Remedii naturiste pentru afectiunile glandei tiroide

Glanda tiroidă produce hormonii tiroidieni, care au o mulțime de funcții în organism, dintre care una constă în reglarea metabolismului. Bolile tiroidei se tratează prin medicamente și intervenții chirurgicale, însă există și remedii naturiste pentru tiroidă, care pot fi folosite ca adjuvant în cazul unor afecțiuni ale acestei glande.

Printre cele mai des întâlnite boli care afectează glanda tiroidă se numără hipertiroidismul, hipotiroidismul și tiroidita Hashimoto. Glanda tiroidă este amplasată în zona gâtului și are forma unui fluture. Aceasta folosește iodul pentru a produce hormonii tiroidieni T3 și T4. Dacă pacientul se confruntă cu deficit de iod, apar problemele. Activitatea glandei tiroide este controlată de hipotalamus și de glanda pituitară.

Tratamentul medicamentos este crucial și trebuie respectat

În funcție de afecțiunea bolii tiroidiene, medicul recomandă tratamente hormonale, pe bază de iod radioactiv, pe bază de medicamente antitiroidiene ori chiar intervenții chirurgicale. Tratamentul medicamentos prescris de medic trebuie administrat conform indicațiilor primite. 

Nu există studii care să confirme faptul că unele remedii naturiste pot îmbunătăți funcțiile tiroidiei; deci, cu alte cuvinte, deși multe persoane apelează la opțiuni de tratament naturist pentru glanda tiroidă, acestea nu sunt neapărat confirmate de știință. Așadar, e indicat ca aceste remedii să fie folosite numai în paralel cu medicamentele prescrise de medic, după ce pacientul a cerut sfatul acestuia cu privire la folosirea lor.

Opțiuni potențiale de tratament naturist pentru glanda tiroidă și remedii naturale

Iată câteva metode naturale prin care se poate susține activitatea glandei tiroide:

Apelează la ceaiul de roiniță

Dacă ai tiroida hiperactivă ai putea lua în calcul roinița, despre care se spune că ar reduce nivelul TSH-ului din sânge. Nu există încă dovezi științifice care să susțină această teorie, însă poți încerca această opțiune de tratament naturist pentru glanda tiroidă. Ceaiul de roiniță are și efecte calmante și relaxante, așa că nu ai nimic de pierdut dacă îl introduci în rutină ta zilnică, după ce te-ai sfăuit cu medicul.

Încearcă aromaterapia cu ulei esențial de lavandă sau de santal

Uleiul esențial de lavandă reduce simptomele anxietății, așa că poate fi folositor pacientului care suferă de hipertiroidism. Totodată, acesta poate combate și insomniile. Un alt ulei esențial eficient în acest sens, pe care îl poți folosi prin aromaterapie, este uleiul din lemn de santal. Folosește vasul sau difuzorul de aromaterapie seara, în dormitor, înainte de culcare, timp de 20-30 de minute.

Gătește legumele crucifere

Mai ales dacă suferi de hipotiroidism, ar trebui să eviți consumul de legume crucifere crude. Acestea conțin o cantitate mare de goitrogeni – substanțe care împiedică absorbția iodului la nivelul glandei tiroide, deci împiedică procesul de producere a hormonilor tiroidieni. Așadar, dacă vrei să mănânci varză, varză Kale, conopidă, broccoli etc., e indicat să le gătești înainte și nu vei avea probleme.

Consumă alge de două ori pe săptămână

Algele sunt o sursă bogată de iod, așa că dacă ai o glandă tiroidă prea lentă, ai putea introduce în meniul tău obișnuit algele, pentru a stimula activitatea acesteia. Discută cu medicul înainte, pentru a te asigura că nu îți afectează în niciun fel tratamentul medicamentos.

Ce stil de viață se recomandă în afecțiunile glandei tiroide?

Pe lângă tratamentul medicamentos și remedii naturiste pentru tiroidă, se recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos și activ, care să susțină buna funcționare a organismului în general. Sportul și odihna sunt elemente necesare pentru starea de bine a pacientului cu afecțiuni ale tiroidei.

Mișcarea contează pentru gestionarea bolilor tiroidiene

E indicat să faci cel puțin 20-25 de minute de mișcare pe zi, indiferent că e vorba de mers pe jos în pas alert, de mersul cu bicicleta, de grădinărit sau de câteva exerciții de gimnastică efectuate în casă. Important este să cauți cât mai multe ocazii să ai activitate fizică, nu să stai așezat.

Somnul este crucial pentru a te simți bine când ai probleme cu tiroida

Și somnul odihnitor de 7-8 ore pe noapte este important pentru gestionarea afecțiunilor tiroidei. Pentru a dormi cât mai bine, e indicat să îți faci un orar fix de somn, ceea ce înseamnă că trebuie să te culci și să te trezești în fiecare zi la aceeași oră, chiar și în weekend. Deși la început o să-ți fie mai greu, important e să nu renunți la a-ți clădi acest obicei.

Alte recomandări pentru a avea un somn bun sunt atât de simple încât poate te gândești că nici nu vor funcționa. Sau, pe cât de simple sunt, pe atât de greu îți poate fi să le respecți dacă până acum ai avut seara obiceiuri care te-au împiedicat să dormi bine.

Obișnuiește-te să nu mai bei băuturi cu cofeină cu 5-6 ore înainte de ora de culcare, să nu fumezi, să nu mănânci nimic și să nu mai beai alcool cu măcar două ore înainte de somn, și, foarte important, să nu mai stai cu ochii în telefon sau tabletă cu o oră înainte de culcare. În această oră ocupă-te de activități relaxante, cum ar fi cititul, o baie caldă, o conversație calmă cu o persoană dragă. Dacă tot te confrunți cu insomniile, deși ai obiceiuri bune seara, cere sfatul medicului. 

Și combaterea stresului contează în gestionarea bolilor tiroidiene

Stresul afectează modul în care funcționează glanda tiroidă, de aceea e recomandat ca pacientul cu afecțiuni ale tiroidei să ia regulat măsuri pentru a-l combate. Este greu pentru oricine să evite complet expunerea la stres, deoarece factori de stres pot apărea în orice mediu – la muncă, pe stradă, acasă sau în diverse alte situații.

Ce se poate face, însă, este să se învețe metode de combatere a stresului. Studiile științifice sugerează că metoda cea mai eficientă pentru a lupta cu stresul este activitatea fizică zilnică, însă și alte măsuri (care pot diferi de la o persoană la alta) pot contribui la o stare de spirit mai relaxată: drumețiile în mijlocul naturii, jocurile de societate cu prietenii sau familia, conversațiile profunde cu persoane de încredere, mersul la concerte sau alte spectacole.

Important este ca fiecare persoană să-și găsească propriile metode de gestionare a stresului care să i se potrivească și să-i fie de ajutor.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Association between lifestyle and thyroid dysfunction: a cross-sectional epidemiologic study in the She ethnic minority group of Fujian Province in China
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6668292/
Studiul „Association between lifestyle and thyroid dysfunction: a cross-sectional epidemiologic study in the She ethnic minority group of Fujian Province in China”, apărut în BMC Endocr Disord. 2019; 19: 83, doi: 10.1186/s12902-019-0414-z, autori: Yanling Huang et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0