Destinatii balneare de vacanta pentru persoanele cu reumatism si osteoporoza

Reumatismul și osteoporoza îți provoacă dureri tot mai greu de suportat? Programează-ți o vacanță într-o stațiune balneară și bucură-te de un concediu relaxant, în timp ce durerile îți sunt ameliorate!

Ce este balneoterapia

Balneoterapia este definită ca scăldatul în ape minerale naturale sau termale (de exemplu, băi minerale, băi cu sulf), folosind împachetări de nămol. Balneoterapia este o terapie complementară potențial utilă care poate fi utilizată pentru tratamentul non-invaziv pentru multe afecțiuni patologice. Datorită naturii sale recreative, este mai acceptabil decât aportul de medicamente și schimbările stilului de viață.  

Cercetările moderne indică faptul că băile de nămol par să aibă unele efecte benefice pentru persoanele cu osteoartrită a genunchiului, artrită reumatoidă și artrită psoriazică.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Băile de nămol sunt un tip de balneoterapie, care implică tratarea afecțiunilor cu nămol bogat în minerale.  Cercetările care confirmă beneficiile băilor de nămol sunt puține. Dar, conform unei analize a tratamentelor de balneoterapie, dovezile indică faptul că aceste terapii pot 1:

  • Reduce inflamația
  • Alina durerea
  • Reduce stresul oxidativ
  • Întârzia deteriorarea progresivă a articulațiilor
  • Susțin construirea și repararea organelor și țesuturilor

Se crede că toți acești factori joacă un rol în bolile inflamatorii și autoimune 2.

Ce beneficii au apele termale și tratamentele cu nămol

Apele termale și tratamentele cu nămol sunt eficiente în ameliorarea simptomatologiei specifice afecțiunilor precum reumatismul sau osteoporoza, datorită combinațiilor de minerale care se regăsesc în acestea.

Sulful și sarea sunt elemente care se găsesc adesea în concentrații mari în apele termale și au un impact major asupra sănătății osoase și articulare. Însă și alte minerale sunt eficiente.

Unele studii despre osteoartrita genunchiului, șoldului și degetelor evidențiază beneficiile tratamentului balneare asupra durerii, mobilității și bunăstării pacientului. De asemenea, poate ajuta la reducerea consumului de analgezice și antiinflamatoare.

De asemenea, balneoterapia este recomandată pentru durerile și sechelele postoperatorii persistente, în special după intervenții chirurgicale la coloana vertebrală.

Cum funcționează terapia cu nămol

Cu siguranță, apa încălzită sau noroiul este liniștitor de la sine, dar unele cercetări sugerează că efectul depășește asta. De fapt, cercetările sugerează că împachetările cu  nămol și apele bogate în minerale sunt mai benefice decât cele fără minerale.

Mineralele specifice despre care se crede că oferă beneficii includ:

  • Sodiu, cum ar fi sarea de mare: se crede că înmuierea în soluții sărate ajută la reducerea inflamației și la calmarea pielii.
  • Magneziul: Se crede că unul dintre componentele sării Epsom, magneziul, ameliorează durerile musculare.
  • Sulful: recomandat în mod obișnuit ca supliment pentru osteoartrită, sulful este esențial pentru sinteza organismului dumneavoastră a unor proteine importante.

Contraindicații tratament balnear

Consultă-te cu medicul dacă: 

  • ai cancer cu metastaze osoase
  • iei un tratament imunosupresor
  • ai imunosupresie congenitală sau dobândită.

Balneoterapia, eficientă pentru osteoartrită și osteoporoza

Osteoartrita este o boală degenerativă a articulațiilor care afectează în principal articulațiile de la genunchi și șolduri. Pe măsură ce articulația afectată degenerează, apar adesea dureri și restricții de mișcare. Inflamația poate favoriza, uneori, apariția edemului la nivelul articulației cu osteoartrită. Tratamentul se concentrează pe scăderea durerii și îmbunătățirea mișcării.

Recomandările Experților DOC

Un studiu publicat în 2020 a analizat de ce balneoterapia poate fi un tratament eficient pentru osteoartrită. Acesta a confirmat cercetările anterioare că aceste tratamente ar putea scădea nivelul mediatorilor proinflamatori. De asemenea, a sugerat că pot stimula sistemul imunitar pentru a echilibra răspunsurile pro-inflamatorii și anti-inflamatorii din corpul tău 3.

Iată unde ar trebui să îți petreci următoarea vacanță dacă suferi de reumatism sau osteoporoză:

Sovata

Stațiune din județul Mureș, Sovata face parte din circuitele turismului balnear încă din anul 1597. Lacurile din aceasta stațiune sunt bogate în sodiu. Totodată, aici apare și fenomenul denumit heliotermie – asta înseamnă că pe timpul verii, temperatura apei se modifică în funcție de acumularea căldurii emanate de soare, în apa sărată; apa caldă e protejată de apa proaspăt venită din râurile din jur, care se menține deasupra, precum un înveliș protector.

Persoanele care suferă de boli reumatice și osteoporoza pot observa o ameliorare a simptomelor acestor afecțiuni în urma unei cure de tratament. Și pacienții care suferă de spondiloză, afecțiuni ale glandei tiroide, dar și de boli cardiovasculare pot avea de câștigat de pe urma unui sejur petrecut la Sovata.

Băile Felix 

Una dintre cele mai mari stațiuni balneare din România, Băile Felix este ideală pentru pacienții care suferă de reumatism, osteoporoză, precum și pentru cei cu afecțiuni neurologice sau ginecologice. Hidroterapia, electroterapia, dar și împachetările cu parafină vor ameliora manifestările articulare și osoase. Apele de aici sunt oligominerale hipertermale, bicarbonate, dar și bogate în sulf și calciu.

Techirghiol 

Renumită pentru nămolul cu efect terapeutic, stațiunea balneoclimaterică Techirghiol este recomandată pacienților diagnosticați cu afecțiuni reumatice ori cu osteoporoză. Baile cu nămol, combinate cu cele cu apa sărată, combat procesul inflamator și totodată încetinesc evoluția bolilor osoase și articulare.

Băile Govora 

Și la Băile Govora se pot face tratamente cu nămol. Însă apele cu iod și brom sunt cu adevărat vedetele acestei stațiuni. Acestea sunt eficiente în tratarea afecțiunilor osoase și articulare, precum și în ameliorarea afecțiunilor respiratorii.

Căciulata 

Stațiunea care face parte din orașul Călimănești este, de asemenea, o destinație de vacanță recomandată persoanelor diagnosticate cu reumatism sau osteoporoză. Asta pentru că apele minerale sulfuroase, bromurate, clorurate și calcice de aici au efecte terapeutice asupra acestor boli.

Vatra Dornei

Și stațiunea Vatra Dornei este recomandată pacienților cu reumatism și osteoporoză. Aici se fac proceduri de tratament cu băi cu apă minerală încălzită și bogată în CO2,  băi de plante și împachetări cu parafină. Apele minerale din această zonă sunt bogate în sodiu, calciu și magneziu. 

Amara

Stațiunea Amara este indicată, printre altele, celor cu boli reumatice pentru tratamentul bolilor degenetative (spondiloză, artroză, poliartroză), dar și a afecțiunilor reumatice inflamatorii (reumatismul inflamator). Tratamentele de aici implică băi calde cu nămol și aplicări cu nămol.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Băile Herculane

Dacă suferi de reumatism, poți alege ca destinație de vacanță Băile Herculane, din județul Caraș-Severin. Aici se găsesc izvoare termale fierbinți cu sulf, clor, sodiu, calciu, magneziu, oligominerale, ape tonice, care pot ameliora durerile reumatismale. 

Adoptă un stil de viață sănătos

Consultă-te cu medicul tău cu privire la destinația balneară cea mai potrivită, în funcție de afecțiunile pe care le ai. Acesta îți poate face cele mai bune recomandări. De asemenea, un specialist în medicină recuperatorie te poate examina și îți poate recomanda un plan de tratament balnear eficient.

Împreună cu tratamentul medicamentos oferit de medic, curele balneare anuale sau bianuale îți pot ameliora durerile. Respectă întocmai recomandările făcute de cadrele medicale în timpul curei balneare, dar și după ce aceasta se încheie, pentru a prelungi pentru cât mai mult timp efectele benefice ale acesteia.

E important, de asemenea, și să adopți un stil de viață sănătos, să ai o alimentație echilibrată, care să asigure organismului nutrienții necesari, dar totodată și să practici sport cu regularitate. Mișcarea este foarte importantă pentru articulațiile și oasele tale, mai ales după o anumită vârstă, când încep să apară problemele. Nu îți suprasolicita sistemul osos cu exerciții foarte intense ci, mai degrabă, alege înotul, plimbările și activități precum yoga sau pilates.

Mergi în mod regulat la medicul reumatolog pentru controale de specialitate și nu neglija problemele ce apar, chiar dacă par neimportante în primă fază.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Balneotherapy, immune system, and stress response: A hormetic strategy?”. Int J Mol Sci. 2018;19(6):1687. doi:10.3390/ijms19061687, autori: Gálvez I, Torres-Piles S, Ortega-Rincón E
https://www.mdpi.com/1422-0067/19/6/1687
2 Studiul „Oxidative stress relevance in the pathogenesis of the rheumatoid arthritis: A systematic review”. Biomed Res Int. 2016;2016:6097417. doi:10.1155/2016/6097417, autori: Quiñonez-Flores CM, González-Chávez SA, Del Río Nájera D, Pacheco-Tena C.
https://www.hindawi.com/journals/bmri/2016/6097417/
3 Studiul „Effect of mud-bath therapy on the innate/inflammatory responses in elderly patients with osteoarthritis: a discussion of recent results and a pilot study on the role of the innate function of monocytes”. Int J Biometeorol. 2020;64(6):927-935. doi:10.1007/s00484-019-01748-4, autori:Gálvez I, Torres-Piles S, Ortega E.
https://link.springer.com/article/10.1007/s00484-019-01748-4


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0