Artroza mainilor: de ce apare si cum se trateaza

1. Ce este artroza mâinilor?  
2. Din ce cauze apare artroza mâinilor?
3. Cum se manifestă artroza la nivelul mâinilor?
4. Cum este diagnosticat un pacient cu artroza mâinilor? 
5. Ce opțiuni de tratament există pentru artroza mâinilor?
A. Tratamente non-farmacologice în artroza mâinii
    a. Tratamente non-farmacologice în artroza mâinii: orteze
    b. Tratamente non-farmacologice în artroza mâinii: benzi kinesiologice
    c. Tratamente non-farmacologice în artroza mâinii: atele
    d. Tratamente non-farmacologice în artroza mâinii: terapia cu căldură sau frig
    e. Tratamente non-farmacologice în artroza mâinii: băile galvanice
B. Tratamente farmacologice în artroza mâinii 
    a. Tratamente farmacologice în artroza mâinii: medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) 
    b. Tratamente farmacologice în artroza mâinii: injecții intraarticulare cu corticosteroizi
    c. Tratamente farmacologice în artroza mâinii: Metotrexat
C. Când e nevoie de intervenție chirurgicală 
6. Care este prognosticul pacientului cu artroza mâinilor?

Artroza este o boală degenerativă, foarte frecvent întâlnită, caracterizată prin degradarea progresivă a cartilajului articular, însoțită de o reacție a osului subcondral. De ce apare și cum se tratează?

1. Ce este artroza mâinilor?

Artroza (osteoartrita) apare la nivelul articulațiilor cu mobilitate mare, pentru a căror funcționalitate cartilajul joacă un rol important. Astfel de articulații sunt: genunchiul, șoldul, mâna și articulațiile coloanei vertebrale. Aproximativ jumătate dintre femei și un sfert dintre bărbați vor dezvolta artroza mâinilor până la vârsta de 85 de ani.

2. Din ce cauze apare artroza mâinilor?

Osteoartrita mâinilor apare de obicei fără o cauză specifică, la vârsta a doua sau la vârsta a treia. Printre factorii favorizanți se numără:

Recomandările Experților DOC

Vârsta

Cu cât o persoană înaintează în vârstă, cu atât este mai susceptibilă să dezvolte artroza mâinilor.

Genul

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să se confrunte cu artroza mâinilor.

Rasa

Persoanele din rasa albă (caucauziană) sunt mai des afectate decât afro-americanii, de exemplu.

Greutatea

Persoanele obeze sunt mai susceptibile să dezvolte artroza mâinilor decât persoanele cu greutate corporală normală.

Genetica

Studiile indică o componentă genetică semnificativă, cu o heritabilitate estimată între 39% și 65% pentru artroza mâinilor. Un studiu genomic din 2025 a identificat 700 de gene asociate cu osteoartrită, multe dintre ele legate de inflamație și degradarea cartilajului1. Aceste gene pot crește predispoziția la boală.

Leziunile

Chiar și atunci când este tratată corespunzător, o articulație rănită crește riscul unei persoane de a face artroză în viitor. Fracturile și luxațiile sunt printre cele mai frecvente leziuni care duc la osteoartrită. 

Problemele articulare

Infecțiile la nivelul articulațiilor, suprasolicitarea articulațiilor, ligamentele slăbite și articulațiile prost aliniate pot duce, de asemenea, la artroza mâinilor.

3. Cum se manifestă artroza la nivelul mâinilor?

La nivelul mâinilor, ca de altfel și la celelalte articulații, instalarea artrozei este asimptomatică mult timp. Debutul este lent, insidios, bolnavul nu poate preciza clar momentul apariției primelor simptome. Artroza la nivelul mâinilor este mult mai frecvent întâlnită la femei în comparație cu bărbații.

Sunt afectate în special articulațiile interfalangiene proximale și interfalangiene distale (articulațiile dintre falange, adică oasele degetelor) și articulația carpometacarpiană a policelui (a degetului mare). Artroza instalată la această articulație a degetului mare se numește rizartroză și este mai frecventă la persoanele care desfășoară activități profesionale în care mâinile sunt intens solicitate.

Durerea cauzată de artroza la nivelul mâinilor nu este atât de intensă precum se întâmplă în cazul artrozei localizate la nivelul genunchilor sau șoldurilor, de exemplu.

Ceea ce domină tabloul clinic este apariția nodulilor artrozici la nivelul articulațiilor interfalangiene proximale și interfalangiene distale și deformarea articulară, vizibile cu ochiul liber. Durerea la nivelul nodulilor artrozici este ușoară, dar există și situații în care pacienții au durere severă și tumefacție a unor articulații mici ale mâinilor (secundare unei reacții inflamatorii locale).

Deformările articulare sunt frecvente, degetele sunt deviate în plan orizontal, în direcții diferite, apare un aspect de „degete șerpuitoare” și ceea ce deranjează cel mai tare un pacient cu astfel de modificări este faptul că nu-și mai poate folosi în mod corespunzător mâinile.

Pacienții cu artroză a mâinilor au redoare matinală, adică acea senzație de înțepenire a articulațiilor mici ale mâinilor dimineața la trezire. Spre deosebire de redoarea matinală din cadrul bolilor inflamatoare (cum este cazul poliartritei reumatoide, în care redoarea este resimțită de pacient în jur de 30 minute sau mai mult), în cadrul artrozei, redoarea este una de scurtă durată (de câteva minute).

4. Cum este diagnosticat un pacient cu artroză a mâinilor?

Diagnosticul diferențial al artrozei la nivelul mâinilor se impune în fazele de început ale bolii. Spre deosebire de poliartrita reumatoidă, artroza afectează și articulațiile interfalaniene distale, redoarea matinală este de scurtă durată, iar analizele de sânge nu evidențiază inflamație (VSH, fibrinogen, PCR normale). 

Diagnostic diferențial se impune și la pacienți cu psoriazis, la care afectarea articulațiilor la nivelul mâinilor poate fi cauzată fie de artroză, fie de artropatie psoriazică. În artropatia psoriazică, afectarea articulației interfalangiene distale este mai importantă decât cea a articulației interfalangiene proximale, semnele radiologice diferențiază cele două afecțiuni.

5. Ce opțiuni de tratament există pentru artroza mâinilor?

Ca opțiuni de tratament pentru artroză la mâini există medicamente, suplimente alimentare, fizioterapie, balneoterapie și intervenții chirurgicale.

A. Tratamente non-farmacologice în artroza mâinii

Intervențiile non-farmacologice sunt vitale pentru gestionarea osteoartritei mâinii, oferind ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea funcțională fără riscurile asociate cu medicamentele.

a. Tratamente non-farmacologice în artroza mâinii: orteze

Specialiștii recomandă ortezele de mână pentru prima articulație CMC (baza degetului mare), unde oferă suport, reduc durerea și îmbunătățesc funcția articulației. Aceste dispozitive pot fi fabricate din neopren sau materiale rigide, adaptate nevoilor pacientului. 

Pentru alte articulații ale mâinii, cum ar fi PIP sau DIP, ortezele sunt recomandate condiționat, în funcție de articulația specifică și de severitatea simptomelor. Ortezele funcționează prin stabilizarea articulației și reducerea stresului mecanic în timpul activităților. Specialiștii nu recomandă utilizarea de rutină a dispozitivelor precum atelele, cu excepția cazului în care există instabilitate articulară sau încărcare biomecanică anormală, iar exercițiile fizice sunt ineficiente sau nepotrivite.

b. Tratamente non-farmacologice în artroza mâinii: benzi kinesiologice

Pentru prima articulație CMC, kinesiotaping-ul este recomandat condiționat de specialiști. Această tehnică implică aplicarea unei benzi terapeutice elastice pentru a susține articulația, reducând potențial durerea și îmbunătățind stabilitatea. Cu toate acestea, dovezile privind utilizarea sa în alte articulații ale mâinii sunt limitate, iar beneficiile sale pot varia în funcție de pacient.

c. Tratamente non-farmacologice în artroza mâinii: atele

Dispozitive precum atele, orteze sau suporturi pot fi luate în considerare pentru osteoartrita mâinii dacă există instabilitate articulară sau dacă exercițiile fizice sunt insuficiente. Specialiștii recomandă ca astfel de dispozitive să nu fie oferite în mod curent, cu excepția cazului în care există probleme biomecanice specifice și alte tratamente au eșuat. Dispozitivele de asistență, cum ar fi deschizătoarele de borcane, cârligele tip buton sau mânerele ergonomice, pot facilita, de asemenea, sarcinile zilnice, reducând tensiunea asupra articulațiilor afectate.

d. Tratamente non-farmacologice în artroza mâinii: terapia cu căldură și frig

Aplicarea de comprese calde sau reci poate oferi o ameliorare temporară a durerii și a rigidității. Terapia cu căldură poate relaxa mușchii și poate îmbunătăți circulația, în timp ce terapia cu frig poate reduce inflamația și amorți durerea. Aceste modalități sunt adesea utilizate ca adjuvante la alte tratamente.

e. Tratamente non-farmacologice în artroza mâinii: băile galvanice

Procedurile de fizioterapie, cum ar fi băile galvanice sunt benefice pacienților cu artroză la nivelul mâinilor pentru efectul lor antialgic. Tratamentul în stațiunile balneoclimaterice (cu ape sărate, ape sulfuroase, nămol) de asemenea ajută pacienții cu dureri articulare secundare bolii artrozice. 

Și ceaiul verde3 poate fi un remediu pentru ușurarea simptomelor în artroza mâinilor. O recenzie din 2021 sugerează că o serie de compuși din ceaiul verde numiți polifenoli pot ajuta la reducerea inflamației și a nevoii de medicamente. Atenție, ceaiul verde conține cofeină, de aceea e bine să fie băut în prima parte a zilei, până în prânz, mai ales de persoanele cărora le este greu să adoarmă seara.

B. Tratamente farmacologice în artroza mâinii 

Tratamentele farmacologice sunt utilizate alături de abordări non-farmacologice pentru a gestiona durerea și inflamația în osteoartrita mâinii. Următoarele opțiuni sunt susținute de ghidurile actuale și de cercetările recente.

a. Tratamente farmacologice în artroza mâinii: medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) 

O opțiune de tratament pentru artroza la mâini este administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene – în caz de dureri în articulații mici ale mâinilor – și de corticosteroizi sau acid hialuronic2 intraarticular. Tratamentele sunt disponibile sub formă de pastile, unguente sau injecții (injecțiile cu corticosteroizi și acid hialuronic).

Specialiștii recomandă tratamentele topice, cum ar fi gelul de diclofenac, ca tratament farmacologic de primă linie pentru osteoartrita mâinii. Aplicate direct pe pielea de deasupra articulației afectate, aceste medicamente oferă ameliorarea durerii localizate cu mai puține efecte secundare sistemice în comparație cu AINS orale. Sunt deosebit de eficiente pentru osteoartrita mâinii și genunchiului, oferind o opțiune sigură și accesibilă pentru mulți pacienți.

Dacă medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) topice sunt insuficiente sau nepotrivite, se pot lua în considerare AINS orale. Cu toate acestea, utilizarea lor necesită prudență din cauza potențialelor efecte secundare gastrointestinale, cardiovasculare și renale. Pacienților cu risc de complicații gastrointestinale trebuie să li se prescrie concomitent agenți gastroprotectori, cum ar fi inhibitorii pompei de protoni.  

b. Tratamente farmacologice în artroza mâinii: injecții intraarticulare cu corticosteroizi

Specialiștii recomandă condiționat injecțiile intraarticulare cu steroizi pentru osteoartrită la mână, care pot oferi ameliorarea durerii pe termen scurt, de obicei cu o durată de 2-10 săptămâni. Injecțiile repetate trebuie evitate din cauza potențialului de afectare a articulațiilor.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

c. Tratamente farmacologice în artroza mâinii: Metotrexat

Un progres semnificativ în tratamentul osteoartritei la mână provine dintr-un studiu, care a investigat metotrexatul, un medicament cu cost redus utilizat în mod tradițional pentru artrita inflamatorie. În studiu 4, 20 mg de metotrexat săptămânal timp de 6 luni a dus la o reducere mai mare a durerii comparativ cu placebo (diferență medie de -9,9 mm pe o scală analogică vizuală [VAS] de 100 mm) la pacienții cu osteoartrită la mână și sinovită. Acest lucru sugerează că metotrexatul poate fi o opțiune valoroasă pentru pacienții cu un fenotip inflamator al osteoartritei la mână, caracterizat prin sinovită.

C. Când e nevoie de intervenție chirurgicală 

Dacă medicamentele sau alte terapii nu reușesc să reducă simptomele în artroza mâinilor, intervenția chirurgicală poate fi singura opțiune rămasă. Un chirurg ortoped poate îndepărta cartilajul deteriorat și poate „lipi” oasele împreună sau poate înlocui articulația deteriorată cu un implant din plastic, ceramică sau metal.

6. Care este prognosticul pacientului cu artroza mâinilor?

Artroza mâinilor este o boală degenerativă, deci nu poate fi inversată, dar poate fi ținută sub control respectând tratamentele indicate de medic. Timpul pentru a ajunge la un stadiu avansat de osteoartrită diferă de la o persoană la alta. Pentru unii oameni, boala se agravează lent și poate dura ani pentru a ajunge la stadiul patru, adică cel mai sever, în timp ce în cazul altora progresul este rapid (câteva luni).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Efficacy of conservative treatments for hand osteoarthritis: An umbrella review of interventional studies
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32607645/
1. Studiul „Translational genomics of osteoarthritis in 1,962,069 individuals”, Nature (2025), autori: Konstantinos Hatzikotoulas, Lorraine Southam, Lilja Stefansdottir et al.
https://www.nature.com/articles/s41586-025-08771-z
2. Studiul „Efficacy of conservative treatments for hand osteoarthritis : An umbrella review of interventional studies”, apărut în Wien Klin Wochenschr. 2021 Mar;133(5-6):234-240. doi: 10.1007/s00508-020-01702-0, autori: Nicola Veronese et al.
NCBI - Dietary Interventions with Polyphenols in Osteoarthritis: A Systematic Review Directed from the Preclinical Data to Randomized Clinical Studies
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC8145539/
3. Studiul „Dietary Interventions with Polyphenols in Osteoarthritis: A Systematic Review Directed from the Preclinical Data to Randomized Clinical Studies”, apărut în Nutrients. 2021; 13(5): 1420, doi: 10.3390/nu13051420, autori: Evdokia Valsamidou et al.
4. Studiul „Methotrexate to treat hand osteoarthritis with synovitis (METHODS): an Australian, multisite, parallel-group, double-blind, randomised, placebo-controlled trial”, The Lancet, 2023, autori: Yuanyuan Wang, Prof Graeme Jones, Helen I Keen, Prof Catherine L Hill, Anita E Wluka, Jessica Kasza
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)01572-6/abstract


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2