Atacul cerebral – metode de prevenire și tratare aplicate de către medicii chinezi
Atacul cerebral – metode de prevenire și tratare aplicate de către medicii chinezi
Atacul cerebral – metode de prevenire și tratare aplicate de către medicii chinezi
Definiția cea mai scurtă pentru această afecțiune este vătămarea creierului din care rezultă deficiențe mentale și fizice.
Cea mai răspândită formă este tromboza cerebrală care este cauzată de blocarea fluxului sanguin către creier. Din acest motiv, celulele din acea parte a creierului mor căci nu mai sunt alimentate cu oxigen și substanțe nutritive pe care le-ar fi adus sângele, iar persoana în cauză suferă vătămări ireversibile (invaliditate) sau poate chiar muri în câteva minute.
Atacul cerebral este de două tipuri:
- hemoragic: spargerea vaselor de sânge în creier din cauza hipertensiunii arteriale
- ischemic: reducerea fluxului sanguin către creier prin blocarea vaselor cu un cheag de sânge sau din cauza îngustării vaselor sanguine (rigiditatea arterelor, migrene acute, consum de droguri, inflamarea vaselor sanguine).
Oricare dintre aceste tipuri este foarte grav, situându-se pe locul trei în topul bolilor fatale.
Simptomele care apar în caz de atac cerebral și care ar trebui să ne trimită urgent la spital sunt: amorțirea sau paralizia feței (chiar și parțială), a brațului sau piciorului; dificultate în a vorbi sau chiar pierderea vorbirii; pierderea bruscă a vederii; durere de cap insuportabilă și/sau pierderea echilibrului.
Prevenire și tratare:
Măsura cea mai importantă de prevenire a atacului cerebral este monitorizarea permanență a tensiunii arteriale, în special la bolnavii cronici și încercarea de a o păstra în limite normale (140/90) în așa fel încât sângele să nu se îngroașe și să apară riscul de a plesni un vas mic de sânge din creier.
Prevenirea se bazează pe lângă menținerea tensiunii arteriale în limite normale și pe o alimentație corectă (consumul de alimente bogate în fibre și carbohidrați complecși-cereale integrale, fructe și legume proaspete autohtone și eliminarea din alimentație a grăsimilor saturate), renunțarea la fumat, practicarea exercițiilor fizice regulat dar la intensitate moderată (la recomandarea medicului curant).
Terapeuții chinezi recomandă:
- să consumați zilnic câte o banană coaptă: împiedică creșterea tensiunii arteriale și reduce șansa formării plăcilor pe pereții arteriali iar prin conținutul mare de potasiu scade tensiunea arterială.
- cartofii consumați zilnic ajută la reducerea tensiunii și la formarea plăcilor pe pereții arteriali, prin conținutul mare de potasiu din aceștia.
- morcovii sunt consumați de chinezi zilnic din cele mai vechi timpuri la orice masă și astfel e dovedit că n-au probleme cu hipertensiunea sau cu atacul cerebral.
- se face un fel de ceai dintr-o lingură de zahăr brun cu o lingură de ulei de susan peste care se toarnă 200 ml apa clocotită, de trei ori/zi pentru a ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
- susan cu zahăr brun amestecate și prăjite într-o tigaie și consumate ca remediu de prevenire a atacului cerebral
- ananasul conține bromelaina, enzimă care reduce formarea cheagurilor pe vasele de sânge.
- presopunctură pe punctele de acupunctură cu degetele stimulează circulația sângelui și a qi-ului înlătură blocajele și relaxează mușchii dar nu în ultimul rând activează meridianele secundare, întărește sistemul imunitar și sistemul nervos central.
Prin urmare, medicina tradițională chineză poate preveni și trata o serie de afecțiuni, printre care și atacul cerebral. S-a demonstrat că perturbarea, lipsă de armonie și deficitul qi-ului duc la boală, iar scopul medicilor și al terapeuților chinezi este să respecte principiul caii de mijloc, aflat între extremele „prea mult” și „prea putin”.