Ce remedii naturale pot ajuta la reducerea simptomelor in afectiunile prostatei

Printre cele mai frecvente boli ale prostatei se numără hiperplazia benignă de prostată (prostata mărită), prostatita, dar și cancerul de prostată. Simptomele acestora sunt similare – iată ce remedii naturale poți folosi pentru a le ameliora!

Urinarea frecventă, nevoia urgentă de a merge la toaletă, senzația de golire incompletă a vezicii urinare și disconfortul la urinare sunt câteva dintre simptomele specifice bolilor prostatei. Dacă ai astfel de simptome, este necesar un consult medical de specialitatea pentru stabilirea diagnosticului. Oricare dintre aceste afecțiuni este identificată, se va începe tratamentul medicamentos. Uneori, va fi necesară și intervenția chirurgicală.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

În paralel cu tratamentul convențional însă, pacientul poate folosi o serie de remedii naturale pentru reducerea disconfortului cauzat de bolile prostatei.

Afecțiunile prostatei

Printre cele mai frecvente probleme ale prostatei se numără cancerul de prostată, prostată mărită și prostatita.  

Prostata mărită

Riscul de a face hipertrofie benignă de prostată sau prostata mărită cresc pe măsură ce înaintezi în vârstă. Aproximativ 1 din 12 bărbați între 31 și 40 de ani sunt diagnosticați cu hiperplazie benignă de prostată.

În lipsa unui tratament, pacientul se poate confrunta cu incapacitatea bruscă de a obține un flux normal de urină. Hiperplazia de prostată poate duce la leziuni ale rinichilor sau vezicii urinare, precum și susceptibilitatea la infecții ale tractului urinar.

Prostatita

Pacienții cu prostatită se confruntă cu urinare dureroasă, durere la nivelul organelor genitale, zona pelviană sau inghinală. Afecțiunea poate pune multă presiune asupra tractului urinar și a fluxului de urină. Dacă este lăsată netratată, prostatita acută poate duce la infertilitate, anomalii ale spermei, incapacitatea de a urina și acumularea de bacterii în sânge. 

Cancer de prostată

Este cel mai răspândit cancer la bărbați, în afară de cancerul de piele. Se estimează că aproximativ 1 din 8 bărbați este diagnosticat cu cancer de prostată în timpul vieții. Cancerul de prostată pune multă presiune asupra căilor urinare. Printre simptomele bolii se numără ezitarea urinară, probleme cu fluxul normal de urină, nevoia de a merge de urgență la  toaletă și sânge în spermă sau urină.  
De asemenea, mulți bărbați simt că nu își pot goli complet vezica urinară.

După cancerul de prostată, unii bărbați își pot pierde apetitul sexual, aceștia confruntându-se cu disfuncția erectilă după chimioterapie sau orice alt tratament pentru cancer. Chiar și diagnosticul în sine poate fi devastator și poate afecta dorința sexuală. 

Remedii naturale care ameliorează simptomele specifice afecțiunilor prostatei

Licopenul 

Acesta este un pigment care se găsește în multe fructe și legume. Un studiu pilot, publicat recent, a constatat că consumul zilnic de ulei extravirgin îmbogățit cu licopen a îmbunătățit sănătatea prostatei1. Printre alte alimente bogate în licopen se numără varza roșie, morcovii, papaya, pepenele roșu, guava și grepfrutul roz.

Ceaiul verde 

Acest tip de ceai conține niveluri ridicate de antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși care pot preveni și încetini deteriorarea celulelor și țesuturilor. Unele cercetări au arătat că acest tip de ceai poate încetini creșterea celulelor benigne de prostată. Totuși, nu uita că tipul acesta de ceai conține și cofeină, ceea ce agravează simptomele urinare ale prostatei mărite. 

Polen crud de iarbă neagră

Acesta stimulează activitatea întregului sistem urinar și susține funcționarea prostatei. Poate fi consumat de către pacientul care suferă de boli ale prostatei pentru ameliorarea manifestărilor acestora. Pacientul trebuie să se consulte cu medicul sau cu privire la consumul regulat de polen crud de iarbă neagră, astfel încât să se asigure că nu este expus niciunui risc. Polenul crud se poate consuma ca atare, dar și în smoothie-uri, iaurturi sau salate, dar gustul nu este agreat.

Uleiul esențial de tămâie 

Acest ulei poate fi aplicat local pentru ameliorarea durerilor din partea de jos a abdomenului. Uleiul de tămâie relaxează musculatura și calmează astfel durerile, însă trebuie aplicat de minimum două ori pe zi pentru rezultatele dorite.

Rădăcina de urzică 

Utilizarea urzicii s-a dovedit a fi eficientă în scăderea severității frecvenței urinare, a nicturiei (nevoia frecventă de a urina noaptea) și a urgenței de a merge la toaletă, atunci când este utilizată în combinație cu tratamentul medical convențional.

O analiză din 2019 a concluzionat că extractele de rădăcină de urzică pot reduce simptomele și pot îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu prostata mărită 2. Asta înseamnă că pacientul care suferă de prostata mărită poate încetini evoluția acestei afecțiuni cu ajutorul rădăcinii de urzică.

Merișoare 

Acestea sunt fructe de culoare roșie, bogate în fitonutrienți cu proprietăți antiinflamatorii. Pe lângă faptul că sunt benefice pentru sănătatea vezicii urinare, merișoarele au câteva beneficii și asupra afecțiunilor prostatei. Un studiu mai vechi, publicat în British Journal of Nutrition, a constatat că bărbații cărora li s-a administrat un supliment de merișoare timp de șase luni au arătat îmbunătățiri ale simptomelor prostatei mărite. Printre acestea se numără:

  • Viteza îmbunătățită a fluxului urinar
  • Mai puține episoade de a merge noaptea la toaletă 
  • Urgența redusă de a urina

Uleiul esențial de dovleac 

Oamenii de știință coreeni au dovedit, cu ajutorul unui studiu mai vechi, că uleiul esențial de dovleac folosit zilnic, poate ameliora simptomele prostatei mărite în trei luni. După șase luni de utilizare zilnică a acestui ulei, se pot observa modificări semnificative și la nivelul jetului de urină.

Semințele de dovleac 

Acestea sunt o sursă excelentă de Omega-3, vitamina B și fier. De asemenea, semințele de dovleac sunt bogate în zinc, mineral care poate ajuta la ameliorarea simptomelor unei prostate mărite. Într-un studiu publicat în 2019, 60 de bărbați cu simptome de prostată mărită au consumat extract de semințe de dovleac o dată pe zi înainte de a merge la culcare timp de trei luni 3. După 12 săptămâni, participanții la studiu au raportat o reducere cu 30% a simptomelor pe care le acuzau.  

Newsletter DOC dedicat

Extractul din semințe de dovleac este mai concentrat decât o mână de semințe de dovleac, dar te poți bucura totuși de beneficiile pentru sănătate consumându-le mai des. Le poți adăuga chiar și în alimentele pe care le prepari, precum tocane și salate.

Zeama de pătlagină 

Efectele antiinflamatoare, precum și conținutul mare de zinc din frunzele de pătlagină, fac din zeama obținută din acestea un aliat de preț pentru pacientul cu afecțiuni ale prostatei. Hiperplazia benignă de prostată poate fi ținută sub control cu ajutorul unui pahar de zeamă de pătlagină consumat zilnic. Pentru a obține zeama de pătlagină, se pun frunzele în blender, apoi se strecoară amestecul.
Mătasea de porumb 

Renumită pentru proprietățile benefice asupra rinichilor, mătasea de porumb relaxează mușchii întregului sistem urinar, favorizând micțiunea. Aceasta este de mare ajutor în situațiile în care fluxul urinei este obstrucționat de inflamarea sau mărirea prostatei.

Soia

Soia este un inhibitor al 5-alfa-reductazei și un estrogen cu potență scăzută. Beta-sitosterolul este un compus major care apare în mod natural în soia. Un studiu clinic mai vechi a constatat că persoanele cu prostata mărită care au luat o doză de 20 de miligrame (mg) de beta-sitosterol de trei ori pe zi au experimentat o creștere a fluxului urinar și o scădere a volumului rezidual de urină în vezică.

Pygeum Africanum

Studiile arată că Pygeum Africanum ar putea fi o opțiune practică de tratament pentru bărbații cu hiperplazie de prostată. Pacienții care au consumat acest remediu au avut de două ori mai multe șanse de a observa o îmbunătățire a simptomelor generale ale prostatei mărite.

Alte recomandări ce pot ameliora simptomele bolilor de prostată:

  • Redu cantitatea de lichide pe care o consumi seara.
  • Urinează imediat ce simți nevoia.
  • Ai grijă să golești complet vezica urinară. Acest lucru ar trebui să reducă nevoia de a face multe drumuri ulterioare la toaletă.
  • Evită să bei multe lichide înainte de a ieși în public.
  • Consumă mai multe fructe și fibre. Acest lucru va ajuta la evitarea constipației, care pune presiune asupra vezicii urinare și agravează simptomele.
  • Încearcă yoga și meditația. Aceste activități pot ameliora stresul, ceea ce poate reduce nevoia de a urina.
  • Unele medicamente fără prescripție medicală pot interfera cu urinarea. De exemplu, diureticele utilizate pentru hipertensiune arterială pot crește frecvența urinară. Prin urmare, analizează toate medicamentele cu medicul pentru a vedea dacă dozele pot fi ajustate sau dacă se pot face modificări în ceea ce privește  medicamentele pe care le iei.
  • Adoptă o alimentație sănătoasă, din care să nu lipsească alimente precum fructe, legume, nuci, cereale integrale, semințe, fasole și pește, bogat în acizi grași Omega-3.
  • Întărește mușchii podelei pelvine cu exerciții Kegel.
  • Evită sau limitează consumul de alimente și băuturi care pot agrava simptomele afecțiunilor prostatei. Printre acestea se numără alimentele bogate în amidon, produsele rafinate, carnea roșie, alcoolul și băuturile carbogazoase.
  • Alimentele precum ardeiul iute pot să agraveze simptomele prostatitei.  Evită condimentele pentru a ameliora acel disconfort urinar.
  • Adoptă unui stil de viață activ, din care activitățile sportive să nu lipsească.
  • Menține-ți greutatea în limite sănătoase.
  • Folosește comprese calde și băi de șezut.
  • Stai confortabil cu ajutorul unei perne. Când stai pe o suprafață tare foarte mult timp, poți pune presiune asupra prostatei, inflamând-o.
  • Nu sări peste controalele regulate la medicul urolog.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „„Effects of Licopene-enriched, Organic, Extra Virgin Olive Oil on Benign Prostatic Hyperplasia: A Pilot Study”, 2021, Alternative Therapies in Health and Medicine, Cristina Carrasco et al.
http://www.alternative-therapies.com/abstract/index.html?id=12044
2 Studiul „„Urtica dioica in the Management of Benign Prostate Hyperplasia (BPH)”,  The Natural Products Journal, Volume 10, Number 5, 2020,Mahboubi, Mohaddese
https://www.ingentaconnect.com/content/ben/npj/2020/00000010/00000005/art00004
3 Studiul „Effects of an Oil-Free Hydroethanolic Pumpkin Seed Extract on Symptom Frequency and Severity in Men with Benign Prostatic Hyperplasia: A Pilot Study in Humans”, J Med Food. 2019 Jun, Martin Leibbrand, Simone Siefer, Christiane Schön, Tania Perrinjaquet-Moccetti, Albert Kompek, Anca Csernich, Franz Bucar, Matthias Heinrich Kreuter
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31017505/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0