Tratamentul cu antibiotice pentru prostatita

Prostatita este afecțiunea caracterizată de inflamația prostatei. În funcție de cauza acestei inflamații, medicul va recomanda tratamentul cel mai potrivit.

Doar 5% până la 10% dintre cazurile de prostatită sunt identificate ca fiind de origine bacteriană. Prostatita bacteriană este relativ neobișnuită în comparație cu alte cauze ale prostatitei. Bărbații care au un episod de prostatită bacteriană au un risc mai mare de a avea episoade ulterioare și de a evolua către prostatită cronică bacteriană și nebacteriană. 

Factorii de risc pentru prostatita bacteriană includ manipularea prostatei, strictura uretrală, hiperplazia benignă de prostată, fimoza, uretrita, diabetul și alte stări în care imunitatea este compromisă, precum și un istoric de infecții cu transmitere sexuală, printre altele. De asemenea, prostatita pare să crească riscul de apariție a hiperplaziei benigne de prostată și, posibil, a cancerului de prostată.

Dacă medicul stabilește, în urma analizelor de urină, că prostatita este de cauză bacteriană, tratamentul folosit va fi pe bază de antibiotice. Acestea sunt singurele care elimină din organism bacteria care a provocat prostatită.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tratamentul pentru prostatită pe bază de antibiotice este administrat de multe ori și atunci când nu e confirmată infecția bacteriană, pentru a se reduce riscurile. Întrucât nu se cunosc alte cauze ale prostatitei, medicul ia această decizie pentru a elimina prosibilele infecții ascunse.

Doxiciclina, amoxicilina și fluorochinolonele sunt principalele tipuri de antibiotice folosite în tratarea prostatitei. În paralel, medicul recomandă hidratarea, dar și folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene ori a alfa blocantelor pentru ameliorarea simptomelor până la vindecare.

Tipuri de prostatită

Există 4 tipuri de prostatită:

  • Prostatită acută bacteriană
  • Prostatită cronică bacteriană
  • Prostatită cronică – care la rândul ei poate fi de tip inflamator, dar și non-inflamator
  • Prostatită inflamatorie asimptomatică

Cum știi că ai prostatită bacteriană?

Prostatita acută bacteriană este destul de rară însă trebuie să fie diagnosticată timpuriu, tratamentul fiind esențial pentru reducerea riscului de septicemie. Bacterii precum E. coli pot fi răspunzătoare pentru apariția acestui tip de prostatită, însă și bacteriile cu transmitere sexuală precum Chlamydia pot fi de vină.

Simptomele acesteia sunt cele specifice prostatitei (nevoia frecventă de urinare, disconfort la urinare, senzația de golire incompletă chiar și după micțiune, jet slab al urinei), însă acestea sunt acompaniate de febră, frisoane, stare generală de rău. Prostatita acută bacteriană este diagnosticată cu ajutorul unei analize de urină, însă și analizele de sânge pot indica o asemenea afecțiune.

Terapia pentru prostatita bacteriană se face cu antibiotice

Terapia cu antibiotice este folosită pentru tratarea acestui tip de prostatită. La 7 zile după începerea tratamentului, se poate realiza o urocultură pentru verificarea eficacității tratamentului. Tratamentul se continuă în jur de o lună.

Prostatita cronică bacteriană apare de multe ori în urma unor infecții de tract urinar repetate, netratate corespunzător. Și bacterii precum Chlamydia trachomatis ori E. coli pot fi responsabile pentru acest tip de prostatită. Tratamentul se bazează tot pe antibiotice, însă este administrat timp de cel puțin o lună și jumătate.

Prostatita cronică este mai frecventă decât cele două tipuri enumerate mai sus. Nu se cunosc cauzele exacte care au declanșat această afecțiune. Tratamentul cu antibiotice, în combinație cu antiinflamatoarele, se folosește de obicei în tratarea acestei boli.

Prostatita inflamatorie asimptomatică este mai greu de identificat întrucât, așa cum spune și numele acesteia, nu se manifestă în niciun fel. De regulă, este diagnosticată în timpul unor analize făcute cu alt scop – de pildă, în timpul screeningului pentru cancerul de prostată. Aceasta este rareori tratată, însă tratamentul nu se bazează pe antibiotice.

Glanda prostatică tinde să fie alcalină, iar capilarele sale nu sunt la fel de permeabile ca multe alte capilare tisulare. Prin urmare, antibioticele cu pKa ridicat și solubilitate bună în grăsimi ating concentrații tisulare mai mari. Fluorochinolonele, tetraciclinele, macrolidele și trimetoprimul (dar nu sulfametoxazolul) au în general aceste caracteristici. Cu toate acestea, țesutul de prostată inflamat acut este penetrat de majoritatea antibioticelor (cu excepția nitrofurantoinei), ceea ce oferă medicului mai multe opțiuni de tratament pentru prostatită.

Unii pacienți pot beneficia de utilizarea unui alfa-blocant, deoarece acesta poate reduce obstrucția fluxului urinar. Este ales de multe ori terazosinul, dar tratamentul poate fi necesar a se efectua pentru mai multe luni. Dacă s-a dezvoltat un abces, acesta necesită de obicei drenaj chirurgical, fie prin aspirație perineală, fie transrectală la pacienții care nu ajung să simtă mai bine cu terapia antibiotică.

Când recidivează prostatita bacteriană?

Unii bărbați pot avea de-a face cu prostatită recurentă, atunci când aceasta se cronicizează. Acest lucru se întâmplă când unele bacterii reușesc să se ascundă bine în timpul tratamentului cu antibiotice și apoi se multiplică odată cu terminarea terapiei. Atunci prostatita apare din nou, medicul recomandă o nouă cură de tratament cu antibiotice, însă de această dată pe o perioadă și mai lungă, pentru prevenirea riscului unei noi infecții.

Pacienții care răspund la antibiotice au un prognostic favorabil, dar cei care nu răspund de obicei ajung la o procedură chirurgicală. Inocularea masivă a prostatei cu bacterii este asociată cu infertilitatea. Un abces de prostată este rar, dar poate apărea la pacienții cu catetere permanente. Alte complicații includ progresia către prostatită cronică, epididimită sau pielonefrită. Cel puțin 10% dintre pacienți pot dezvolta dureri pelvine cronice.

În perioada tratamentului cu antibiotice, pacientul poate ameliora simptomatologia cu o serie de modificări care țin de dietă și stil de viață – iată despre ce este vorba:

  • Pacientul ar trebui să limiteze consumul de băuturi și alimente cu efect diuretic, care accentuează nevoia de urinare – printre acestea se numără cafeaua, ceaiul negru, alcoolul și cireșele.
  • Se recomandă evitarea mersului pe bicicletă, dar și echitația întrucât aceste activități pun presiune mărită pe glanda prostată și accentuează astfel durerile.
  • Se pot folosi compresele calde, dar și băile de șezut pentru ameliorarea simptomelor precum durerile din partea de jos a abdomenului.

Cum se poate preveni prostatita?

Pentru a scădea riscul de a dezvolta prostatită, se pot lua unele măsuri:

Un aport mai mare de apă

Menținerea unei hidratări adecvate este esențială pentru menținerea sănătății bune a prostatei. Deshidratarea și infecțiile tractului urinar sunt factori de risc pentru prostatită și pot agrava simptomele dacă afecțiunea s-a instalat deja.

Newsletter DOC dedicat

O igienă corespunzătoare

Penisul și zona înconjurătoare spălate regulat pot reduce foarte mult riscul de infecții.

Un aport mai mic de cofeină

Băuturile cu cofeină (cum sunt cafeaua, ceaiul negru sau energizantele) pot irita prostata și pot agrava simptomele prostatitei. Încearcă să bei doar o cană de cafea sau ceai cu cofeină dimineața, iar în restul zilei concentrează-te pe băuturi precum apa, ceaiul de plante și cafeaua decofeinizată.

Practicarea sexului în condiții de siguranță

Anumite boli cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea, pot duce la prostatită bacteriană. Practicarea sexului în condiții de siguranță, prin folosirea unui prezervativ, contribuie la reducerea riscului de prostatită.

Exerciții fizice

Activitatea fizică regulată poate avea un impact mare asupra prevenirii atât a prostatitei, cât și a inflamației. Caută să faci mai multă mișcare mergând pe jos de câte ori poți și fii mai activ inclusiv la birou sau în propria casă.

Un aport mai mare de legume și fructe

Fructele și legumele conțin niveluri ridicate de antioxidanți, vitamine și alți nutrienți care contribuie la combaterea infecțiilor și a inflamației din corp. Obișnuiește-te să mânânci zilnic câte o salată de legume crude (la ce masă a zilei consideri că merge mai bine) și un fruct proaspăt.

Menținerea unei greutăți sănătoase

Supragreutatea și obezitatea sunt dăunătoare sănătății prostatei și sănătății în general. Dacă ai kilograme în plus și nu știi cum să le dai jos la modul sănătos și să nu le mai recuperezi, cere sfatul medicului de familie sau al unui nutriționist.

Întrebări și răspunsuri despre prostatită

Cât de frecventă este prostatita? Jumătate dintre bărbați au simptome de prostatită la un moment dat în viața lor. Este cea mai frecventă problemă a tractului urinar la bărbații cu vârste sub 50 de ani.

Prostatita poate fi transmisă în timpul sexului? Uneori, prostatita este cauzată de un organism cu transmitere sexuală, cum ar fi Chlamydia. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor sunt cauzate de infecții care nu se transmit pe cale sexuală și nu pot fi transmise partenerilor sexuali.

Ce se întâmplă dacă prostatita nu este cauzată de bacterii? Pentru că nu se știe ce anume cauzează prostatita fără infecție, aceasta poate fi greu de tratat. Medicul ar putea încerca un antibiotic pentru a trata o infecție ascunsă, iar medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, și băile calde pot ajuta pacientul să se simtă mai bine. Pentru unii bărbați se pot recomanda medicamente care ajută la funcționarea vezicii urinare sau a glandei prostatei (oxibutinină, doxazosin, prazosin, tamsulosin și terazosin).

Ar trebui înlăturată prostata în caz de prostatită? În cele mai multe cazuri, prostatita poate fi tratată cu medicamente, deci operația nu este necesară.

Prostatita cauzează cancer? Unele studii au sugerat că prostatita poate fi asociată cu un risc crescut de cancer de prostată, dar alte studii nu au găsit o astfel de legătură.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Bacterial Acute Prostatitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459257/
Medscape - Acute Bacterial Prostatitis 
https://emedicine.medscape.com/article/2002872-overview


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0