Ce sa faci daca cineva are un accident vascular cerebral (AVC)

Când o persoană are un accident vascular cerebral (AVC), fiecare secundă contează, iar ceea ce faci în acele momente critice poate să îi salveze viața.

Un accident vascular cerebral este adeseori descris ca fiind un „atac cerebral”. O parte a creierului este privată de oxigen și de sânge, de care are nevoie pentru a funcționa, deoarece un vas de sânge fie este blocat de un cheag, fie se sparge din diferite cauze.

Cu cât un AVC rămâne mai mult timp netratat, cu atât creierul va avea mai mult de suferit și cu atât mai mult țesut cerebral va fi afectat. Însă există tratamente care pot fi acordate cu succes dacă persoana afectată ajunge la spital în cel mai scurt timp.

Cum recunoști un AVC?

Dacă ești în preajma unei persoane care pare să aibă un AVC, e important să suni cât mai repede la 112 și să descrii simptomele. Semnele de accident vascular cerebral comune pentru bărbați și femei sunt:

  • Amorțeală sau slăbiciune bruscă la nivelul feței, brațului sau piciorului, în special pe o parte a corpului;
  • Confuzie bruscă, dificultăți de vorbire sau dificultăți de înțelegere a vorbirii;
  • Dificultăți bruște de a vedea cu unul sau cu ambii ochi;
  • Dificultăți bruște la mers, amețeli, pierderea echilibrului sau lipsa de coordonare;
  • Cefalee severă bruscă, fără cauză cunoscută.

3 lucruri pe care să le faci când cineva are un accident vascular

Iată cum procedezi dacă crezi că tu sau cineva din jur are un AVC:

1. Sună imediat la 112

Cel mai greu lucru pe care îl ai de făcut este să recunoști simptomele unui AVC, dar dacă observi oricare dintre simptomele unui accident vascular, ar trebui să suni la 112 imediat și să îi spui direct dispecerului „Cred că am un accident vascular” sau „Cred că o persoană de lângă mine are un atac cerebral”.

2. Notează ora la care observi prima oară simptomele

Când o persoană are un accident vascular cerebral, medicii îi pot da un medicament care dizolvă cheagurile de sânge, însă acest gen de medicament (activator tisular de plasminogen) trebuie să fie dat într-un interval de cel mult 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor. Pacienții cu AVC pot fi candidați și pentru terapii mai avansate, cum ar fi tratamente endovasculare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dacă un martor vede că o persoană are un accident vascular cerebral, ar fi de ajutor dacă s-ar uita la ceas, pentru a estima cât mai corect ora la care au început simptomele. În acest fel, personalul de la Urgență poate să ia o decizie, fiind mai bine informat, în legătură cu opțiunile de tratament pentru acea persoană.

3. Dacă este necesar, fă-i resuscitare cardio-pulmonară

Cei mai mulți pacienți cu AVC nu necesită o resuscitare cardio-pulmonară, dar dacă persoana afectată este inconștientă atunci când o descoperi, verifică-i pulsul și vezi dacă respiră. Dacă nu îi găsești pulsul și nu respiră, sună la 112 și începe resuscitarea cât timp aștepți să vină ambulanța.

Identifică rapid un accident vascular cerebral cu metoda FAST

Folosește metoda FAST pentru a-ți aminti semnalele de alarmă ale unui accident vascular cerebral:

F - („face”, față): roagă persoana să zâmbească; ai observat că o parte a feței pare căzută?
A - („arms”, brațe): roagă persoana să ridice ambele brațe; ți se pare că un braț e orientat în jos, ca și când ar aluneca?
S - („speech”, dificultăți de vorbire): cere persoanei să repete o frază pe care i-o spui; nu înțelege ce îi ceri sau se exprimă greu și nu poate repeta fraza?
T - („time”, timp): dacă observi oricare dintre aceste semne, sună imediat la 112!

Ce să faci cât timp aștepți să vină ambulanța?

Nu uita că accidentul vascular cerebral este o urgență medicală, deci trebuie neapărat sunat la 112 imediat ce se observă simptomele. Cât timp aștepți să sosească ambulanța, iată ce ai de făcut:

  • Dacă persoana este conștientă, ajut-o să stea întinsă, pe o parte, cu capul ușor ridicat și sprijinit pe ceva. Această poziție favorizează fluxul de sânge către creier. Dacă nu ai aceste informații, întreab-o despre orice medicamente pe care le ia, despre ce boli știe că are și despre alergiile cunoscute. Ține minte sau notează aceste informații pentru a le transmite personalului care sosește cu ambulanța.
  • Dacă poartă obiecte vestimentare care ar putea cauza dificultăți în respirație (cravată, eșarfă), desfă-le.
  • Dacă observi slăbiciune în oricare dintre membre, sprijină acel membru și evită să îl bruschezi atunci când miști pacientul.
  • Dacă persoana este inconștientă, verifică-i respirația și pulsul și așaz-o pe o parte. Dacă nu are puls și nu respiră, după ce ai sunat la 112, începe imediat manevrele de resuscitare așa cum te instruiește personalul.

Ce să NU faci cât timp aștepți să vină ambulanța?

  • Nu permite persoanei afectate să conducă mașina spre spital. Simptomele accidentului vascular cerebral pot fi subtile la început. Persoana poate avea impresia că se descurcă să conducă până la spital, însă în caz de AVC singura opțiune este să se sune la 112.
  • Nu îi da niciun medicament. Deși aspirina este un diluant al sângelui, nu da cuiva aspirină în timp ce suferă un accident vascular cerebral. Un cheag de sânge este doar una dintre cauzele unui accident vascular cerebral, dar un AVC poate fi cauzat și de o spargere a unui vas de sânge din creier. Deoarece nu știi ce tip de AVC are persoana, nu administra niciun medicament care ar putea agrava sângerarea.
  • Nu-i da persoanei nimic de mâncat sau de băut, nici măcar apă. Un accident vascular cerebral poate provoca slăbiciune musculară în întregul corp și, în unele cazuri, paralizie. Dacă persoana are dificultăți la înghițire, poate să se sufoce cu alimente sau chiar cu apă.

În concluzie, un accident vascular cerebral poate fi o situație care pune viața în pericol, așa că nu întârzia să cauți ajutor. Cel mai rău lucru pe care îl poți face este să aștepți să vezi dacă simptomele se îmbunătățesc și să nu suni imediat la numărul de urgență 112. Cu cât trece mai mult timp fără tratament, cu atât este mai probabil ca persoana să rămână cu o invaliditate permanentă. Ajungerea la spital la scurt timp după apariția simptomelor și primirea un tratament adecvat crește șansele pentru o recuperare lină.

 

 

Sursa foto: Shutterstock 
Bibliografie:
CDC – Stroke Signs and Symptoms 
https://www.cdc.gov/stroke/signs_symptoms.htm
Stroke Foundation – What to do while you wait for an ambulance
https://strokefoundation.org.au/About-Stroke/Stroke-symptoms/What-to-do-while-you-wait-for-an-ambulance

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0