celule. Află de câte feluri este peelingul chimic și cui se recomandă.

Există mai multe tipuri de peeling chimic, iar medicul dermatolog îl va alege pe cel potrivit tipului tău de piele, în urma unei discuții complexe și ținând cont de istoricul tău medical. Mai întâi, să vedem ce este peelingul chimic.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este peelingul chimic?

Peelingul chimic este o intervenție făcută în cabinetul medicului dermatolog, în care specialistul aplică pe fața pacientului un cocktail de substanțe chimice, în mai multe straturi. Peelingurile chimice puternice care conțin acid glicolic, acid salicilic și alți acizi hidroxilici pot fi folosite pentru a trata cicatricile cauzate de acnee. Această metodă este folosită, de regulă, pentru a trata fața și, implicit, cicatricile post-acneice, însă poate funcționa la fel de bine și în cazul cicatricilor de pe spate.

Tipuri de peeling chimic

Există trei tipuri diferite de peeling chimic pe care medicul dermatolog le poate efectua:

1. Peeling superficial

În această procedură se folosesc acizi cu acțiune blândă, mai slabi, precum alfa-hidroxi-acizi, pentru a exfolia cu blândețe pielea; acest tip de peeling penetrează doar stratul cel mai din afară al pielii.

2. Peeling chimic mediu

În această procedură, medicul dermatolog folosește acid glicolic ori tricloracetic pentru a pătrunde până la straturile medii și superioare ale pielii; aceste substanțe sunt cele mai eficiente pentru a îndepărta celulele deteriorate ale pielii.

3. Peeling chimic profund

Substanțele folosite penetrează complet stratul mediu al pielii pentru a îndepărta celulele degradate; în acest tip de peeling se folosește adeseori acid tricloracetic sau fenol (acid fenic).

Ce trebuie făcut înainte de peelingul chimic?

Odată ce ai decis că un peeling chimic este opțiunea potrivită pentru tine, dermatologul va face un plan pentru tine, care poate include:

  • Să iei un medicament antiviral pentru a preveni infecția pielii.
  • Să folosești o cremă cu retinoid cu câteva săptămâni înainte de tratament pentru a promova refacerea celulară și a reduce timpul de vindecare după procedură.
  • Să aplici agenți de albire topici, cum ar fi hidrochinona, poate fi, de asemenea, recomandat în săptămânile premergătoare tratamentului, deoarece acest lucru poate ajuta la crearea unui ton uniform al pielii și la prevenirea hiperpigmentării după procedură.
  • Să folosești zilnic protecție solară și să eviți expunerea directă la soare ori de câte ori este posibil, și să aplici o cremă hidratantă dimineața și seara pentru a menține pielea hidratată.
  • Să întrerupi utilizarea anumitor produse cosmetice, substanțe chimice pentru îndepărtarea părului, măști de față și alte produse care pot crește riscul de efecte adverse ale peelingurilor chimice.
  • Să nu smulgi cu penseta sau să epilezi cu ceară ori să razi zona care va fi tratată timp de cel puțin 24 de ore înainte de peelingul chimic.

Ce presupune procedura de peeling chimic?

Sub atenta supraveghere a medicului dermatolog, se aplică pe piele un singur tip de acid ori o combinație de mai mulți agenți acizi puternici, iar apoi se lasă un timp, pentru ca acidul sau acizii folosiți să penetreze celulele pielii.

Mulți dintre acești acizi vor fi lăsați pe piele, pentru a acționa, pe când alții vor fi neutralizați prin aplicarea unui alt produs. Potrivit unui studiu, o singură aplicare a unui peeling chimic poate îmbunătăți aspectul unei cicatrici cu până la 90%. Acest studiu spune că un pacient cu cicatrici izolate poate obține o îmbunătățire semnificativă prin aplicarea unui acid în timpul peelingului chimic, de până la 50-90%, în cazul cicatricilor izolate.

Specialiștii spun că peelingul chimic este cel mai bun pentru a trata toate tipurile de cicatrici cauzate de acnee și că, de multe ori, tehnica este folosită pentru a trata cicatricile foarte adânci.

Cui îi este recomandat peelingul chimic?

Peelingul chimic este un tratament cosmetic care poate fi aplicat atât pe pielea feței, cât și pe mâini și gât ori pe spate. Este o procedură folosită pentru a îmbunătăți aspectul sau netezimea pielii. În timpul acestei proceduri, o serie de soluții chimice speciale vor fi aplicate pe zona tratată, ceea ce va determina exfolierea pielii și, în cele din urmă, curățarea vizibilă a straturilor exterioare ale pielii.

Odată ce se întâmplă această exfoliere vizibilă, pielea nouă de dedesubt este mai catifelată, pare mai puțin ridată și mai puțin deteriorată. Dacă te întrebi în ce situații este recomandat un peeling chimic, există mai multe motive pentru a apela la această procedură.

Peelingul chimic poate fi încercat pentru a trata:

  • ridurile și liniile fine
  • daunele cauzate de soare
  • cicatricile post-acnee
  • alte cicatrici
  • hiperpigmentarea pielii
  • melasma
  • roșeața pielii ori nuanța neuniformă a pielii

Ce se întâmplă după un peeling chimic?

Fiecare persoană va reacționa diferit la tratamentele pentru piele de toate tipurile, dar în cea mai mare parte, efectele secundare care urmează după peelingurile chimice ar trebui să fie ușoare, iar vindecarea ar trebui să fie finalizată în două săptămâni. Iată ce se întâmplă după peeling:

  • Primele ore - vei observa o roșeață, furnicături sau arsuri;
  • Prima zi – este posibil să observi uscăciune, iritație și umflare ușoară;
  • Două până la trei zile – pielea poate părea descuamată, iar decolorările sau imperfecțiunile pot fi temporar mai vizibile;
  • Trei până la patru zile – este posibil să apară o erupție sau să observi că pielea arată bronzată sau ușor mai închisă decât de obicei;
  • Cinci până la șapte zile – toate efectele secundare ar trebui să înceapă să dispară, iar pielea ar trebui să înceapă să arate normal;
  • Șapte până la paisprezece zile – pielea ar trebui să arate normal, dar este posibil să observi încă acea roșeață sau o nuanță mai întunecată ori mai deschisă decât de obicei timp de până la o lună.
  • În primele una, două săptămâni, nu trebuie să folosești niciun fel de machiaj. Produsele chimice și alte substanțe din cosmetice pot irita inutil pielea și pot prelungi procesul de vindecare. 

Îngrijirea după un peeling chimic

După un peeling chimic, nu înseamnă că pacientul nu va mai folosi niciodată produse de înfrumusețare. Persoanele care recurg la proceduri de peeling chimic au, în general, probleme cu textura pielii, așa că medicul dermatolog le va recomanda o îngrijire suplimentară pentru ten: creme puternic hidratante, creme și loțiuni cu factor de protecție solară (FPS), expunerii la soare, o alimentație sănătoasă și bogată în antioxidanți. Așadar, în completarea unor astfel de intervenții există și schimbări în stilul de viață care pot ajuta pacienții cu probleme dermatologice.

Crema hidratantă este foarte importantă

Utilizarea frecventă a unei creme hidratante este imperativă și s-ar putea să fie nevoie să te dai cu cremă de mai multe ori pe zi, chiar și de 10 ori. Acest lucru va permite pielii să continue să se descojească, dar va reduce descuamarea mai evidentă care apare. Nu trebuie să tragi de cojițele de piele moartă, lasă-le să se desprindă natural. 

Bea apă suficientă

Pe măsură ce pielea se usucă și se descuamează, este și mai important să te menții hidratat, deci bea suficientă apă. Dacă simți dureri, administrarea unui analgezic ușor fără prescripție medicală este eficientă în gestionarea disconfortului. În cazul unui peeling chimic profund sau în cazul pacienților cu toleranță foarte scăzută la durere, dermatologul poate prescrie el însuși un medicament. De asemenea, poate recomanda utilizarea unor comprese reci pentru a gestiona simptomele în prima zi și pentru a evita umflarea și inflamația.

Păstrează pielea mai rece

Pentru a combate efectele secundare potențiale, cum ar fi roșeața, furnicăturile și hiperpigmentarea, temperatura pielii din zona tratată ar trebui să fie mai mică. Aceasta înseamnă să faci dușuri sau băi mai răcoroase și să eviți să te suprasoliciți în timpul exercițiilor fizice pentru a nu te încinge la față. În cele mai multe cazuri, poți reveni la rutina ta obișnuită după primele două săptămâni de la procedură. 

Evită expunerea la soare

Nu sta în soare până când pielea nu este complet vindecată și, odată ce s-a vindecat, folosește regulat o cremă cu factor de protecție solară pentru a proteja noul strat de piele.

Ia suplimentele indicate de medic

De asemenea, medicul dermatolog poate prescrie anumite suplimente alimentare bogate în antioxidanți și vitamine care mențin pielea netedă, elastică și hidratată, o rutină clară de îngrijire a tenului după un peeling chimic și tot medicul este cel care va stabili câte ședințe sunt necesare, în funcție de fiecare pacient.

De câte ședințe de peeling chimic este nevoie?

De obicei, sunt necesare mai multe sesiuni de tratament pentru a ajunge la rezultatele dorite. Majoritatea oamenilor observă o oarecare îmbunătățire după prima ședință de peeling chimic, dar, în general, este nevoie de tratamente multiple. Deși majoritatea oamenilor au reacții foarte ușoare în urma peelingurilor chimice, este important să infomezi imediat dermatologul dacă observi semne de infecție sau ai alte îngrijorări. Medicul te poate chema oricum la vizite de urmărire pentru a-ți monitoriza starea.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic – Chemical Peels
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/11010-chemical-peels
U.S. Dermatology - 10 Things to Expect After Your First Chemical Peel
https://www.usdermatologypartners.com/blog/10-things-to-expect-after-your-first-chemical-peel/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0