Cicatrici - tipuri, tratament și prevenție

Orice arsură, leziune sau altă traumă poate lăsa urme pe piele, numite cicatrici. De câte feluri sunt cicatricile și cum se pot trata?

Dacă pielea este rănită, la locul leziunii se vor activa o serie de proteine cunoscute sub numele generic de colagen pentru a repara rana. Termenul vine din grecescul „kolla” tradus prin " lipici" si se prezinta in organism in 28 de  forme, in functie de zona unde este follosit de organism ( piele ,oase, tendoane, cartilaj fibros, tesut conjunctiv, cornee, placenta etc). Procesul de vindecare are loc oricând pielea este tăiată, arsă sau deteriorată în urma unei traume sau a unei afecțiuni, cum ar fi acneea sau varicela. 

În timp ce pielea se vindecă și rănile se închid, pe pielea reparată se pot observa adesea cicatricile. Acestea reprezintă una dintre cele mai dificil de tratat probleme cosmetice ale pielii.Un exemplu elocvent il reprezinta in plus si vergeturile, care insotesc modificarile in greutate, sarcina, tulburarile hormonale la femei si adolescenti.  Deși este posibil ca unele cicatrici noi să fie reduse, cele mai vechi sunt mai greu de făcut să dispară.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deși multe remedii naturale pretind că reduc sau că te scapă complet de cicatrici, majoritatea nu au dovezi științifice care să le ateste capacitatea de vindecare. Poate fi util să încerci și câteva remedii la domiciliu, dar cea mai bună modalitate de a reduce cicatricile este să ai grijă de răni în timp ce se vindecă, limitând formarea cicatricilor de la bun început. Dacă totuși ai rămas cu cicatrici, e indicat să ceri sfatul medicului dermatolog care să-ți indice un tratament adecvat.

Tipuri de cicatrici

Cicatricile sunt frecvent cauzate de leziuni, intervenții chirurgicale sau afecțiuni ale pielii, iar unele tipuri de cicatrici se vor vindeca mai repede decât altele. Tipul de cicatrice cu care o persoană poate să rămână pe piele depinde de mulți factori, cum ar fi:

  • Genul de leziuni ale pielii apărute, cum ar fi acneea, intervențiile chirurgicale sau  arsurile.
  • Tipul natural de piele al unei persoane. Unele tipuri de cicatrici sunt la fel la toți membrii unei famili, iar grosimea, culoarea și textura pielii unei persoane poate afecta modul în care arată cicatricea.
  • Locul vătămării. Pielea poate fi mai groasă sau mai dură pe unele regiuni ale corpului, ceea ce poate influența aspectul unei cicatrici.
  • Neglijarea interventiei chirurgicale a unei taieturi sau leziuni mari, ce ar trebui "cusuta" sau "capsata " chirugical pentru a limita grosimea cicatricii

Cunoașterea tipului de cicatrice este utila atunci când decizi cum să o tratezi.

Cicatricile cheloide. O cicatrice cheloidă crește de obicei mult mai mare decât rana în sine. Este mai ridicată decât nivelul pielii, de culoare închisă și poate continua să crească după ce rana s-a vindecat, interferând cu mișcarea. Cicatricile cheloide pot fi mai frecvente la persoanele cu tonuri de piele mai închise și nu dispar, nici nu se estompează cu timpul, dimpotrivă, pot fi dureroase și pot cauza mâncărimi. Tratamentul se recomandă de către medic și poate consta în aplicarea de plasturi cu silicon, injecții cu steroizi sau intervenție chirurgicală.

Cicatricile hipertrofice. Ca și cheloidele, și cicatricile hipertrofice sunt mai ridicate decât nivelul pielii și roșiatice. Apar doar la locul accidentării, nu se întind mai mult de atât. Pot fi dureroase, dar acest lucru se schimbă după ce pielea se vindecă în întregime. Medicul poate recomanda pentru tratarea lor injecții cu cortizon sau intervenție chirurgicală.

Cicatricile atrofice. Acestea arată ca niște adâncituri în piele, se formează ca urmare a deteriorării colagenului și apar frecvent ca asociate cu afecțiuni precum varicela și acneea. Ca tratament, se poate recomanda peelingul chimic, dermabraziunea sau terapie pentru stimularea colagenului.

Contracturile. Aceste cicatrici care fac ca pielea să se strângă sau să se contracte pot fi dureroase, adesea fiind rezultatul arsurilor. Contracturile pot afecta mușchii și nervii de sub piele și pot reduce mișcarea zonei afectate. Se pot trata cu ajutorul grefelor de piele. Suprafata afectata poate ramane extrem de sensibila lubi sau ani de zile dupa vindecare, necesitand uneori purtarea unor materiale speciale, din nanofibre, recomandate de dermatolog, care limiteaza expunerea la ultraviolete sau alte agresiuni fizice si atenueaza durerea.

Cicatricile răspândite. Cunoscute și sub denumirea de cicatrici întinse, acestea sunt frecvente după operații. Ele apar atunci când o cicatrice lăsată de o incizie chirurgicală se întinde pe un spațiu mai mare. Aceste cicatrici sunt de obicei plane și palide, astfel încât tind să fie mai puțin vizibile sau deranjante decât alte cicatrici.

Tratamente și remedii naturale pentru cicatrici

Multe loțiuni, creme corectoare pe bază de niacinamidă și zinc și diverse alte produse susțin că pot ajuta pielea cu probleme și pot reduce aspectul unor cicatrici, mai ales a celor lăsate de acnee. 

Dacă dorești să încerci un remediu la domiciliu, poți apela de exemplu la plasturii cu silicon. Câteva studii efectuate în ultimii 20 de ani au confirmat că aplicarea produselor cu silicon poate îmbunătăți treptat aspectul unei cicatrici, fiind de ajutor mai ales pentru cele cheloide și hipertrofice.

Un alt remediu natural pentru tratamentul cicatricilor este extractul de ceapă care se găsește în anumite produse. Un studiu a arătat că un gel pe bază de extract de ceapă a îmbunătățit aspectul cicatricilor după 4 săptămâni. Însă un alt studiu a descoperit că extractul de ceapă nu s-a dovedit mai bun decât un unguent pe bază de vaselină în tratarea cicatricilor.

Unii exfoliatori chimici, substanțe concepute pentru a ajuta la eliminarea straturilor exterioare ale pielii moarte, dezvăluind un aspect mai neted, pot fi utili în tratarea cicatricilor. Un studiu a arătat că două tipuri de exfoliatori chimici (acidul glicolic și o combinație de acid salicilic și mandelic) au ajutat la reducerea aspectului cicatricilor lăsate de acnee și a mărcilor întunecate cauzate de acnee. Un alt studiu a descoperit că acidul glicolic poate îmbunătăți aspectul cicatricilor atrofice.

Deși protecția solară nu înlătură cicatricile, le poate împiedica să se agraveze și ajută la procesul natural de decolorare. Persoanele care folosesc produse cu acid glicolic sau alte produse care să estompeze cicatricile sunt sfătuite să utilizeze și o cremă cu protecție solarăcu factor mare de protectie +50.

Multe alte remedii la domiciliu au fost promovate ca remediu pentru îndepărtarea cicatricilor, precum aloe vera, mierea și uleiul de măsline. Deși aceste substanțe naturale pot ajuta la înmuierea și netezirea pielii și, probabil, nu vor face niciun rău, niciun studiu nu a dovedit încă faptul că ar funcționa pentru reducerea sau înlăturarea cicatricilor.

Cicatricile vechi, rezultate in urma unor interventii chirurgicale de tip cezariana, taieri, leziuni mari arsuri pot necesita reinterventii mai agresive, insa intr-un nmod controlat, care se practica in cabinetele medicale specializate. De exemplu in situatia unor intreventii de tip cezariana, foarte rar cicatricile au un aspect placut si "invizibil, din cauza modificarilor evidente ale pielii intinse in sarcina si faptului ca medicul ginecolog obsterician nu are abilitati sau mijloace de chirurgie estetica, iar scopul sau principal este suturarea rapida si limitarea sangerarii. Aceste cicatrici pot beneficia insa de tratament estetic si la mult timp dupa vindecare prin diverse mijloace  de tip terapie laser, radiofrecventa, reinterventie corectoare chirurgicala, dermabraziune mecanica in asociere cu peeling chimic mai agresiv- cu acid tricloracetic, de exemplu, mezoterapie cu substante regeneratoare, PRP (terapia vampir) umpleri cu acid hialuronic etc. 

Cicatricile vechi pe suprafete mai mari, rezultate din arsuri necesita o atentie permanenta, prin aplicarea de creme hidratante si hranitoare si pot beneficia de mezoterapie sau PRP -plasma sangvina imbogatita cu trombocite (plachete sangvine). Plasma umana reprezinta o sursa concentrata de trombocite autologe (proprii), astfel ea este extrem de bogata in factori de crestere si in alte substante care stimuleaza regenerarea tesuturilor si stimularea colagenului.

Cum se previn cicatricile

Atenția dedicată rănii în timpul vindecării este cel mai bun mod de a ține cicatricile la distanță, deoarece felul în care se vindecă rana poate influența modul în care va arăta o cicatrice. Deși unele cicatrici nu pot fi evitate, există modalități de a ajuta la reducerea aspectului lor. După o accidentare la nivelul pielii, se recomandă să:

  • Păstrezi zona curată. Curăță locul rănii cu săpun și apă o dată pe zi.
  • Nu lăsa zona să se usuce. Studiile au arătat că un mediu umed ajută la menținerea țesutului sănătos în timp ce se vindecă și poate ajuta la reducerea formării de țesuturi cicatriciale.
  • Urmează recomandările medicului în ceea ce privește eliminarea copcilor. Așteptarea prea lungă pentru a îndepărta cusăturile sau scoaterea lor mai devreme ar putea interfera cu vindecarea.
  • Folosește haine și soluții care să te protejeze de soare. Razele soarelui pot influența negativ aspectul unei cicatrici, așa că pielea rănită trebuie protejată de soare, atât în timpul vindecării, cât și după.

O atentie speciala trebuie acordata remediilor "babesti", mostenite din vremurile in care oamenii nu dispuneau de metode moderne de tratare a arsurilor, prin care se aplicau de exemplu unt, smantana, iaurt, miere, albusuri, ulei, propolis etc pe leziune, situatie care ingreuneaza vindecarea si interventia medicului (care trebuie sa spele  si sa curete mai agresiv rana, intarziind acordarea tratamentului corect ) si generand posibile suprainfectii ( formeaza medii de cultura pentru stafilococ sau alte microorganisme de pe suprafata pielii) ce accentueaza ulterior forma si culoarea  cicatricilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Scars
https://www.nhs.uk/conditions/scars/
American Acdemy of Dermatology - Scars: Diagnosis and treatment
https://www.aad.org/public/diseases/a-z/scars-treatment

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0