Cancerul la plamani declanseaza hipertensiune pulmonara

Statistic vorbind, in jur de 50% dintre pacientii care sufera de cancer la plamani in stadiu avansat dezvolta, de asemenea, si hipertensiune pulmonara.

Hipertensiunea pulmonara este caracterizata de tensiunea care depaseste valorile normale la nivelul arterelor pulmonare. Respiratia scurta, dar totodata greoaie, este simptomul care caracterizeaza hipertensiunea pulmonara, insa pot aparea si alte manifestari. Aceste simptome insa dau adesea batai de cap si pacinetilor aflati in stadiu avansat al cancerului la plamani, iar de vina ar putea fi tot hipertensiunea pulmonara, nu manifestarile cancerului, asa cum se credea pana acum.

Studiul VITALISsCE

Hipertensiunea pulmonara poate fi declansata, in cazul pacientilor suferinzi de cancer la plamani, de procesul imun si inflamator declansat de celulele canceroase.

 

Cancerul la plamani este responsabil pentru mai bine de un sfert dintre toate decesele cauzate de cancer, in general. Asta pentru ca acest tip de cancer nu poate fi depistat in stadiu incipient si pentru ca, odata ajuns in stadiu avansat, sansele de vindecare sunt minime.

Medicii au descoperit faptul ca multi dintre pacientii care sufera de cancer dezvolta respiratie greoaie si uneori superficiala, scurta si rapida. Acestea sunt simptome specifice hipertensiunii pulmonare, ceea ce i-a determinat pe medici sa faca cercetari aprofundate pe aceasta tema. Astfel, acestia au descoperit faptul ca la peste jumatate dintre pacientii bolnavi de cancer pulmonar, peretii arterei pulmonare erau ingrosati – acesta fiind un indicator clar al faptului ca este vorba despre hipertensiune pulmonara.

Pentru a afla cauzele, specialistii au analizat mai multe forme de cancer la plamani aparute la soareci. Astfel, acestia au depistat faptul ca semnele si simptomele specifice hipertensiunii pulmonare apar pe masura ce tumoarea creste.

Hipertensiunea pulmonara este caracterizata de presiunea pusa pe artera pulmonara si este adesea asociata cu rata de mortalitate crescuta.

 

 
 

 

Cum apare hipertensiunea pulmonara

Inima are 4 cavitati: 2 atrii si 2 ventriculi.  De fiecare data cand sangele trece prin inima, vetriculul drept pompeaza sange catre plamani prin intermediul arterei pulmonare, adica un vas de sange foarte mare.

Odata ajuns in plamani, sangele elibereaza dioxid de carbon si aduna oxigen. Apoi, sangele oxigenat curge prin vasele de sange ale plamanilor, catre partea stanga a inimii. In general, sangele curge fara probleme prin vasele de la nivelul plamanilor, ceea ce inseamna ca tensiunea arteriala este chiar scazuta in plamani.

In caz de hipertensiune pulmonara insa, cresterea tensiunii este cauzata de modificarile de la nivelul celulelor care imbraca arterele pulmonare. Aceste modificari determina peretii arterelor sa se ingroase si favorizeaza dezvoltarea unor noi tesuturi. Mai mult decat atat, vasele de sange se pot inflama. Aceste modificari pot bloca fluxul sanguin de la nivelul vaselor de sange din plamani si astfel apare hipertensiunea pulmonara.

Hipertensiunea pulmonara poate fi dificil de diagnosticat din cauza ca simptomele sunt confundate cu cele ale cancerului la plamani. Medicul poate realiza un EKG, o ecocardiograma sau radiografii pentru a diagnostica hipertensiunea pulmonara, insa poate apela si la metoda imagistice de diagnostic.

In mod normal, hipertensiunea pulmonara se trateaza prin administrarea unor medicamente, insa in caz de cancer pulmonar, medicul va alege tratamentul cel mai potrivit, care sa fie in acord cu tratamentul pentru cancer.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0