Ce presupune un diagnostic de melanom in sarcina?

Melanomul este cel mai rar, dar si cel mai periculos tip de cancer de piele. Acesta poate debuta in timpul sarcinii. 

Potrivit studiilor facute in domeniu, melanomul este de 5 ori mai periculos la femeile insarcinate, comparativ cu femeile care nu sunt insarcinate. De asemenea, riscul de aparitie a metastazelor in cazul melanomului la femeile insarcinate este de 7 ori mai mare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Avand in vedere multitudinea de schimbari ce se petrec in organism in timpul lunilor de sarcina, femeile au tendinta de a ignora leziunile de la nivel cutanat ce pot indica prezenta melanomului sau a altui tip de cancer de piele. Ei bine, medicii dermatologi ne avertizeaza, spunand ca melanomul, adica cel mai periculos tip de cancer de piele, poate debuta in timpul celor 9 luni de sarcina.

Sarcina in sine nu creste riscul de melanom, insa perioada in care femeile raman insarcinate coincide cu perioada in care apare melanomul: intre 20 si 40 de ani.

Imediat ce observa o schimare la nivelul unei alunite ori o formatiune neobisnuita, pacienta insarcinata trebuie sa mearga la medicul dermatolog. Testarea pentru melanom este sigura si se poate face in timpul sarcinii fara sa puna mama sau fatul in pericol. Biopsia se poate face cu anestezic local, care este permis in timpul sarcinii.

Iata ce e de facut in cazul in care medicul pune diagnosticul de melanom in timp ce femeia este insarcinata:

  • Excizia chirurgicala a tumorii intr-un serviciu de dermatologie sau chirurgie
  • Luarea in evidenta de catre medicul oncolog
  • Investigatii de sange si imagistice pentru stadializarea tumorii
  • Tratament chimioterapic in functie de stadializarea tumorii si adaptat varstei sarcinii
  • Evaluare clinica a nou-nascutului la medicul dermatolog
  • Controale periodice la medicul dermatolog si, in funtie de stadiul bolii, la medicul oncolog pentru depistarea precoce a unor eventuale recidive sau metastaze

 

Citeste si Riscuri pentru mama si fat in melanomul aparut in sarcina

 

Urmarirea pacientei dupa diagnosticare

Urmarirea unei paciente dupa diagnosticare si excizia formatiunii se supune acelorasi reguli ca in cazul oricarui melanom. Nu exista indicatii speciale pentru urmarirea acestor paciente. Urmarirea periodica, regulata, la medicul dermatolog este obligatorie. In functie de stadiul in care a fost descoperit melanomul, urmarirea va insemna examen clinic la nivelul cicatricei postexcizie, plus examen clinic al intregii suprafete cutanate, insotite sau nu de anumite investigatii paraclinice. Medicii curanti (dermatolog si, atunci cand este cazul, oncolog) vor stabili intervalele pentru evaluari in functie de particularitatile si stadializarea fiecarui caz.

Aceasta urmarire clinica si, dupa caz, paraclinica, are ca scop depistarea precoce a unei eventuale recidive locale sau metastaze la distanta.

Proaspata mamica poate alapta fara probleme daca melanomul a fost tratat cu succes in timpul sarcinii. Daca, pe de alta parte, melanomul este tratat dupa nasterea copilului, e recomandat sa discuti cu medicul oncolog despre alaptat. Medicamentele folosite in chimioterapie ajung in laptele matern si sunt extrem de daunatoare copilului.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0