Cancerul de piele nu arata mereu ca o alunita

Cancerul de piele este adesea asociat cu alunitele, ceea ce nu este complet gresit, insa nici complet adevarat. Asta pentru ca exista o serie de manifestari diferite ale cancerului de piele, aceasta afectiune nefiind intotdeauna asociata cu alunitele.

Melanomul este cea mai agresiva forma de cancer de piele, fiind o afectiune fatala, insa este si cea mai rara forma de cancer. Acest tip de cancer se manifesta fie la nivelul unei alunite deja existente, fie prin aparitia unei formatiuni noi de acest tip. Ce ne facem insa cu celelalte tipuri de cancer, mult mai comune, care insa nu se manifesta la nivelul alunitelor?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Carcinomul bazocelular sau cancerul scuamos sunt cele mai comune tipuri de cancer de piele si sunt derivate din celulele pielii, nu din celulele unei alunite.

Cum (mai) poate arata cancerul de piele

Cancerul de piele se poate manifesta si sub alte forma in afara de alunitele care sufera transformari – iata despre ce este vorba:

Umflaturi rosii cu aspect solzos – zonele umflate de la nivelul pielii, cu piele rosie si aspect solzos, care nu se vindeca in cateva zile, trebuie neaparat sa te trimita la cabinetul medicului dermatolog. Orice leziune de la nivelul pielii care nu se vindeca in cateva zile ar trebui sa te faca sa iti pui intrebari si sa mergi la medic pentru a primi raspunsuri.

Zonele inrosite – carcinomul bazocelular se poate manifesta ca o zona inrosita sau iritata. Aceasta zona poate avea un aspect foarte deshidratat, se poate exfolia si poate chiar sa cauzeze mancarimi. Atunci cand apare o leziune de origine cancerigena, sistemul imunitar raspunde, declansand astfel inrosirea zonei sau inflamarea acesteia. Daca observi la nivelul pielii o asemenea zona care nu se vindeca in cateva zile, mergi la medic pentru un control dermatologic.

Rani deschise – carcinomul bazocelular poate sa apara si sub forma de rani deschise, care sangereaza insa nu se vindeca. De regula, sansele ca acest tip de cancer sa se raspandeasca sunt foarte mici, insa asta nu inseamna ca sunt complet inofensive, mai ales daca ranile sunt amplasate in preajma gurii sau a ochilor.

 

 

Rani cu aspect de vulcan – ranile care arata ca niste mici vulcani, cu sange in centru, pot indica prezenta cancerului de piele scuamos. Acest tip de cancer nu iti pune viata in pericol, insa iti poate lasa cicatrice la nivelul pielii.

Noduli de culoare rosie la nivelul pielii – daca obervi aparitia unor formatiuni nodulare de culoare rosie la nivelul pielii, e posibil sa fie vorba tot despre cancerul scuamos. Daca acesti noduli au aparut din senin si nu se retrag in cateva zile, mergi la un consult de specialitate.

Monitorizarea pielii cu atentie si cu regularitate este cea mai eficienta metoda prin care poti depista cancerul de piele. Fie ca este vorba despre schimabrile petrecute la nivelul alunitelor, fie ca este vorba despre formatiuni noi ce apar la nivelul pielii, este esential sa le observi timpuriu si sa mergi la medicul dermatolog pentru a te asigura ca totul este in regula.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0