Blefaroplastia, interventia care imbunatateste aspectul zonei ochilor

Chirurgia cosmetica a pleoapelor sau blefaroplastia este o procedura menita sa imbunatateasca aspectul pleoapelor superioare sau inferioare, oferind ochilor un aspect mai tanar. Dupa operatie zona din jurul ochilor devine vizibil mai neteda si naturala.

Am discutat cu Dr. Ina Petrescu, Medic Primar Chirurgie Plastica - Microchirugie Reconstructiva despre blefaroplastie este cea mai frecventa interventie estetica si in acelasi timp cea mai usoara. 

 

Cand e necesara blefaroplastia?

 • Atunci cand ptoza palpebrala ingusteza campul vizual, afectand vederea
 • Pielea pleoapei superioare este in exces, “cazuta”, sprijinindu-se uneori pe gene, impiedicand vederea
 • Depozite de grasime in exces, ce dau cu un aspect pufos al pleoapei superioare
 • Pungi ale pleoapelor inferioare
 • Pleoapele inferioare cu piele in exces si ridata
 • In unele cazuri de ptoza palpebrala congenitala, cand se asociaza si alte interventii chirurgicale suplimentare.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Care este varsta la care este necesara interventia?

In general este o interventie care se face dupa varsta de 35 de ani, insa in general dupa instalarea menopauzei cand efectul benefic al hormonilor sexuali inceteaza si fata sufera schimbari dramatice.

Trebuie sa spui medicului:

 • Daca suferi de glaucom
 • Daca ai o boala a tiroidei cum este boala Basedow sau hipertiroidie
 • Daca ai boli cardiovasculare: hipertensiune arteriala, boli ale sangelui
 • Daca suferi de diabet
 • Daca iei medicamente anticoagulante
 • Daca ai alergii la medicamente, alimente,etc

 

Despre interventie

Toxina botulinica este destul de limitata in eficacitate atunci cand tegumentului in execes din jurul ochilor determina aspectul  de ‘pleoape cazute’. In acest moment se impune interventia chirurgicala numita blefaroplastie. Cand se asociaza si aspectul inestetic al pungilor formate in pleoapa inferioara datorat grasimii din orbita care impinge fibrele muschiului orbicular slabit, atunci unica solutie este indepartarea acestei grasimi dispuse in 3 mici compartimente in cadrul blefaroplastiei inferioare.

Operatia se efectueaza de obicei sub anestezie locala cu/fara sedare intravenoasa. Blefaroplastia este o interventie ce se desfasoara ambulatoriu. Se recomanda sa nu conduceti masina in acea zi. Asigurati-va sa va preia cineva din clinica.

Incizia se face astfel incat cicatricea sa fie mascata, confundandu-se cu pliul  natural al pleoapei superioare. Excesul de piele si grasime sunt indepartate, iar apoi se face sutura. Incizia pentru pleoapa inferioara se face imediat sub marginea genelor. Prin aceasta incizie se indeparteaza excesul de tegument si grasime, iar cicatricea va fi camuflata intr-un pliu natural. Durata interventiei este intre 1 si 2 h.

 

Dupa operatie

Vei folosi comprese reci si gel sau remediu cu arnica pentru a scadea edemul postoperator si picaturi pentru ochi. Interventia necesita un repaus de aproximativ 5-7 zile, dupa care te poti intoarce la activitatile curente.

Firele se indeparteaza dupa 5 zile. In aceste zile apectul din jurul ochilor este neplacut, fiind marcat de udeme si culoarea violacee a pielii, de aceea este important sa va inarmati cu multa rabdare si incredere ca toate aceste fenomene vor dispare treptat.

 

 

Trebuie stiut ca un rezultat stabil este la 2-3 luni postoperator cand edemul dispare complet iar cicatricea incepe sa capete culoarea pielii. Este recomandat ca in perioada in care cicatricea este de culoare roz sa folositi un fard de pleoape in acelasi ton.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cicatricile sunt bine ascunse in pliul natural ala pleoapei superioare si imediat sub linia genelor in cazul pleoapei inferioare. Aspectul lor se imbunatateste in timp, devenind aproape invizibile dupa 1 an.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0