Dieta în psoriazis: cum reduci inflamația din organism?

Psoriazisul este o afecțiune cronică de natură inflamatorie, care duce la înlocuirea permanentă a celulelor de la nivelul pielii, cauzând astfel plăgi cutanate cu aspect de piele îngroșată și inflamată și mâncărimi. Psoriazisul cutanat nu implică direct articulațiile și nu provoacă simptome articulare. Cu toate acestea, unii pacienți cu psoriazis pot dezvolta, ulterior, artrită psoriazică. Este dieta importantă pentru gestionarea bolii?

Deși cauzele psoriazisului nu sunt cunoscute, sistemul imunitar și genetica par să aibă un rol în apariția bolii. Este posibil, însă, ca o persoană să dezvolte psoriazis chiar dacă nu are antecedente familiale ale bolii. Un eveniment declanșator poate provoca o schimbare a sistemului imunitar, rezultând în apariția simptomelor psoriazisului. 

STUDII VIITOARE DESPRE PSORIAZIS JUVENIL

În unele situatii, pot coexista psoriazisul cutanat și artrita psoriazică si unele persoane pot prezenta ambele afecțiuni în același timp. Artrita psoriazică poate apărea înainte, în timpul sau după debutul psoriazisului cutanat. Este important ca persoanele care au psoriazis și care prezintă simptome articulare să consulte un medic pentru evaluare și diagnostic adecvat. În astfel de cazuri, abordarea terapeutică poate fi complexă și implică tratament pentru ambele afecțiuni, dar si modificari ale stilului de viata si al dietei.

Ce declanșează episoadele de psoriazis?

Factorii declanșatori obișnuiți ai psoriazisului includ stresul, bolile (în special infecțiile cu streptococ), leziunile pielii și anumite medicamente. Declanșatorii psoriazisului variază de la persoană la persoană. Ceea ce poate agrava psoriazisul la o persoană ar putea să nu aibă niciun impact asupra altcuiva. 

Stresul este unul dintre cei mai frecvenți declanșatori ai psoriazisului. În același timp, apariția leziunilor corelate cu psoriazisul poate provoca la rândul ei stres, deci pacientul se poate învârti într-un cerc vicios. Având în vedere că stresul face parte din viața noastră, a tuturor, e cu atât mai important pentru suferinzii de psoriazis să învețe să îl gestioneze cât mai bine. 

Poți testa mai multe remedii pentru a vedea ce te ajută, deoarece fiecare om recaționează diferit. Poate îți sunt de ajutor exercițiile de respirație, exercițiile fizice sau yoga ori poate reușești să combați stresul prin aromaterapie, ceaiuri calmante sau suplimente pe bază de plante, lectură, întâlniri cu persoane dragi etc.

Psoriazisul poate apărea în zone ale pielii care au fost rănite; zgârieturile, arsurile solare și mușcăturile de insecte pot declanșa toate apariția unui episod de psoriazis cutanat sau articular.

Orice afectează sistemul imunitar poate declanșa psoriazisul. De aceea, este posibil să apară un episod acut în urma unei infecții a urechii, a unei bronșite, amigdalite sau a unei răceli obișnuite. Există o legătură între infecția cu streptococ și psoriazisul gutat, deoarece declanșează adesea prima apariție a psoriazisului gutat la copii.

Vremea poate, de asemenea, să declanșeze leziunile psoriazice. Pe de o parte, vremea rece poate provoca adesea apariția unui episod de psoriazis din cauza luminii solare reduse și a umidității, la fel și aerul încălzit și mai uscat din interior. Pe de altă parte, vremea caldă poate reduce manifestările psoriazisului datorită expunerii la lumina naturală a soarelui.

Și stilul alimentar al unei persoane poate agrava psoriazisul, cauzând episoade de activitate a bolii, numite puseuri. De pildă, consumul de alcool sau de alimente cu potențial inflamator poate favoriza simptomele psoriazisului, declanșând un puseu. Pe de altă parte, o dietă echilibrată, bazată pe alimente de proveniență organică precum fructele, legumele, proteinele sănătoase și cerealele integrale poate ameliora simptomele specifice psoriazisului.

Caracteristicile artritei psoriazice

Caracteristicile artritei psoriazice includ:

  1. Simptome articulare. Persoanele cu artrită psoriazică pot prezenta simptome comune ale artritei, cum ar fi durere, umflare, rigiditate și sensibilitate în articulații. Aceste simptome pot apărea în orice articulație, dar sunt mai frecvente la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare, coatelor, genunchilor și spatelui.

  2. Afectarea unghiilor. Artrita psoriazică poate afecta, de asemenea, unghiile, cauzând modificări precum îngroșarea, decolorarea, adânciturile sau separarea unghiei de patul unghial.

  3. Asimetrie. O caracteristică comună a artritei psoriazice este afectarea asimetrică a articulațiilor, ceea ce înseamnă că o articulație dintr-o parte a corpului poate fi afectată, dar nu și cea corespunzătoare din partea opusă.

  4. Tendinită și entezită. Artrita psoriazică poate cauza inflamație la nivelul tendoanelor (tendinită) și al locurilor în care ligamentele sau tendoanele se atașează de oase (entezită).

Factori genetici sunt foarte importanti. Artrita psoriazică are o componentă genetică puternică, ceea ce înseamnă că persoanele cu istoric familial de psoriazis sau artrită psoriazică pot prezenta un risc crescut de a dezvolta această afecțiune.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Recomandări privind alimentația persoanelor care suferă de psoriazis

Dacă ai psoriazis, poți lua în calcul următoarele recomandări în ceea ce privește dieta zilnică:

Consumă alimente antiinflamatoare

Alimentele cu efect antiinflamator pe care le poți consuma dacă suferi de psoriazis sunt: fructele, legumele, somonul, sardinele sau alte tipuri de pește care conțin acizi grași Omega 3, ierburi bogate în antioxidanți precum salvia, ghimbirul, pătrunjelul sau cimbrul, surse de grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline, avocadoul, semințele și nucile.

Alimentele care declanșează sau favorizează inflamația ar trebui evitate. Printre acestea se numără alimentele ultraprocesate (chipsuri, bomboane, fursecuri, mezeluri, produse de patiserie) sau zaharurile rafinate, carnea roșie, produsele lactate bogate în grăsimi (smântână, lapte gras).

Consumă alimente bogate în zinc

Zincul este esențial pentru menținerea pielii sănătoase. Mai mult decât atât, unele studii arată că zincul reduce durerea și inflamația specifice psoriazisului. Spanacul, ciupercile, semințele de dovleac, chefirul și năutul sunt surse excelente de zinc.

Consumă alimente bogate în vitamina A

Alimentele bogate în vitamina A contribuie la refacerea pielii, așa că, în caz de psoriazis, ar trebui suplimentat consumul de morcov, mango, roșii, varză creață (Kale), pepene.

Verifică dacă glutenul îți face probleme

Unii pacienți care suferă de psoriazis pot observa o ușurare a simptomelor în momentul în care opresc consumul de gluten (acesta se găsește în grâu, orz, secară și produse derivate din aceste cereale). Acest lucru se petrece la pacienții care suferă de intoleranță sau sensibilitate la gluten. Cere medicului să îți recomande testul de intoleranță la gluten înainte de a-l elimina din dietă. E posibil să nu suferi de această intoleranță, iar eliminarea lui din alimentație poate să nu fie necesară.

Unele persoane cu artrită psoriazică pot avea sensibilitate si la gluten si la  lactoză. În cazul în care există suspiciunea unei intoleranțe alimentare, se poate încerca eliminarea temporară a acestor componente din dietă pentru a evalua posibilele efecte benefice.

Cere sfatul medicului referitor la un supliment alimentar

Suplimentele alimentare pot fi eficiente în atenuarea simptomelor psoriazisului la unii pacienți. Uleiul de pește (bogat în acizi grași esențiali Omega 3), vitamina D3, armurariul și probioticele sub formă de supliment alimentar pot reduce simptomele specifice psoriazisului. Discută cu medicul care te tratează pentru a afla dacă este util și în cazul tău să îți administrezi aceste suplimente alimentare.

Indiferent de dieta adoptată, precum și de suplimentele consumate, este esențial să îți asculți corpul și să vezi cum reacționează la schimbările pe care le faci. Nu toate sfaturile se potrivesc pentru toată lumea, așa că e necesar să fii atent la ce e adecvat pentru tine și ce nu.

De ce trebuie evitat consumul de alcool?

Unele cercetări au arătat că bărbații care au consumat alcool în exces nu au avut de beneficiat de pe urma tratamentelor pentru psoriazis. Alte lucrări au comparat bărbații care sufereau de psoriazis cu cei care nu aveau această boală, iar concluziile trase de cercetători au fost că persoanele care au băut mai mult alcool într-o zi au avut o predispoziție mai mare de a suferi de psoriazis, în comparație cu bărbații care au avut un consum zilnic mai mic.

ÎNSCRIE-TE ÎN APAA!

Așadar, pentru a reduce inflamația din organism, este nevoie să consumi alcool cu moderație sau chiar să renunți la acest viciu, pentru că prin evitarea alcoolului, vei calma și simptomele psoriazisului.

În concluzie, psoriazisul fiind o boală inflamatorie, chiar dacă studiile sunt limitate în această privință, unii pacienți care suferă de psoriazis recunosc că și-au ținut mai bine boala sub control dacă au mâncat mai multe alimente care ajută în lupta contra inflamației, dacă au luat anumite suplimente alimentare și dacă și-au gestionat stresul.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Psoriasis Foundation - Causes and Triggers
https://www.psoriasis.org/causes/
American Academy of Dermatology - What should I eat if I have psoriasis?
https://www.aad.org/public/diseases/psoriasis/insider/diet/psoriasis-what-should-eat


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0