Psoriazis vs cancer de piele - cum deosebesti aceste afectiuni

Atat psoriazisul, cat si cancerul de piele se manifesta la nivel cutanat, iar simptomele celor doua afectiuni pot fi cu usurinta confundate – iata cum sa faci diferenta intre psoriazis si cancer de piele.

Afla care sunt simptomele psoriazisului si ale cancerului de piele, pentru a invata sa le deosebesti. Bineinteles, medicul dermatolog este cel in masura sa stabileasca diagnosticul, insa nu ar strica sa stii si tu cand este cazul sa te alarmezi si sa iti faci de urgenta o programare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica, care determina accelerarea procesului de producere a celulelor. Productia accelerata determina aparitia unor zone si formatiuni inrosite la nivelul pielii, care poarta denumirea de placi. Aceste zone pot cauza mancarimi, se pot inflama si pot fi chiar dureroase.

Cancerul de piele este o afectiune care apare in urma dezvoltarii celulelor canceroase la nivelul tesuturilor pielii. Cancerul de piele poate fi de trei tipuri: carcinom bazo-celular, carcinom scuamo-celular si melanom. Primele tipuri sunt cele mai frecvente, insa melanomul este cel mai periculos.

Cancerul de piele se dezvolta, in general, in zonele cele mai expuse radiatiilor UV precum: capul, fata, gatul, pieptul, bratele si mainile.

Simptome psoriazis

Simptomele psoriazisului pot fi:

  • Zone inrosite acoperite de scuame de culoare argintie
  • Mici zone cu aspect solzos
  • Piele uscata, crapata, care poate sangera uneori
  • Senzatia de mancarime, arsura sau inflamare
  • Unghii ingrosate

Simptome cancer de piele

Cancerul de piele este mai greu de depistat, intrucat de multe ori nu are simptome ori acestea sunt minore si usor de trecut cu vederea. De multe ori, cancerul de piele se manifesta prin umflaturi sau zone anormale ce se dezvolta la nivelul pielii, care pot avea urmatoarele caracteristici:

  • Aspect usor perlat sau lucios
  • Textura ferma si “batatorita”
  • Culoare ciudata, precum violet, galben sau albastru
  • Crusta, aspect solzos sau sangerari.

Cum identifici psoriazisul

Psoriazisul se poate intinde si poate acoperi mai multe zone din corp. Totodata. insa, acesta poate sa apara doar in anumite locuri. Cel mai des, psoriazisul apare in urmatoarele zone: coate, genunchi, picioare, maini, scalp.

Cum identifici cancerul de piele

Cancerul de piele este mai greu de identificat, de aceea e indicat sa mergi la medic. Acest tip de cancer arata de multe ori precum o alunita, o leziune minora sau un pistrui.

Este important sa fii atent la schimbarile care se petrec la nivelul alunitelor ori la aparitia unor alunite noi. Daca se petrec schimbari la nivelul diametrului, culorii, formei si marginii unei alunite, e musai sa mergi la medic pentru un control.

Tratament psoriazis

Psoriazisul este o afectiune autoimuna, asadar nu poate fi tratata. Totusi, exista metode prin care simptomele pot fi ameliorate.

Tratamentul pentru psoriazis se imparte in 3 categorii:

  • Tratamentul topic – include creme, lotiuni si solutii aplicate direct pe zonele cu probleme, cu scopul de a reduce simptomatologia.
  • Terapia cu lumina – aceasta terapie foloseste in mod controlat lumina si radiatiile UV cu scopul de a reduce simptomele.
  • Tratamentul sistemic – include medicamente administrate oral sau pe cale injectabila, care au rolul de a ameliora conditia pacientului.

Tratament cancer de piele

Tratamentul administrat in caz de cancer de piele depinde de severitatea si de dimensiunile cancerului de piele. De regula, se folosesc:

  • Interventia chirurgicala, pentru indepartarea zonelor in care s-au dezvoltat celulele canceroase;
  • Radioterapia;
  • Chimioterapia;
  • Terapia fotodinamica combinata cu medicatie;
  • Terapia biologica, pentru a ajuta organismul sa se lupte cu cancerul.

Ce complicatii poate avea psoriazisul

Pacientii care sunt diagnosticati cu aceasta boala trebuie sa stie ca pot sa apara si alte probleme asociate:

Boala celiaca - Pacientii cu psoriazis au un risc mai mare de a avea anticorpii pentru boala celiaca, ceea ce sugereaza ca ar putea sa existe o legatura intre cele doua. Ambele afectiuni par sa fie influentate de o disfunctie la nivelul sistemului imunitar. Unii pacienti spun ca evitarea glutenului ii ajuta sa reduca simptomele psoriazisului.

Probleme in cavitatea bucala - Unele studii au sugerat ca pacientii cu psoriazis au o predispozitie mai mare de a dezvolta probleme la nivelul membranelor mucoase din cavitatea orala, cum ar fi fisuri in limba si leziuni in zona gingiilor si obrajilor.

Boli inflamatorii intestinale - Oamenii de stiinta au cautat de-a lungul timpului posibile asocieri intre psoriazis si boala inflamatorie intestinala, boala Crohn si colita ulcerativa. Studiile au sugerat ca pacientii cu psoriazis si membrii din familiile lor ar putea avea o predispozitie mai mare de a dezvolta aceste afectiuni.

Deficit de vitamina D - Studiile au aratat ca o carenta de vitamina D este adesea prezenta la debutul unor boli autoimune. Unii experti recomanda chiar administrarea unor suplimente cu vitamina D, pentru a calma simptomele psoriazisului.

Risc de cancer - Unele studii au indicat ca psoriazisul poate sa creasca riscul general de cancer si riscul pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel al cavitatii orale, cancer esofagian, hepatic si pancreatic.

Sindrom metabolic - In cazul pacientilor cu psoriazis, exista un risc mai mare de a dezvolta unele dintre simptomele sindromului metabolic, printre care se afla problemele cardiace, diabetul, boala de ficat gras si obezitatea.

Artrita psoriazica - Intre 10% si 30% dintre pacientii cu psoriazis pot sa dezvolte o forma de artrita numita psoriazica. De regula, boala apare la varste intre 30 si 50 de ani. Un procent foarte mare al pacientilor cu aceasta afectiune au mai intai simptome la nivelul pielii, insa artrita psoriazica poate sa apara inainte sau fara simptome de natura dermatologica. Sa nu uitam, insa, ca lista complicatiilor psoriazisului este mult mai lunga, iar acestea sunt doar cateva dintre problemele ce pot fi asociate acestei boli.

Ce complicatii poate avea cancerul de piele

Potentialele complicatii ce pot sa apara in urma unui cancer de piele pot fi:

- recurenta - adica situatia in care cancerul reapare

- recurenta locala, caz in care celulele canceroase s-au extins / raspandit la tesuturile din apropiere

- metastaza - cand celulele canceroase s-au raspandit la muschi, nervi sau la alte organe din corp.

Daca ai avut in trecut un cancer de piele, ai un risc mai mare de a dezvolta boala din nou, intr-o alta zona. Daca, din nefericire, cancerul de piele revine (este vorba de recurenta), optiunile de tratament vor depinde de tipul de cancer, de localizarea lui si de dimensiunile tumorii, cat si de starea de sanatate a pacientului (istoricul medical) si de tratamentul anterior pentru cancerul de piele efectuat de acel pacient.

Alte posibile complicatii care pot sa apara in cancerul de piele:

  • infectie secundara - cancerul de piele perturba bariera normala de protectie a pielii, iar bacteriile pot patrunde dincolo de aceasta "bariera", cauzand o infectie in piele;
  • cicatrizare si/sau desfigurare - cicatrizarea si desfigurarea pot sa apara fie din cauza dezvoltarii cancerului de piele, fie din cauza tratamentelor efectuate pentru aceasta boala
  • limfedem - este o afectiune in care lichidele se acumuleaza intr-o anumita parte a corpului, din cauza ca ganglionii limfatici si vasele limfatice sunt afectate. Drept urmare, din cauza acumularii de lichide, pielea se umfla si apare o senzatie neplacuta
  • anxietate si depresie - aspectul poate avea un rol important in viata pacientului, pentru stima sa de sine, iar cancerele localizate in regiuni vizibile pot duce la anxietate si la depresie la unele persoane.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0