Ce semne indică hipotiroidismul la copii
Ce semne indică hipotiroidismul la copii
Ce semne indică hipotiroidismul la copii
Cea mai frecventă cauză de hipotiroidism la copii este istoricul familial al bolii. Ce simptome ar trebui să te pună în gardă în ceea ce privește hipotiroidismul la copii?
Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă, situată în partea din față a gâtului, nu produce suficienți hormoni tiroidieni, care controlează metabolismul general și multe funcții corporale.
Hipotiroidismul poate avea mai multe cauze, inclusiv o tulburare autoimună (tiroidita Hashimoto), în care sistemul imunitar al organismului își atacă în mod eronat propria glandă tiroidă. La adolescenți, aceasta este probabil cea mai frecventă cauză a tiroidei subactive, comparativ cu alte cauze ale afecțiunii.
Afecțiunea se dezvoltă de obicei în viața adultă - incidența acesteia crește odată cu vârsta -, însă hipotiroidismul congenital poate apărea la copii și chiar la nou-născuți.
Cea mai frecventă cauză de hipotiroidism la copii este istoricul familial al bolii. Copiii ai căror părinți, bunici sau frați au hipotiroidism prezintă un risc mai mare de boală tiroidiană. Acest lucru este valabil și în cazul în care există antecedente familiale de probleme imune care afectează tiroida.
Din ce cauze apare hipotiroidismul la copii
Bolile autoimune, cum ar fi boala Graves sau tiroidita Hashimoto, apar mai frecvent în timpul pubertății. Aceste boli ale tiroidei afectează mai frecvent fetele decât băieții. Alte cauze frecvente ale hipotiroidismului la copii includ:
- Un aport insuficient de iod în alimentația copilului
- Copilul s-a născut cu tiroida nefuncțională sau fără glanda tiroidă (hipotiroidism congenital)
- Tratamentul necorespunzător al bolii tiroidiene a mamei în timpul sarcinii
- Hipofiza anormală.
Care sunt simptomele hipotiroidismului la copii
Hipotiroidismul apare la orice vârstă, dar simptomele bolii pot să difere în funcție de vârsta copilului.
Simptome hipotiroidism la nou-născuți
La nou-născuți, simptomele apar în primele câteva săptămâni sau luni după naștere; fiind subtile, uneori pot fi ratate de părinți și medici. Simptomele includ: îngălbenirea pielii și a albului ochilor, constipație, piele rece, hrănire insuficientă, respirație sonoră, dormit mai mult (activitate scăzută), punct moale mai mare pe cap, limbă mărită.
Simptome hipotiroidism la copiii mici și la școlari
Problemele asociate cu hipotiroidismul începând cu copilăria timpurie variază în funcție de vârsta copilului. Afecțiunile tiroidiene la copiii mici pot fi semnalate printr-o înălțime mai mică decât media, membre mai scurte decât ale copiilor de aceeași vârstă, dinți permanenți care se dezvoltă mai târziu, pubertate care începe mai târziu, dezvoltarea mentală încetinită, ritmul cardiac mai lent decât normal, păr casant, în unele cazuri, și față ușor umflată. Cele mai frecvente simptome pe care de obicei le au adulții, dar care pot apărea la copii sunt oboseala, constipația și pielea uscată.
Simptome hipotiroidism la adolescenți
Hipotiroidismul la adolescenți apare mai des la fete decât la băieți și este cel mai frecvent cauzat de boli autoimune cum este tiroidita Hashimoto. Adolescenții cu antecedente familiale de boli autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto, boala Graves sau diabetul de tip 1, au un risc mai mare de a dezvolta boli tiroidiene. Copiii cu tulburări genetice, cum ar fi sindromul Down, au, de asemenea, un risc crescut de boală tiroidiană.
Simptomele de hipotiroidism care apar la adolescenți seamănă cu cele care apar la adulți, însă pot fi mai vagi și greu de recunoscut. Adolescenții cu hipotiroidism au adesea următoarele simptome fizice:
- creșterea încetinită (adolescentul e mai mic de înălțime decât cei de vârsta lui)
- la fete, dezvoltarea încetinită a sânilor și sângerări menstruale abundente sau neregulate
- în cazul băieților, creștere sporită a testiculelor
- kilograme în plus
- piele uscată
- păr și unghii fragile
- constipație
- umflarea feței
- voce răgușită
- glanda tiroidă mai mare
- durere și rigiditate musculară și articulară.
Adolescenții cu hipotiroidism pot avea, de asemenea, modificări ale comportamentului care sunt mai puțin evidente, cum ar fi oboseală, ușoare pierderi de memorie, tulburări de dispoziție sau comportament, dificultăți în ceea ce privește performanța școlară, stare depresivă, probleme de concentrare.
Cum se diagnostichează hipotiroidismul la copii
Diagnosticul de hipotiroidism se pune cu ajutorul unor analize de sânge:
TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) este cel mai sensibil test pentru hipotiroidism. TSH este produs în hipofiză, o glandă aflată la baza creierului care controlează sistemul nostru hormonal. Dacă glanda tiroidă nu funcționează, hipofiza eliberează mai mult TSH pentru a face ca tiroida să producă mai mulți hormoni tiroidieni (T3 și T4).
Nivelurile T4 măsoară cantitatea de hormon tiroidian tiroxină (T4) care se află în sânge. Adesea, acest test va măsura nivelul „T4 liber” (prescurtat FT4). FT4 este forma care nu este atașată la o proteină și poate pătrunde și afecta celulele corpului.
Auto-anticorpii tiroidieni - sistemul imunitar produce anticorpi împotriva proteinelor tiroidiene (numite peroxidază tiroidiană), iar nivelurile de anticorpi pot fi măsurate pentru a confirma diagnosticul de tiroidită Hashimoto. Mulți pacienți care au autoanticorpi tiroidieni continuă să aibă niveluri normale de hormoni tiroidieni. În această situație, poate fi greu de prezis dacă și / sau când persoana va avea nevoie de medicamente pentru tiroidă.
Cum se tratează hipotiroidismul la copii
Copiii cu hipotiroidism evident (TSH crescut și niveluri scăzute de T4) sunt tratați prin înlocuirea cantității de hormon pe care propria tiroidă a copilului nu o mai poate produce. Scopul este de a readuce T4 și TSH în intervalul normal și de a restabili funcțiile normale ale corpului (terapie de înlocuire). Majoritatea pacienților pot atinge niveluri normale de hormoni tiroidieni administrând pastile de levotiroxină (numai T4) o dată pe zi.
Modul ideal de a lua levotiroxină este pe stomacul gol, cu cel puțin 30 de minute înainte de a mânca. Cu toate acestea, cel mai important lucru este să se ia medicamentul în mod consecvent în fiecare zi. Dacă se omite o doză, ar trebui să fie compensată imediat ce persoana își amintește. Unele medicamente nu trebuie administrate în același timp cu levotiroxina, inclusiv suplimentele de calciu, fier sau vitamine.
Sunt disponibile și alte forme de hormon tiroidian, inclusiv o formă făcută din tiroida de porc deshidratată, precum și o formă T3, liotironină. Există cercetări și dezbateri în curs de desfășurare pentru a stabili dacă unii pacienți pot beneficia de aceste medicamente, care în prezent nu sunt recomandate pentru majoritatea pacienților cu hipotiroidism.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopikins - Hypothyroidism in Children
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hypothyroidism-in-children
American Thyroid Association - Hypothyroidism in Children and Adolescents
https://www.thyroid.org/hypothyroidism-children-adolescents/
Te-ar mai putea interesa și...