Boala venoasa cronica: simptome, factori de risc, clasificare
Boala venoasa cronica: simptome, factori de risc, clasificare
Boala venoasa cronica: simptome, factori de risc, clasificare
Boala venoasă cronică se referă la un spectru larg de anomalii morfologice și/sau funcționale. Boala venoasă cronică este un termen general care se referă la afecțiunile cauzate de funcționarea anormală a venelor, în special a celor din membrele inferioare. Aceasta include insuficiența venoasă cronică, varicele și alte condiții asociate cu circulația deficitară a sângelui prin vene, ducând la simptome precum durere, edem, modificări ale pielii și ulcere venoase.
Problemele legate de sistemul venos pot fi sau nu pot fi simptomatice și includ o gamă largă de semne clinice, care variază de la dilatarea venoasă superficială, minimă, până la modificările cutanate cronice cu ulcerații. Anomaliile cronice ale sistemului venos sunt prezente la aproximativ 50% dintre persoane. Prevalența simptomelor și a semnelor clinice ale bolii venoase se corelează cu prezența refluxului venos identificat cu ajutorul ecografiei Doppler.
Ce este boala venoasă cronică?
Boală venoasă cronică se referă la alte afecțiuni cronice care au legătură ori care sunt cauzate de venele care au devenit, în timp, anormale sau afectate de acest gen de boli ale sistemului venos. Aceste probleme pot include:
- vene varicoase (varice) și venele în formă de pânză de păianjen
- durere de picioare și umflarea picioarelor (edem)
- insuficiența venoasă cronică
- modificări ale pielii picioarelor
- ulcerații pe picioare
- flebita (inflamarea peretelui venelor)
- malformații vasculare
Boala venoasă cronică are simptome multiple
Tulburările venoase cronice ale membrelor inferioare cuprind un întreg spectru de anomalii morfologice și funcționale ale sistemului venos. Simptomele includ durere, senzație degreutate în picior, edem, piele uscată, senzație de strângere, iritație a pielii, crampe musculare și mâncărime. Semnele clinice includ: vene dilatate, edeme, lipodermatoscleroză (o dermatită fibroasă a țesutului subcutanat) sau ulcerații.
Semnele vizibile ale tulburărilor venoase cronice sunt clasificate în funcție de severitatea semnelor venoase, care includ venele dilatate (de exemplu, telangiectazia sau dilatația vaselor mici sau terminale; vene varicoase), modificări ale pielii sau ulcerații.
Pacienții pot fi asimptomatici sau simptomatici, în funcție de prezența simptomelor la extremitățile inferioare. Diagnosticul bolii venoase cronice este sugerat de prezența simptomelor tipice (dureri la nivelul picioarelor, oboseală, greutate în picioare) și este confirmat de prezența refluxului venos, care este diagnosticat prin ecografia Doppler.
Majoritatea pacienților simptomatici trebuie să fie supuși ultrasonografiei venoase Doppler, pentru a li evalua natura și amploarea refluxului venos, aspect care influențează alegerea tratamentului. Orice combinație de reflux venos profund, superficial ori la nivelul unor vene perforate poate fi prezentă.
Factori de risc pentru boala venoasă cronică
Factorii de risc pentru această boală variază, însă aceștia tind să fie legați de afecțiunile ori condițiile care duc la dilatarea venelor sau la alte tulburări ale structurii de bază a venelor. Acești factori includ: vârsta înaintată, istoricul familial, genul feminin, sarcina, obezitatea, ocupațiile care presupun o muncă efectuată în timp ce persoana stă în picioare, activitatea fizică cu un impact mare și afecțiunile (comorbiditățile) cum este tromboza venoasă profundă, tromboflebita superficială și sindromul de apnee în somn (de tip obstructiv).
Pacienții se pot prezenta la medic cu durere, crampe, senzație ca de arsură, mâncărimi ale pielii de pe picioare, decolorarea pielii la zona gleznelor, edem, flebită sau sângerări; totodată, sunt prezente simptome precum venele cu tiparul de pânză de păianjen, vene reticulare sau vene varicoase.
Clasificarea bolii venoase cronice
Severitatea bolii venoase cronice este, de regulă, evaluată prin intermediul sistemului de clasificare CEAP (Clinic, Etiologic, Anatomic și Patofiziologic), care se concentrează în principal asupra elementului clinic.
- Caracteristica principală a stadiului C1 al bolii venoase cronice sunt telangiectaziile ori venele reticulare;
- în stadiul sau clasa C2, caracteristica sunt venele varicoase;
- în stadiul ori clasa C3, trăsătura principală este edemul (membrele inferioare sunt umflate);
- în stadiul C4a, apare pigmentația pielii sau eczema;
- în clasa ori stadiul C4b, caracteristică este lipodermatoscleroza sau atrofia albă;
- stadiul C5 este caracterizat de ulcer venos vindecat;
- și stadiul C6 este caracterizat de un ulcer venos activ.
Ce sunt telangiectaziile?
Telangiectaziile sunt dilatații mici ale vaselor de sânge situate aproape de suprafața pielii sau a membranelor mucoase. Acestea apar ca niște linii fine, roșii sau violet, de obicei în formă de pânză de păianjen sau ca niște mici puncte dispersate. Telangiectaziile pot apărea oriunde pe corp, dar sunt frecvent întâlnite pe față, picioare și piept.
Unele persoane au o predispoziție genetică pentru a dezvolta telangiectazii, dar și îmbătrânirea este un factor de risc: pe măsură ce pielea și vasele de sânge îmbătrânesc, devin mai susceptibile la dilatații. De asemenea, radiațiile ultraviolete pot deteriora pielea și vasele de sânge, contribuind la apariția telangiectaziilor. Și anumite condiții, cum ar fi rozaceea, sindromul Marfan, sau boala hepatică pot duce la apariția telangiectaziilor, la fel și factorii hormonali (sarcina sau tratamentele hormonale pot influența dezvoltarea telangiectaziilor).
Ce sunt venele varicoase?
Numite și varice, acestea sunt vase de sânge dilatate, îngroșate, alungite și răsucite care nu controlează fluxul sangvin așa cum ar trebui să o facă în mod normal. În unele cazuri, varicele pot fi mici vene în formă de pânză de păianjen și chiar au acest aspect de fire subțiri care se observă pe suprafața pielii. În alte cazuri, venele varicoase pot să apară ca un ciorchine mai mare, de vene dilatate și proeminente, sub suprafața pielii.
Simptome varice:
durere intensă, persistentă
picioare care obosesc cu ușurință
senzație de greutate în picioare
edem în picioare, când acestea se umflă mult
pielea căpătă o nuanță închisă la culoare (în cazuri severe)
senzația de amorțeală în picioare
prurit (mâncărime a pielii) sau erupții ori iritații pe picioare.
Ce este lipodermatoscleroza?
Lipodermatoscleroza este o afecțiune cronică a pielii și a țesutului subcutanat, care apare în general la nivelul membrelor inferioare, fiind asociată cu insuficiența venoasă cronică. Aceasta se caracterizează prin inflamarea și întărirea pielii, ducând la modificări structurale și de pigmentare ale acesteia.
Principalul factor cauzator este circulația deficitară a sângelui în venele membrelor inferioare, ceea ce duce la acumularea sângelui și la creșterea presiunii venoase. Venele varicoase pot contribui la dezvoltarea lipodermatosclerozei prin creșterea presiunii și provocarea inflamației în țesuturile din jur. Ca factori de risc enumerăm obezitatea, sedentarismul, istoricul familial de insuficiență venoasă și vârsta înaintată.
Ce înseamnă un ulcer venos activ?
Un ulcer venos activ este o rană deschisă pe piele, de obicei situată pe partea inferioară a piciorului, care nu s-a vindecat în câteva săptămâni și care este cauzată de insuficiența venoasă cronică. Aceste ulcere sunt adesea dureroase și pot necesita tratament medical pentru a se vindeca.
Cauzele acestuia sunt circulația deficitară a sângelui, care duce la acumularea acestuia în venele picioarelor, creșterea presiunii venoase și deteriorarea țesuturilor și traumatismele minore, adică lovituri sau zgârieturi care nu se vindecă din cauza problemelor venoase subiacente. Un ulcer venos activ necesită o abordare multidisciplinară pentru a se asigura o vindecare eficientă și pentru a preveni recurențele.
Cum se poate preveni boala venoasă cronică?
Prevenirea bolii venoase cronice implică adoptarea unui stil de viață sănătos și a unor practici specifice pentru a menține o bună circulație venoasă. Iată câteva strategii cheie pentru prevenirea acestei afecțiuni:
Menținerea unui stil de viață activ
Activități precum mersul pe jos, înotul și ciclismul ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în picioare, la fel și evitarea perioadelor prelungite de sedentarism. Ridicarea și mișcarea la fiecare oră dacă stai jos pentru perioade lungi este extrem de importantă. Excesul de greutate pune presiune suplimentară pe venele din picioare, contribuind la dezvoltarea insuficienței venoase, de aceea menținerea unei greutăți sănătoase contează foarte mult pentru sănătate, și din alte puncte de vedere.
Alimentație sănătoasă
Consumul de alimente bogate în fibre, fructe și legume, și reducerea consumului de sare sunt utile pentru a preveni retenția de apă și umflarea picioarelor. Fibrele solubile se dizolvă în apă și formează un gel în sistemul digestiv, ajutând la scăderea nivelului de colesterol și la reglarea glicemiei. Fibrele insolubile nu se dizolvă în apă și ajută la creșterea volumului scaunului și la susținerea unui tranzit intestibal bun. Surse comune de fibre sunt fructele, legumele, leguminoasele, cerealele integrale, nucile și semințele. Și hidratarea adecvată ajută la menținerea unei bune circulații sangvine: dacă ai 50 kg, o cantitate de 1,6 - 2 l de apă poate fi suficientă pentru tine, dar dacă ai 90 de kg, ar trebui să bei până la 4 litri pe zi.
Îngrijirea adecvată a picioarelor
Hainele strâmte pot restricționa circulația sângelui, deci e bine să se evite purtarea frecventă a hainelor strâmte. Când stai jos, ridică picioarele pe un scaun sau pe o pernă pentru a ajuta la reducerea presiunii venoase. Purtarea ciorapilor compresivi ajută la menținerea unei bune circulații a sângelui în picioare dacă ai un risc crescut de boală venoasă. Evitarea statului în picioare sau așezat pentru perioade lungi este de dorit. Schimbă frecvent poziția pentru a evita stagnarea sângelui în venele picioarelor.
Consult medical regulat
Dacă ai un istoric familial de boală venoasă cronică sau crezi că ai simptome de insuficiență venoasă, e important să mergi la medic pentru evaluări regulate.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Chronic Venous Insufficiency
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK587341/
NCBI - Understanding Chronic Venous Disease: A Critical Overview of Its Pathophysiology and Medical Management
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8348673/
Studiul „Understanding Chronic Venous Disease: A Critical Overview of Its Pathophysiology and Medical Management”, apărut în J Clin Med. 2021 Aug; 10(15): 3239. Published online 2021 Jul 22. doi: 10.3390/jcm10153239, autori: Miguel A. Ortega et al.
Te-ar mai putea interesa și...