Cele mai frecvente simptome ale afectiunilor prostatei

După împlinirea vârstei de 50 de ani, riscul de afecțiuni ale prostatei este mai mare. Iată care sunt simptomele care ar trebui să te trimită la un consult urologic întrucât pot trăda boli ale acestei glande!

Ce este prostata?

Prostata este o glandă mică. Aceasta face parte din sistemul reproductiv masculin. Prostata are aproximativ dimensiunea și forma unei nuci. Este amplasată jos în pelvis, sub vezică și chiar în fața rectului. Prostata ajută la producerea spermei, lichidul care transportă spermatozoizii din testicule prin penis atunci când un bărbat ejaculează. Prostata înconjoară o parte a uretrei, un tub care transportă urina din vezică și prin penis.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Deoarece glanda prostatică tinde să se mărească odată cu vârsta, poate strânge uretra și poate cauza probleme la urinare. Uneori, bărbații în vârstă de 30 și 40 de ani pot începe să aibă aceste simptome urinare și au nevoie de îngrijiri medicale. 

Pentru alții, simptomele nu sunt observate decât mult mai târziu în viață. O infecție sau o tumoare poate determina ca prostata să se mărească. Îmbătrânirea crește riscul de probleme de prostată. Cele mai frecvente trei probleme ale prostatei sunt inflamația (prostatita), prostata mărită (sau hiperplazia benignă de prostată) și cancerul de prostată.

Simptome ale afecțiunilor prostatei care trebuie să te trimită la medic

E recomandat consultul de specialitate dacă observi că te confrunți cu următoarele simptome:

  • Nevoia frecventă de a urina, chiar și în timpul nopții
  • Incapacitatea de abținere atunci când ai nevoie la toaletă
  • Sânge în urină și/ sau spermă
  • Usturimi, disconfort sau durere la urinare
  • Ejaculare dureroasă
  • Dureri lombare, în zona abdominală, pelvină sau rectală
  • Jet slab al urinei

Cele mai frecvente afecțiuni ale prostatei

Afecțiunile prostatei se referă la boli care afectează funcția prostatei și pot provoca durere sau disconfort. Unele simptome pot fi ușoare, dar altele pot deveni severe fără un tratament adecvat, cum ar fi cancerul de prostată. Cu toate acestea, majoritatea problemelor prostatei sunt rezultatul a altceva decât cancerul de prostată.

Iată cu ce boli ale acestei glande se poate confrunta bărbatul, mai ales după ce împlinește vârsta de 50 de ani.

Prostatita 

Prostatita, adică inflamația prostatei, este o problemă cu care bărbații se confruntă adesea. Prostatita acută este cea care se declanșează în urma unei infecții bacteriene. Dacă infecția este recurentă, vorbim deja despre prostatita bacteriană cronică – aceasta este mai greu de tratat. Dacă prostatita acută necesită tratament cu antibiotice administrat pe perioada scurtă, prostatita bacteriană cronică se tratează cu antibiotice administrate pe termen lung.

În cazul în care prostatita persistă însă nu este vorba despre o infecție bacteriană, tratamentul este bazat pe medicamente antiinflamatoare, dar și pe modificări ale stilului de viață și poate chiar și intervenție chirurgicală.

Simptomele prostatitei

  • Dificultăți la urinare
  • O senzație de arsură sau usturime sau durere la urinare
  • Nevoia puternică și frecventă de a urina, chiar și atunci când există doar o cantitate mică de urină
  • Frisoane și febră mare
  • Dureri de spate sau dureri de corp
  • Durere la nivelul abdomenului, inghinal sau în spatele scrotului
  • Presiune rectală sau durere
  • Secreții uretrale cu mișcări intestinale
  • Pulsări genitale și rectale
  • Probleme sexuale și pierderea apetitului sexual
  • Ejaculare dureroasă (clim sexual)

Hiperplazie benignă de prostată 

Hiperplazia benignă este caracterizată de mărirea benignă a prostatei. Această afecțiune este adesea diagnosticată la pacienții vârstnici. În funcție de stadiul bolii, dar și de simptomele acesteia, medicul poate recomanda expectativa, tratamentul medicamentos, dar și intervenția chirurgicală.

Hiperplazia benignă de prostată nu este legată de cancer și nu crește riscul de a face cancer de prostată - totuși simptomele pentru prostata mărită și cancerul de prostată pot fi similare.

Simptomele hiperplaziei benigne de prostată

  • Dificultăți în timpul micțiunii
  • Nevoia de a urina des, mai ales noaptea
  • Senzația că vezica urinară nu s-a golit complet
  • Un impuls puternic sau brusc de a urina
  • Flux de urină slab sau lent
  • Oprirea și reluarea de mai multe ori în timpul urinării
  • Împingerea sau încordarea pentru a începe micțiunea

În cel mai rău caz,  prostata mărită poate duce la: o vezică slăbită, returul de urină care provoacă infecții ale vezicii urinare sau ale rinichilor, blocarea completă a fluxului de urină și insuficiență renală.

Simptomele precoce ale hiperplaziei benigne de prostată durează mulți ani pentru a se transforma în probleme deranjante. Aceste simptome timpurii sunt un indiciu că trebuie să mergi la un medic de specialitate pentru un consult amănunțit.

Cancerul de prostată

Cancerul de prostată presupune dezvoltarea celulelor canceroase în țesuturile prostatei. Cancerul de prostată tinde să crească lent în comparație cu majoritatea altor tipuri de cancer. Modificările celulare pot începe cu 10, 20 sau chiar 30 de ani înainte ca o tumoare să devină suficient de mare pentru a provoca simptome. În cele din urmă, celulele canceroase se pot răspândi (metastaza). Până la apariția simptomelor, cancerul poate fi deja avansat.

Newsletter DOC dedicat

Până la vârsta de 50 de ani, foarte puțini bărbați au simptome de cancer de prostată, totuși unele celule precanceroase sau canceroase pot fi prezente. Mai mult de jumătate dintre  bărbații americani sunt diagnosticați cu cancer de prostată până la vârsta de 80 de ani.  

Bărbații de peste 50 de ani sunt expuși riscului mărit de cancer de prostată, de aceea e recomandat screeningul, mai ales dacă există și alți factori de risc (istoric familial de boli ale prostatei).

Simptomele cancerului de prostată

  • Dificultăți la urinare
  • Nevoia frecventă de a urina, mai ales noaptea
  • Flux de urină slab sau întrerupt
  • Durere sau arsură la urinare
  • Sânge în urină sau spermă
  • Ejaculare dureroasă
  • Durere sâcâitoare în spate, șolduri sau pelvis

Cancerul de prostată se poate răspândi la ganglionii limfatici ai pelvisului. Sau se poate răspândi în tot corpul. Are tendința de a se răspândi la oase. Prin urmare, durerile osoase, în special la nivelul spatelui, pot fi un simptom al cancerului de prostată avansat.

Dacă apar simptome la nivelul prostatei, medicul va face examinarea fizică (în timpul acesteia va verifica mărimea, fermitatea, textura prostatei, dar va căuta totodată și noduli ori alte formațiuni similare), dar și un test de urină. Totodată, un test de sânge denumit PSA – antigen prostatic specific poate fi folosit pentru detectarea anomaliilor. 

Dacă medicul observă că există probleme în timpul acestor teste și analize, îi va recomanda pacientului să meargă la urolog, pentru un consult de specialitate. În plus, pe lângă testele făcute deja, urologul va face o ecografie, dar și o biopsie. 

Pentru biopsie, se prelevează mostre mici de țesut direct din prostată. Medicul va preleva mostre din mai multe zone ale glandei prostatei. Acest lucru poate ajuta la reducerea șanselor de a pierde orice zonă a prostatei care ar putea avea celule canceroase. Ca și alte tipuri de cancer, cancerul de prostată poate fi diagnosticat doar prin privirea țesutului la microscop.  

Un rezultat pozitiv al testului după o biopsie înseamnă că este prezent cancerul de prostată. Un patolog va verifica proba de biopsie pentru celule canceroase și îi va acorda un scor Gleason. Scorul Gleason variază de la 2 la 10 și descrie cât de probabil este ca o tumoare să se răspândească. Cu cât numărul este mai mic, cu atât tumora este mai puțin agresivă și cu atât este mai puțin probabil să se răspândească. 

Opțiunile de tratament depind de stadiul (sau extinderea) cancerului (stadiile variază de la 1 la 4), scorul Gleason, nivelul PSA și vârsta pacientului și starea generală de sănătate. Poate fi vorba despre expectativă și monitorizare, dar și de intervenție chirurgicală, radioterapie sau terapie hormonală.

Expectativa este preferată de medic atunci când tumora canceroasă are o evoluție lentă și nu provoacă probleme. Medicul va face însă controale regulate, astfel încât să observe imediat ce lucrurile se complică.

Intervenția chirurgicală este folosită pentru îndepărtarea întregii glande, dar și a țesuturilor din jur. Radioterapia folosește radiațiile pentru a ucide celulele canceroase și pentru a reduce dimensiunile tumorii.

Terapia hormonală este folosită adesea în paralel cu radioterapia, aceasta având rolul de a opri producția de testosteron. Totodată, acest tip de terapie este folosit și când celulele canceroase de la nivelul prostatei au migrat și către alte zone din organism.

Un test de screening poate ajuta la diagnosticarea cancerului într-un stadiu incipient, când este mai puțin probabil să se răspândească și poate fi mai ușor de tratat. Până la apariția simptomelor, este posibil ca maladia să fi început să se răspândească.

Cum se poate preveni cancerul de prostată

Studii ample de cercetare analizează cum poate fi prevenit cancerul de prostată. Studiile au arătat că inhibitorii de 5-alfa reductază, finasterida și dutasterida pot scădea riscul de a dezvolta cancer de prostată, dar dacă aceștia pot scădea riscul de deces de cancer de prostată este încă neclar.

Orice afecțiune a prostatei poate fi tratată, însă este important să fie depistată cât mai devreme. De aceea, se recomandă bărbaților să meargă la medic imediat ce observă simptome la nivelul prostatei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - What Are the Symptoms of Prostate Cancer?
https://www.cdc.gov/cancer/prostate/basic_info/symptoms.htm
American Cancer Society - Signs and Symptoms of Prostate Cancer
https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-symptoms.html
National Cancer Institute - Understanding Prostate Changes: A Health Guide for Men
https://www.cancer.gov/types/prostate/understanding-prostate-changes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0