

Tromboza venoasa profunda: cauze, simpome, tratament
Tromboza venoasa profunda: cauze, simpome, tratament
Tromboza venoasa profunda: cauze, simpome, tratament
Tromboza venoasa profunda reprezinta formarea unui cheag de sang (numit si tromb) in interiorul unei vene profunde, cel mai adesea la nivelul picioarelor.
Ea este cel mai frecvent cauzata de imobilizarea prelungita, ca urmare a unei interventii chirurgicale majore sau ca urmare a nasterii, iar rareori este cauzata de zborul cu avionul cu durata de peste 6 ore, de intrebuintarea contraceptivelor orale si de afectiunile genetice care sunt legate de coagularea sangelui. Tromboza venoasa profunda, fara o cauza aparenta, ar putea fi un semnal de alarma ce indica o forma de cancer, in special la pacientii cu varsta de peste 50 de ani, spun specialistii. Cheagurile sangvine care se dezvolta intr-o vena sunt cunoscute si sub numele de tromboza venoasa.
Cauze si factori de risc in tromboza venoasa profunda
Tromboza venoasa profunda este formarea unui cheag de sange intr-o vena majora profunda din picior, coapsa, pelvis sau abdomen, care poate sa aiba drept rezultat slabirea sau afectarea circulatiei sangelui in acea vena si, ulterior, umflarea piciorului si durerea la nivelul piciorului. Totodata, tromboza venoasa profunda poate sa aiba loc si in extremitatile superioare sau in creier.
Oricine poate sa dezvolte tromboza venoasa profunda, dar aceasta afectiune este mult mai frecventa la persoanele cu varsta peste 40 de ani. Pe langa varsta, exista un numar mare de alti factori de risc care pot declansa tromboza venoasa profunda. Acesti factori de risc sunt:
- un istoric medical de tromboza venoasa profunda sau de embolism pulmonar
- un istoric medical familial de cheaguri sangvine
- faptul ca pacientul este sedentar/inactiv pe perioade lungi de timp - cum ar fi dupa o operatie sau in timpul unei calatorii foarte lungi
- lezarea sau distrugerea vaselor de sange - peretele deteriorat al unui vas de sange poate sa rezulte in formarea unui cheag sangvin
- faptul ca pacientul sufera de anumite afectiuni sau face anumite tratamente care determina sangele sa se coaguleze cu mai multa usurinta decat in mod normal - exemple: cancerul (sunt incluse aici tratamentele precum chimioterapia si radioterapia), bolile de inima, afectiunile pulmonare, trombofilia si sindromul Hughes
- sarcina - sangele unei femei insarcinate se coaguleaza mult mai usor in timpul sarcinii
- faptul ca persoana este supraponderala sau obeza.
Pilulele contraceptive combinate si terapia de substitutie hormonala contin hormonul estrogen, care determina sangele sa se coaguleze mult mai rapid. Daca urmezi un tratament cu pilule anticonceptionale de acest tip sau o terapie de substitutie hormonala, riscul tau de a dezvolta tromboza venoasa profunda este usor mai mare.
Simptome tromboza venoasa profunda
In unele cazuri, este posibil sa nu existe simptome ale trombozei venoase profunde, iar pacientul sa nici nu stie ca sufera de aceasta afectiune. Daca, totusi, simptomele apar, ele pot fi:
- durere, edem (umflarea tesuturilor) si sensibilitate la durere in unul dintre picioare (de obicei, in zona gambei)
- o durere severa in zona afectata
- piele calda la atingere, in zona unde exista cheagul de sange
- piele inrosita, in special in partea din spate a piciorului, sub genunchi.
De regula, tromboza venoasa profunda (desi nu este o regula valabila intotdeauna) afecteaza un singur picior. Durerea poate fi si mai pronuntata atunci cand pacientul indoaie piciorul in sus, inspre genunchi.
Complicatii tromboza venoasa profunda
Daca este lasata netratata, aproximativ 1 persoana din 10 cu tromboza venoasa profunda va dezvolta un embolism pulmonar. Acesta este o afectiune foarte grava, care provoaca: senzatia de lipsa de aer (care poate sa apara treptat sau subit; persoana simte ca nu mai poate sa respire, ca se sufoca), durere in piept (care poate sa se agraveze cand persoana inspira), o cadere subita.
Atat tromboza venoasa profunda, cat si embolismul pulmonar necesita investigatii medicale urgente si tratament urgent.
Tratament tromboza venoasa profunda
Tratamentul pentru tromboza venoasa profunda implica, de regula, administrarea medicamentelor din clasa anticoagulantelor, care reduc capacitatea sangelui de a se coagula si care impiedica cheagurile existente sa devina si mai mari.
Heparina si warfarina sunt doua tipuri de anticoagulante folosite adesea pentru a trata tromboza venoasa profunda. Heparina este, de regula, prescrisa prima, deoarece functioneaza imediat pentru a impiedica coagularea ulterioara. Dupa tratamentul initial, pacientul este posibil sa aiba nevoie sa ia warfarina, pentru a preveni formarea unui alt cheag de sange. Medicul tau este cel mai in masura sa stabileasca diagnosticul si tratamentul corect.
De retinut!
Semnele si simptomele trombozei venoase profunde difera de la un pacient la altul si nu sunt specifice, dar expertii de la Societatea Europeana de Cardiologie spun ca totusi este foarte important si este recomandat ca medicul sa urmareasca semnele si simptomele in evaluarea initiala a pacientilor care sunt suspectati ca ar avea tromboza venoasa profunda.
Bibliografie:
- Articolul "First European advice on deep vein thrombosis in EHJ", publicat de European Society of Cardiology in 2017 - https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/first-european-advice-on-deep-vein-thrombosis-published-today
- National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/deep-vein-thrombosis-dvt/
- BMJ (British Medical Journal) Best Practice - https://bestpractice.bmj.com/topics/en-us/70
Sursa foto: shutterstock.com