Cu vitiligo la plaja – cum iti protejezi pielea

Vitiligo este afectiunea dermatologica caracterizata prin depigmentarea pielii. Aceasta afectiune nu se poate vindeca, insa evolutia sa poate fi incetinita prin ingrijirea adecvata.

Cauzele pentru care apare vitiligo nu sunt in totalitate cunoscute, insa medicii banuiesc ca este vorba despre o afectiune autoimuna, in care melanocitele nu se mai comporta normal. Melanocitele sunt celulele pielii care produc melanina, pigmentul care coloreaza pielea cu scopul de a o proteja de radiatiile UV.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ceea ce este important ca pacientii cu vitiligo sa stie este ca sunt mai predispusi arsurilor solare. Asta pentru ca petele decolorate de la nivelul pielii nu beneficiaza de protectie naturala impotriva radiatiilor UV. In mod normal, pielea este protejata de melanina, care la randul ei este produsa de melanocite. In caz de vitiligo, pe zonele depigmentate melanocitele au fost distruse, deci nu exista nici melanina pentru a proteja pielea de radiatiile solare. Zonele cele mai sensibile sunt cele in care pielea este foarte subtire precum: pleoapele, nasul, gatul ori decolteul. Soarele nu cauzeaza numai arsuri solare, insa in unele cazuri poate accentua aspectul vitiligo cauzand un contrast mai mare intre pielea bronzata si pielea depigmentata. De asemenea, expunerea la radiatiile UV creste riscul de cancer de piele.

Un studiu facut pe pacientii caucazieni a scos la iveala faptul ca melanomul este mai frecvent in randul pacientilor diagnosticati cu vitiligo. Potrivit specialistilor, pacientii cu vitiligo ar trebui sa mearga la un control dermatologic cel putin o data pe an, de preferat dupa incheierea sezonului cald, pentru a depista timpuriu eventualele probleme.

Cum trebuie sa se protejeze de soare pacientii cu vitiligo

Pacientii cu vitiligo trebuie sa se protejeze de radiatiile solare atat din motive estetice, cat si din motive medicale. Estetic vorbind, bronzul va accentua, prin contrast, petele depigmentate. Din punct de vedere medical insa, vitiligo predispune la arsuri solare si chiar si la cancer de piele.

 

 

Asadar, protectia solara este esentiala pentru pacientii care sufera de vitiligo – iata ce masuri de precautie isi pot lua acestia:

Folosirea unei lotiuni de plaja cu factor de protectie UV – atat radiatiile UVA, cat si radiatiile UVB sunt daunatoare pentru pacientii care sufera de vitiligo. Radiatiile UVA sunt cele cu unde lungi, care penetreaza in profunzime pielea si care cauzeaza uscaciunea acesteia, aparitia ridurilor, dar contribuie si la aparitia arsurilor solare. Radiatiile UVB sunt cele cu unde medii, care sunt absorbite de stratul superficial al pielii si care cauzeaza arsurile solare. Persoanele care sufera de vitiligo au nevoie de protectie UVB de cel putin 30.

Folosirea articolelor vestimentare care protejeaza de radiatii – persoanele care au vitiligo isi pot proteja chipul si corpul cu ajutorul hainelor din materiale naurale, care permit pielii sa respire, insa o protejeaza suplimentar. Bineinteles, asta nu inseamna ca pacientii pot renunta la lotiunea cu factor de protectie UV. Si accesoriile precum palariile si ochelarii de soare sunt de folos.

Adapostirea la umbra – in intervalul orar 10-16, pacientii cu vitiligo nu ar trebui sa se expuna razelor soarelui intrucat nivelul de radiatii este cel mai puternic in aceasta perioada.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0