Melanomul - de ce persoanele roscate sunt mai predispuse

Melanomul este cancerul de piele cel mai rar intalnit, dar si cel mai periculos, acesta avand potential fatal daca nu este diagnosticat si tratat la timp.

Se stie ca expunerea la soare, fara folosirea protectiei solare (lotiune de plaja cu SPF) creste riscul de cancer de piele, insa se pare ca exista si alti factori care cresc considerabil riscul de instalare a melanomului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Persoanele roscate au pielea mai alba, pistrui, dar si capacitate de bronzare mai redusa. Din pacate, acestea nu sunt singurele probleme de piele ale acestora, melanomul fiind si el pe lista riscurilor in cazul persoanelor roscate.

Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele roscate au variatii in receptorul de melanocortina (MC1R), o proteina esentiala pentru pigmentare.

O echipa de cercetatori de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Boston a descoperit cum se poate reduce riscul de cancer de piele la persoanele roscate. In cadrul studiului s-a dovedit ca proteina MC1R  este afectata de un proces de transformare care este crucial in reducerea riscului de cancer la oamenii roscati.

Roscatii, care alcatuiesc 1-2% din populatia intregii lumi, au variante diferite de MC1R, care cresc riscul de melanom. Cercetatorii nu intelegeau pana acum care este maniera prin care MC1R este afectata de radiatiile UV, crescand riscul de cancer de piele.

Acest studiu le-a oferit oamenilor de stiinta posibilitatea de a folosi o molecula care ar putea influenta proteina MC1R. S-a constatat apoi, dupa expunerea la radiatiile UV emise de soare, ca interventia acestei molecule asupra MC1R a redus considerabil sansele de melanom.

Potrivit specialistilor, acest studiu ofera o perspectiva noua in ceea ce priveste strategiile de prevenire a cancerului de piele la persoanele roscate. Cei care au realizat studiul spera ca acesta sa fie folosit de catre companiile farmaceutice pentru dezvoltarea unor produse care sa protejeze pielea persoanelor roscate si sa scada riscul de melanom.

 

 

Prevenire melanom in cazul persoanelor roscate

Pana la dezvoltarea unor noi metode de prevenire a melanomului in cazul persoanelor roscate, singurele metode de prevenire sunt cele deja cunoscute:

  • Reducerea expunerii la radiatiile UV in intervalul orar 10-16, mai ales in timpul sezonului cald.
  • Folosirea unei lotiuni cu factor de protectie inainte de expunerea la soare, chiar si in zilele mohorate sau pe timp de iarna.
  • Limitarea expunerii la radiatiile UV emise de lampile din solar.
  • Folosirea pieselor vestimentare din materiale naturale pentru blocarea radiatiilor UV.
  • Folosirea accesoriilor precum sepcile, palariile si ochelarii de soare pentru reducerea expunerii la radiatiile emanate de soare.
  • Evita arsurile solare ce pot aparea la nivelul pielii, care pot degenera.
  • Examineaza-ti pielea in mod regular pentru a observa in timp util problemele, dar mergi, o data pe an, si la dermatolog pentru un control de specialitate.
  • Monitorizeaza-ti atat alunitele vechi, cat si pe cele nou aparute. Daca observi modificari la nivelul unei alunite deja existente ori, pe de alta parte, daca observi ca a crescut o noua alunita la suprafata pielii, mergi la dermatolog pentru a te asigura ca totul este in regula.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0