Pneumonia si cancerul la plamani: ce au in comun si ce le diferentiaza

Pneumonia si cancerul la plamani au o serie de simptome comune, de aceea este destul de dificil sa fie stabilit diagnosticul corect atunci cand apar simptome specifice unor afectiuni pulmonare.

Pneumonia este o infectie pulmonara cauzata fie de bacterii, fie de fungi sau virusuri. Cancerul pulmonar este insa caracterizat de aparitia unei tumori la nivelul plamanilor.

Cum apare pneumonia

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nasul si caile respiratorii sunt ca o bariera de protectie care impiedica patrunderea germenilor in plamani. Totusi, uneori germenii pot patrunde in plamani. Atunci cand infectia ajunge la baza plamanilor, micii saculeti care permit plamanilor sa transporte oxigen in sange sunt umpluti cu lichid, nemaifunctionand asa cum trebuie. Cu cat este transferat mai putin oxigen din plamani in sange, cu atat mai mult dioxid de carbon ramane in organism.

Cum apare cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar apare in urma unei mutatii genetice aparute la nivelul ADN-ului celular, mutatie care determina multiplicarea necontrolata a celulelor pulmonare, cauzand astfel aparitia unei tumori. Cancerul la plamani este adesea cauzat de fumat (in peste 80-90% din cazuri), insa poate fi declansat si de expunerea la substante chimice precum radonul sau azbestul.

Simptome

Diferentierea pneumoniei de cancerul pulmonar poate fi destul de dificila intrucat uneori simptomele acestora se aseamana foarte tare. In general, simptomele cancerului pulmonar, atunci cand acest tip de cancer se manifesta, sunt mai agresive.

Simptome comune ale pneumoniei si cancerului la plamani:

Tusea – in caz de cancer pulmonar, aceasta poate fi persistenta si se agraveaza in timp.

Flegma – de culoare galbena, verde, maro sau rosie, flegma expectorata in timpul tusei poate fi atat semn de pneumonie, cat si semn al cancerului pulmonar.

Respiratia scurta – in caz de cancer pulmonar, aceasta este mai persistenta decat la pacientii cu pneumonie.

Durere in piept -  apare si in caz de pneumonie, si in caz de cancer pulmonar, si se agraveaza in timpul respiratiei si tusei.

Oboseala – este un simptom mai des intalnit in caz de cancer.

Pierderea apetitului – poate sa apara si in caz de cancer pulmonar, si in caz de pneumonie, insa daca este vorba despre cancer, pierderea apetitului este adesea asociata cu scadere in greutate.

Simptome care apar numai in caz de pneumonie

 • Febra
 • Tahicardie
 • Bufeuri si frisoane
 • Greata si varsaturi
 • Dureri musculare
 • Dureri de cap

 

 

Simptome care apar numai in caz de cancer pulmonar

 • Umflarea fetei sau a gatului
 • Dificultati la inghitire
 • Durere de umar/ gat
 • Voce ragusita
 • Febra

Diagnostic

Diagnosticarea pneumoniei se face in urma unor analize de sange si a unei radiografii.

Diagnosticarea cancerului poate insa sa fie mult mai dificila. Radiografiile si CT (computer tomograf) sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului. Bronhoscopia si biopsia tesutului pulmonar pot fi, de asemenea, folosite pentru stabilirea diagnisticului.

Pneumonia poate sa apara si pe fondul cancerului pulmonar. Statistic vorbind, in jur de 50-70% dintre cei care sufera de cancer pulmonar dezvolta infectii severe la nivelul plamanilor, printre care si pneumonie. Tratamentul folosit pentru tratarea cancerului pulmonar slabeste foarte tare sistemul imunitar, favorizand astfel infectiile precum pneumonia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0