Tromboza și embolia: care sunt diferențele?

Tromboza și embolia sunt probleme care pot pune viața în pericol și care cresc riscul de a avea un infarct sau un accident vascular cerebral (AVC). Care sunt diferențele dintre ele?

Atât tromboza, cât și embolia au potențial letal și cresc riscul persoanei afectate de a face atac de cord sau AVC. În ceea ce privește diferențele, tromboza apare atunci când un cheag de sânge sau un tromb crește într-un vas, ceea ce poate reduce fluxul de sânge. Un embol este orice material străin (aer, grăsime, un cheag etc.) care se deplasează în interiorul corpului; dacă acesta blochează grav fluxul de sânge, rezultatul se numește embolie.

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Care sunt simptomele trombozei și ale emboliei?

Simptomele trombozei și ale emboliei pot varia în funcție de zona în care apar și de tipul de blocaj. 

Tromboza venoasă profundă apare în venele profunde și se poate transforma în embolie pulmonară dacă cheagul de sânge se mută în plămâni. Tromboza venoasă profundă afectează mai des pelvisul și picioarele. Simptomele trombozei venoase profunde pot include o umflătură, durere, sensibilitate, vene umflate sau răsucite, piele înroșită.

O embolie pulmonară implică un cheag de sânge sau un material străin care rămâne prins în venele plămânilor, perturbând fluxul sangvin. Este o urgență medicală, printre ale cărei simptome se numără durerile în piept, amețeala, problemele de respirație, tuse cu sânge și leșin. Persoana afectată poate avea simptome de accident vascular cerebral, cum ar fi amorțeală sau slăbiciune ori simptome de atac de cord, cum ar fi dureri toracice intense și greață.

Tromboza arterială implică un blocaj al unei artere, care duce sângele departe de inimă. O venă, în schimb, transportă sângele către inimă. Simptomele trombozei arteriale sunt similare cu cele ale blocajului unei vene și anume dureri de picioare, umflarea picioarelor sau a brațelor, dureri în piept, amorțeală sau slăbiciune pe o parte a corpului.

Care sunt factorii de risc pentru tromboză și pentru embolie?

Riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă, cea mai răspândită problemă care implică apariția unui cheag de sânge, poate fi crescut de o leziune, de sarcină, de perioade prea lungi de stat nemișcat, dar și de unele boli grave.

O leziune severă a unui vas de sânge profund poate provoca formarea unui cheag.  De exemplu, o persoană poate avea un risc mai mare după ce și-a rupt un os sau a avut un accident de mașină. La fel, gravidele sunt mai vulnerabile la formarea cheagurilor de sânge. În cazuri foarte rare se poate dezvolta și o afecțiune care pune viața în pericol, numită embolie a lichidului amniotic.

Persoanele care fie stau așezate, fie stau în picioare pentru perioade lungi de timp au un risc mai mare de a dezvolta un embol sau un cheag de sânge. De asemenea, factorii care cresc riscul bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială, înaintarea în vârstă, fumatul și obezitatea, pot crește și riscul apariției unui cheag de sânge.

Persoanele cu antecedente familiale de cheaguri de sânge sau de alte blocaje pot avea un risc mai mare de a dezvolta tromboză. De asemenea, dacă o persoană are deja un cheag de sânge crește probabilitatea de a dezvolta un altul. Pacienții cu boli pulmonare, boli de inimă, boli renale și cancer pot prezenta un risc mai mare de formare a unui cheag de sânge.

În ceea ce privește factorii de risc pentru embolie, aceștia includ aerul intrat într-un vas de sânge, sarcina, o infecție sau materiale străine ajunse în corp. 

Concret, injectarea aerului într-un vas de sânge poate provoca o embolie sau, în timpul sarcinii, lichidul amniotic poate pătrunde în vasele de sânge ale gravidei, provocând o embolie a lichidului amniotic. De asemenea, orice obiect străin, cum ar fi o așchie foarte mică, ar putea pătrunde în vasele de sânge și ar putea provoca blocarea acestora. În plus, anumite infecții pot face ca unele bacterii și alți agenți patogeni să pătrundă în vasele de sânge și să le blocheze.

Cum se tratează tromboza și embolia?

Tromboza se tratează cu ajutorul diluanților de sânge. De asemenea, un medic chirurg poate elimina cheagul de sânge, mai ales dacă este foarte mare sau nu răspunde la medicamente.

Embolia se tratează în funcție de tipul de blocaj și de localizarea acestuia. Dacă este implicat un cheag, medicul poate recomanda un diluant de sânge (ca în cazurile de embolie pulmonară, cu excepția situației în care embolul este foarte mare). În anumite circumstanțe, ar putea fi necesar ca medicul să introducă un stent într-un vas de sânge pentru a-l lărgi. De asemenea, pacientul poate avea nevoie de terapie de susținere, cum ar fi terapia cu oxigen.

Ce complicații pot genera tromboza și embolia?

Atât tromboza, cât și embolia pot bloca vase de sânge importante și pot deteriora organele la care se conectează aceste vase. Printre complicații se numără insuficiența de organ, infarctul și accidentul vascular cerebral.

Cum se pot preveni trombozele și emboliile?

Nu toate cheagurile de sânge și embolii pot fi preveniți, dar anumite strategii pot reduce riscul apariției acestor probleme.

Primirea unei îngrijiri prenatale de calitate

Îngrijirea sănătății gravidei este foarte importantă în general, atât din perspectivă personală, cât și a bunăstrării fătului. E bine de știut că anumiți factori de risc, inclusiv probleme de sănătate cardiacă în timpul sarcinii, cresc riscul de blocaje, inclusiv cheaguri de sânge și embolie a lichidului amniotic. De aceea, e necesar ca gravida să respecte indicațiile medicului în ceea ce privește stilul de viață și eventualele tratamente.

Urmarea unui stil de viață sănătos

Dacă o persoană duce o viață care susține sănătatea inimii, își scade în acest mod și riscul de cheaguri de sânge. Obezitatea, fumatul și lipsa unei alimentații sănătoase pot crește riscul dezvoltării cheagurilor de sânge. De asemenea, exercițiile fizice sunt foarte importante. Se vor evita perioadele lungi de stat pe scaun sau dormitul în exces în timpul zilei. Persoanele care stau mult așezate trebuie să se ridice la fiecare oră, să se miște și să se dezmorțească, iar cele care stau mult în picioare la serviciu trebuie să ia pauze în care să se așeze.

Oricine suspectează că are un cheag de sânge ar trebui să primească îngrijiri medicale imediate, deoarece astfel se pot preveni complicațiile care pun viața în pericol.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Thrombosis
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/thrombosis
NHS - Embolism
https://www.nhs.uk/conditions/embolism/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0