Celulita infecțioasă: ce este, tratament, prevenire

Celulita infecțioasă este o infecție bacteriană comună a pielii, potențial gravă. Pielea afectată este umflată și roșie și este, de obicei, dureroasă și caldă la atingere. Celulita infecțioasă afectează, de obicei, pielea de pe picioare, dar poate apărea și la nivelul feței, brațelor ori în alte zone ale corpului. Din ce cauze apare, de ce se recomandă antibiotice pentru celulita infecțioasă și cum se poate preveni această problemă?

Celulita infecțioasă apare atunci când o rană a pielii permite pătrunderea bacteriilor. Lăsată netratată, infecția se poate răspândi la ganglionii limfatici și în fluxul sangvin și poate deveni rapid un factor care îți pune viața în pericol. De regulă, celulita infecțioasă nu se răspândește de la o persoană la alta.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cauze și factori de risc pentru celulita infecțioasă

Iată care sunt cauzele și factorii de risc pentru această afecțiune:

Cauze

Celulita infecțioasă este, de obicei, cauzată de o infecție bacteriană. Bacteriile pot infecta straturile mai adânci ale pielii dacă acestea sunt crăpate din cauza unei mușcături de insecte, a unei tăieturi sau dacă ai de obicei pielea uscată și cu crăpături. Uneori, fisurile pielii sunt prea mici pentru a putea fi observate cu ochiul liber.

Celulita infecțioasă apare atunci când bacteriile precum streptococul și stafilococul, cel mai frecvent întâlnite, pătrund în pielea ta printr-o fisură de la nivel cutanat. Incidența unei infecții mai grave cum ar fi cea cu stafilococ auriu rezistent la meticilină (MRSA) este în creștere.

Deși celulita infecțioasă poate apărea oriunde pe corp, cea mai des întâlnită zonă este partea inferioară a piciorului. Este cel mai probabil ca bacteriile să pătrundă în zonele afectate ale pielii, cum ar fi locul în care ai suferit o intervenție chirurgicală recentă, tăieturi, răni prin înțepare ori dacă te confrunți cu afecțiuni precum dermatită, ulcer sau ciuperca piciorului denumită picior de atlet (tinea pedis).

Factori de risc 

Prezența mai multora dintre acești factori reprezintă un risc crescut de a dezvolta celulită infecțioasă:

  • leziunile – orice tăietură, fractură, arsură sau zgârietură oferă bacteriilor un punct de intrare la nivel cutanat;
  • sistemul imunitar slăbit – anumite medicamente și afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, leucemia și HIV/SIDA, îți pot slăbi sistemul imunitar și te pot predispune la infecții;
  • afecțiunile pielii – eczema, piciorul atletului și zona zoster pot provoca crăpături în piele, care oferă bacteriilor un punct prin care să pătrundă în organism;
  • umflarea cronică a brațelor sau a picioarelor (limfedem), o afecțiune care apare uneori după o intervenție chirurgicală din cauza acumulării de lichid sub piele;
  • istoricul medical de celulită infecțioasă (dacă ai mai avut celulită infecțioasă, vei fi mai predispus să o dezvolți din nou);
  • kilogramele în plus - a fi supraponderal sau obez crește riscul de boală;
  • circulația deficitară a sângelui;
  • escarele (ulcerele de presiune);
  • rănile existente în urma intervențiilor chirurgicale;
  • injectarea drogurilor.

Simptome celulită infecțioasă

Semnele și simptomele posibile ale celulitei infecțioase, care apar de cele mai multe ori pe o parte a corpului, includ:

  • zonă înroșită a pielii, care tinde să se extindă;
  • umflarea tegumentelor;
  • sensibilitate la atingere;
  • durere și piele caldă la atingere;
  • febră;  
  • pete roșii;
  • vezicule.

Este important să identifici și să tratezi din timp celulita infecțioasă pentru că această afecțiune se poate răspândi și în alte părți ale corpului, cum ar fi sânge, mușchi și oase. Cere sfatul medicului dacă ai o iritație sensibilă la atingere, umflată și care se schimbă rapid, și dacă ai febră. De asemenea, stabilește-ți o programare la medic, de preferință cât mai rapid, dacă ai o eczemă roșie, umflată, sensibilă și caldă, care se extinde, dar nu prezinți febră.

Complicații pe care le poate da celulita infecțioasă

Episoadele recurente de celulită infecțioasă pot deteriora sistemul de drenaj limfatic și pot provoca umflături cronice ale membrului afectat. Rareori, infecția se poate răspândi în stratul profund de țesut numit fascia, un țesut conjunctiv care creează legături între toate structurile organismului uman. Fasceita necrozantă este un exemplu de infecție al stratului profund și reprezintă o urgență medicală.

Complicațiile celulitei infecțioase pot include și:

  • gangrenă, adică leziuni severe ale țesuturilor; 
  • amputare;
  • deteriorarea organelor interne care se infectează;
  • deces.

Diagnostic celulită infecțioasă

În majoritatea cazurilor, medicii pun diagnosticul de celulită infecțioasă cu ajutorul unui examen fizic și analizând pielea afectată. Testele de sânge sau alte teste de laborator nu sunt, de obicei, necesare, dar pot fi indicate. 

Tratament celulita infecțioasă

Tratamentul celulitei infecțioase implică, de obicei, o abordare medicală adecvată pentru a combate infecția și pentru a preveni complicațiile.

Medicamente

Ca tratament medicamentos, se recomandă antibiotice pentru celulita infecțioasă, administrate pe cale orală, însă în unele situații de infecții mai grave, este posibil să fie necesară tratarea în spital, cu administrarea de antibiotice intravenoase. Medicul va determina tipul și doza de antibiotice adecvate, în funcție de severitatea și de tipul infecției. 

Cefuroxima, cefalexina, sau ceftriaxona sunt eficiente în tratarea infecțiilor bacteriene, inclusiv a celulitei infecțioase. Clindamicina este un alt antibiotic folosit frecvent pentru infecții bacteriene cutanate, inclusiv celulita, și este o opțiune potrivită pentru pacienții care nu tolerează sau au alergie la alte antibiotice. Flucoxacilina sau dicloxacilina sunt și acestea prescrise în mod obișnuit pentru tratarea stafilococilor care provoacă celulita.

Ridicarea zonei afectate

Dacă infecția se află la nivelul brațului sau al piciorului, atunci menținerea acelui membru ridicat poate ajuta la scăderea umflăturii și la accelerarea recuperării.

Compresie

Utilizarea de bandaje sau îmbrăcăminte de compresie poate ajuta la scăderea inflamației și a umflăturilor.

Analgezice

În afară de antibiotice pentru celulita infrecțioasă, pot fi indicate ca tratament și medicamente analgezice pentru reducerea durerii și a disconfortului asociat afecțiunii.

Este important să urmezi tratamentul cu antibiotice așa cum ți l-a recomandat medicul, chiar dacă începi să te simți mai bine. Dacă nu termini cura, celulita infecțioasă poate reveni și poate fi mai dificil de tratat. De asemenea, evită să atingi zona afectată, iar dacă este nevoie să o atingi, spală bine mâinile cu apă și săpun înainte și după. În plus, este o idee bună să eviți orice activități obositoare până te vindeci, inclusiv mersul pe jos, alergarea sau alte exerciții fizice.

Mulți oameni care fac celulită infecțioasă în mod repetat au de obicei afecțiuni ale pielii care nu dispar fără tratament, cum ar fi piciorul de atlet sau impetigo. Și diabetul care nu este bine gestionat poate face ca această afecțiune să devină recurentă. Statisticile arată că aproximativ 33% dintre toți oamenii care au făcut o dată celulită infecțioasă vor avea și un al doilea episod.

Prognosticul pacientului cu celulită infecțioasă

Dacă se iau corect acele antibiotice pentru celulita infecțioasă recomandate de medic, majoritatea pacienților se recuperează complet după 7-10 zile de tratament, însă este posibil ca ulterior infecția să reapară. Dacă ai un risc crescut în această privință, medicul îți poate crește doza de medicamente. 

Prevenire celulita infecțioasă

Pentru a preveni celulita infecțioasă și alte infecții ale pielii, urmează aceste măsuri de precauție, atunci când ai o rană pe corp:

  • spală-ți rana zilnic, cu apă și săpun;
  • aplică o cremă sau unguent de protecție – pentru majoritatea rănilor de suprafață, un unguent fără prescripție medicală îți oferă o protecție corespunzătoare;
  • acoperă-ți rana cu un bandaj și schimbă bandajul cel puțin o dată pe zi;
  • ai grijă să urmărești semnele apariției unei infecții – înroșirea pielii, durerea și drenajul indică o posibilă infecție și necesită evaluare medicală.

Pe scurt, ai grijă să îți păstrezi pielea curată și protejată dacă ai o tăietură sau o altă rană deschisă.

Persoanele cu diabet și cele cu o circulație deficitară a sângelui trebuie să ia măsuri suplimentare de prevenire pentru a evita leziunile de la nivelul pielii. Printre măsurile de îngrijire a pielii, poți include următoarele:

  • Verifică-ți zilnic picioarele – urmărește în mod regulat membrele inferioare pentru a detecta semnele unei leziuni, astfel încât să poți surprinde declanșarea infecțiilor în timp util.
  • Hidratează-ți pielea în fiecare zi – lubrifierea pielii te ajută să prevenii crăparea și exfolierea acesteia, însă nu aplica cremă hidratantă pe rănile deschise.
  • Taie-ți cu atenție unghiile de la mâini și de la picioare - ai grijă să nu îți rănești pielea din jur.
  • Protejează-ți mâinile și picioarele, purtând încălțăminte și mănuși adecvate când este cazul.
  • Tratează-ți imediat infecțiile superficiale, adică cele de pe suprafața pielii, cum ar fi piciorul de atlet - infecțiile superficiale de la nivel cutanat se pot răspândi cu ușurință de la o persoană la alta. 

De asemenea, dacă ai un sistem imunitar slăbit, poți alege un complex nutraceutic îmbogățit cu Vitamina D3 și acizi grași Omega-3, care ajută la funcționarea corectă a sistemului imunitar și a mușchilor, dar și la menținerea unei structuri osoase sănătoase. Conținutul de Vitamina D3 stimulează sistemul imunitar, menține nivelurile optime de calciu în sânge, crește forța musculară, îmbunătățește coordonarea neuro-musculară și are efect protector asupra inimii. La rândul său, Omega-3 întărește sistemul imunitar, previne afecțiunile aparatului cardiovascular, reduce inflamația și sindromul metabolic și, totodată, este vital în funcționarea creierului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Cellulitis 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549770/
NHS - Cellulitis
https://www.nhs.uk/conditions/cellulitis/
JAMA Network - Assessment of Antibiotic Treatment of Cellulitis and Erysipelas 
https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/2735896
Studiul „Assessment of Antibiotic Treatment of Cellulitis and Erysipelas”, apărut în JAMA Dermatol. 2019;155(9):1033-1040. doi:10.1001/jamadermatol.2019.0884, autori: Richard Brindle et al.

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0