Celulita infecțioasă: ce este, tratament, prevenire

Celulita infecțioasă este o infecție bacteriană comună a pielii, potențial gravă. Pielea afectată este umflată și roșie și este, de obicei, dureroasă și caldă la atingere. Celulita infecțioasă afectează, de obicei, pielea de pe picioare, dar poate apărea și la nivelul feței, brațelor ori în alte zone ale corpului. Această afecțiune apare atunci când o rană a pielii permite pătrunderea bacteriilor.

Lăsată netratată, infecția se poate răspândi la ganglionii limfatici și fluxul sangvin și poate deveni rapid un factor ce îți pune viață în pericol. De regulă, celulita infecțioasă nu se răspândește de la persoană la persoană.

Simptome celulita infecțioasă

Semnele și simptomele posibile ale celulitei infecțioase, care apar de cele mai multe ori, pe o parte a corpului includ:
•    zonă înroșită a pielii, care tinde să se extindă;
•    umflarea tegumentelor;
•    sensibilitate la atingere;
•    durere și piele caldă la atingere;
•    febră;
•    pete roșii;
•    bășici.

Este important să identifici și să tratezi din timp celulita infecțioasă pentru că această afecțiune se poate răspândi și în alte părți ale corpului, cum ar fi sânge, mușchi și oase. Consultă-ți medicul, dacă ai o iritație sensibilă la atingere, umflată și care se schimbă rapid, și dacă ai febră. De asemenea, stabilește-ți o programare la medic, de preferință în acea zi, dacă ai o eczemă roșie, umflată, sensibilă și caldă, care se extinde, dar nu prezinți febră.

Cauze celulita infecțioasă

Celulita infecțioasă este, de obicei, cauzată de o infecție bacteriană. Bacteriile pot infecta straturile mai adânci ale pielii dacă acestea sunt crăpate din cauza unei mușcături de insecte, a unei tăieturi sau dacă ai pielea uscată și cu crăpături. Uneori, fisurile pielii sunt prea mici pentru a putea fi observate cu ochiul liber.

Celulita infecțioasă apare atunci când bacteriile precum streptococul și stafilococul, cel mai frecvent întâlnite, pătrund în pielea ta printr-o fisură de la nivel cutanat. Incidența unei infecții mai grave cum ar fi cea cu Stafilococ auriu rezistent la meticilină (MRSA) este în creștere.

Deși celulita infecțioasă poate apărea oriunde pe corp, cea mai des întâlnită zonă este partea inferioară a piciorului. Este cel mai probabil ca bacteriile să pătrundă în zonele afectate ale pielii, cum ar fi locul în care ai suferit o intervenție chirurgicală recentă, tăieturi, răni prin înțepare ori dacă suferi de afecțiuni, precum dermatită, ulcer sau ciuperca piciorului denumită picior de atlet (tinea pedis).

Factori de risc celulita infecțioasă

Prezența mai multor factori reprezintă un risc crescut de a dezvolta celulită infecțioasă, precum:
•    leziunile – orice tăietură, fractură, arsură sau zgârietură oferă bacteriilor un punct de intrare la nivel cutanat;
•    sistemul imunitar slăbit – anumite medicamente și afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, leucemia și HIV/SIDA, îți pot slăbi sistemul imunitar și te pot predispune la infecții;
•    afecțiunile pielii – eczema, piciorul atletului și zona zoster pot provoca crăpături în piele, care oferă bacteriilor un punct prin care să pătrundă în organism;
•    umflarea cronică a brațelor sau picioarelor (limfedem), o afecțiune ce apare uneori, după o intervenție chirurgicală din cauza acumulării de lichid sub piele;
•    istoricul medical de celulită infecțioasă – dacă ai avut înainte celulită infecțioasă, vei fi mai predispus să o dezvolți din nou;
•    obezitatea –a fi supraponderal sau obez;
•    circulația deficitară a sângelui;
•    escarele (ulcerele de presiune);
•    rănile existente în urma intervențiilor chirurgicale;
•    injectarea drogurilor.

Complicații celulita infecțioasă

Episoadele recurente de celulită infecțioasă pot deteriora sistemul de drenaj limfatic și pot provoca umflături cronice ale membrului afectat. Rareori, infecția se poate răspândi în stratul profund de țesut numit fascia, ce reprezintă un țesut conjunctiv care creează legături între toate structurile organismului uman. Fasceita necrozantă este un exemplu de infecție al stratului profund și reprezintă o urgență medicală.

Complicațiile celulitei infecțioase pot include și:
•    gangrenă, adică leziuni severe ale țesuturilor; 
•    amputare;
•    deteriorarea organelor interne care se infectează;
•    deces.

Diagnostic și tratament celulita infecțioasă

În majoritatea cazurilor, medicii pun diagnosticul de celulită infecțioasă cu ajutorul unui examen fizic și analizând pielea afectată. Testele de sânge sau alte teste de laborator nu sunt, de obicei, necesare. Celulita infecțioasă poate fi tratată cu antibiotice administrate pe cale orală, însă în unele situații de infecții mai grave, este posibil să fie necesară tratarea în spital, cu administrarea antibioticelor intravenoase. În plus, dacă infecția se află la nivelul brațului sau al piciorului, atunci menținerea acelui membru ridicat, poate ajuta la scăderea umflăturii și la accelerarea recuperării.

Prognostic celulita infecțioasă

Majoritatea pacienților se recuperează complet de celulita infecțioasă după 7-10 zile de tratament cu antibiotice, încă este posibil ca ulterior, infecția să reapară. Dacă ai un risc crescut în această privință, medicul îți poate crește doza de antibiotice. 

Prevenire celulita infecțioasă

Dacă celulita infecțioasă reapare, medicul tău îți poate recomanda preventiv, antibiotice. Pentru a preveni celulita infecțioasă și alte infecții, urmează aceste măsuri de precauție, atunci când ai o rană la nivelul pielii:
•    spală-ți rana zilnic, cu apă și săpun;
•    aplică o cremă sau unguent de protecție – pentru majoritatea rănilor de suprafață, un unguent fără prescripție medicală îți oferă o protecție corespunzătoare;
•    acoperă-ți rana cu un bandaj și schimbă bandajul cel puțin zi de zi;
•    ai grijă să urmărești semnele apariției unei infecții – înroșirea pielii, durerea și drenajul indică o posibilă infecție și necesită evaluare medicală.
În fapt, ai grijă să îți păstrezi piele curată, dacă ai o tăietură sau o altă rană deschisă.

Mai mult decât atât, persoanele cu diabet și cei cu o circulație deficitară a sângelui trebuie să ia măsuri suplimentare de prevenire pentru a evita leziunile de la nivelul pielii. Printre măsurile de îngrijire a pielii, poți include următoarele:
•    verifică-ți zilnic picioarele – urmărește în mod regulat, membrele inferioare pentru a detecta semnele unei leziuni, astfel încât să poți surprinde declanșarea infecțiilor în timp util;
•    hidratează-ți pielea în mod regulat – lubrifierea pielii te ajută să prevenii crăparea și exfolierea acesteia, însă nu aplica cremă hidratantă pe rănile deschise;
•    taie-ți cu atenție, unghiile de la mâini și de la picioare – ai grijă să nu îți rănești pielea din jur;
•    protejează-ți mâinile și picioarele, purtând încălțăminte și mănuși adecvate;
•    tratează-ți imediat infecțiile superficiale, adică cele de pe suprafața pielii, cum ar fi piciorul de atlet –infecțiile superficiale de la nivel cutanat, se pot răspândi cu ușurință de la o persoană la alta. 

De asemenea, dacă ai un sistem imunitar slăbit, poți alege un complex nutraceutic îmbogățit cu Vitamina D3 și Omega-3, care ajută la funcționarea corectă a sistemului imunitar și a mușchilor, dar și la menținerea unei structurii osoase sănătoase. Conținutul de Vitamina D3 stimulează sistemul imunitar, menține nivelurile optime de calciu în sânge, crește forța musculară, îmbunătățește coordonarea neuro-musculară și are efect protector asupra inimii. Iar, la rândul său, Omega-3 întărește sistemul imunitar, previne afecțiunile aparatului cardiovascular, reduce inflamația și sindromul metabolic și totodată, este vital în funcționarea creierului.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
NHS: „Cellulitis”, https://www.nhs.uk/conditions/cellulitis/
Mayo Clinic: „Cellulitis”, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cellulitis/symptoms-causes/syc-20370762
CDC: „Cellulitis”, https://www.cdc.gov/groupastrep/diseases-public/Cellulitis.html


 


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0