Fobiile specifice se trateaza prin terapia virtuala

Mulți dintre noi, dacă nu chiar toți, avem lucruri care ne înspăimântă sau ne îngrijorează: locuri noi, insecte, conducerea mașinii peste poduri înalte sau ascensoare care scârțâie. Și, deși uneori încercăm să evităm lucrurile care ne incomodează sau reușim, pe alte căi, să ne controlăm temerile și să ne continuăm activitățile zilnice, când e vorba de fobii specifice, stiuația este diferită.

Unii oameni au reacții puternice, iraționale și involuntare de frică, care îi determină să evite locurile, situațiile sau obiectele obișnuite de zi cu zi, chiar dacă știu că logic nu există niciun pericol. Frica nu are niciun sens, dar se pare că nimic nu o poate opri.

Când se confruntă cu situația care le provoacă teamă, oamenii pot avea chiar un atac de panică, un debut spontan de frică intensă, care îi face să se simtă că și cum ar putea să li se oprească respirația și să leșine, să sufere un atac de cord sau să-și piardă controlul și chiar viața. Persoanele care se confruntă cu aceste temeri, aparent în afara controlului, au o fobie.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este o fobie?

O fobie este o teamă incontrolabilă, irațională și de durată față de un anumit obiect, situație sau activitate. Această frică poate fi atât de copleșitoare, încât o persoană afectată poate face eforturi mari pentru a evita sursa acestei frici. Există fobii specifice și fobii complexe.

Fobii specifice

Acestea sunt fobii legate de un anumit obiect sau situație, cum ar fi păianjenii sau zborul. Se dezvoltă adesea în copilărie sau adolescență. Pentru unii oameni, acestea pot deveni mai puțin severe pe măsură ce îmbătrânesc. Unele fobii specifice destul de des întânite sunt:

  • Fobia de anumite animale (câini, insecte, șerpi sau rozătoare etc.)
  • Fobia de mediul natural (frica de înălțimi, de apă, de întuneric, de microbi etc.)
  • Fobii situaționale (frica de avion, mersul la dentist, scările rulante etc.)
  • Fobii legate de pe corp (frica de sânge, de injecții, de proceduri medicale etc.)
  • Fobii sexuale (teama de nuditate)
  • Alte fobii (frica de personaje costumate, de anumite alimente etc.)

Pe lângă acestea, există și alte fobii, unele pot fi chiar experiențe extrem de rare, chiar unice.

Fobii complexe

Fobiile complexe tind să aibă un impact mai perturbator sau mai copleșitor asupra vieții decât fobiile specifice. Acestea tind să se dezvolte la maturitate și includ agorafobia și fobia socială.

Topul fobiilor specifice

Cum spuneam, persoanele cu o fobie specifică au o teamă excesivă și nejustificată în prezența sau în anticiparea unui anumit obiect, loc sau situații. Frica este îndeajuns de mare pentru că omul care o simte să vrea să evite situația care îi provoacă aceste sentimente negative. O persoană cu o fobie specifică își dă seama că frica este irațională, dar chiar și gândul la ea poate provoca o anxietate extremă.

Se pare că lucrurile care îi sperie cel mai frecvent pe oameni sunt următoarele:

1. Arahnofobia – frica de păianjeni
2. Ofidiofobia – frica de șerpi
3. Acrofobia – frica de înălțimi
4. Agorafobia – frica de spații largi și/sau aglomerate
5. Cinofobia – frica de câini
6. Astrafobia – frica de tunet și furtună
7. Claustrofobia – frica de spații închise
8. Misofobia – frica de germeni și bacterii
9. Aerofobia – frica de zbor (cu avionul)
10. Tripofobia – frica de găuri

Cum pot afecta viața fobiile specifice?

Impactul unei fobii specifice asupra vieții depinde de cât de ușor îi este persoanei afectate să evite obiectul, locul sau situația care îi produce teamă. Deoarece oamenii fac tot ce pot pentru a evita sentimentele incomode și adesea terifiante, fobiile pot perturba rutina zilnică, pot limita eficiența muncii, pot reduce stima de sine și-și pot exercita presiunea și asupra relațiilor.

Ce cauzează aceste fobii specifice? 

Fobiile specifice sunt cel mai frecvent tip de tulburare de anxietate. Cele mai multe fobii par a proveni din stările de tristețe, de obicei apărute în copilărie sau la vârsta adultă sau dintr-o experiență traumatizantă cu obiectul generator de frică (un accident de mașină, o mușcătură de câine etc.). 

Un copil ai cărui părinți reacționează cu frică și anxietate la anumite obiecte sau situații are un risc mai mare să răspundă și el la acele situații tot cu frică. Uneori, oamenii dezvoltă fobii specifice după ce au auzit sau au citit despre o situație care poate fi periculoasă (de exemplu, o persoană se poate pomeni că începe să-i fie frică de zbor după ce vizionează filmări care includ accidente de avion sau avioane deturnate de teroriști).

Oamenii de știință cred că fobiile pot fi determinate de o combinație de tendințe genetice, de chimia creierului și de alți factori biologici, psihologici și de mediu.

Ce simptome dau fobiile specifice?

O fobie specifică este semnalată astfel:

  • Semne cognitive (în funcție de natura fobiei, apar gânduri precum „Acest avion se va prăbuși.”, „Acest câine mă va mușca.” etc.)
  • Simptomele fizice (transpiraţie, tensiune musculară, ameţeală)
  • Semne comportamentale (evitarea obiectului sau a situației, o nevoie crescândă de a scăpa de obiectul sau de situația respectivă)

Cum pot fi tratate fobiile specifice?

Tratamentul fobiei specifice include în genral terapie cognitiv-comportamentală, terapie farmacologică sau ambele. Expunerea pare a fi cea mai eficientă intervenție pentru o mare varietate de fobii. Mai recent, utilizarea tehnologiei și a realității virtuale ca parte a terapiei a devenit mai comună.

Se poate spune că metoda cea mai inovativă de tratare a fobiilor specifice este așa numita terapie virtuală. Aceasta a fost dezvoltată acum două decenii în SUA de către Dr. Barbara Rothbaum, profesor în cadrul Departamentului de Psihiatrie și Științe Cognitive de la Emory University School of Medicine în colaborare cu Institutului de Cercetare și dezvoltare Virtually Better Inc. USA și Cornell University Medical School.

În ce cazuri poate fi utilă terapia virtuală?

Terapia virtuală s-a dovedit extrem de eficientă în cazul:

  • Fricii de zbor, temerii de a vorbi în public, fricii de înălțimi, de furtuni, de spații închise, precum și anxietății sociale resimțite de copii în școală
  • Interviurilor pentru obținerea unui loc de muncă
  • Sindromului de stres posttraumatic
  • Procedurilor în cazul durerilor acute (injecții, proceduri stomatologice și chirurgicale pentru cele mai diferite tipuri de intervenții)
  • Dependenței de alcool și de droguri

Ce presupune o terapie virtuală?

Terapia virtuală se folosește de aplicații și programe de imersiune vizuală în care sunt simulate vizual și auditiv anumite situații, pentru a oferi pacientului, care suferă de diverse fobii, un mediu sigur și confortabil în care să simuleze și să retrăiască diferite experiențe pentru a-și putea trata anumite afecțiuni. Pacientul care face terapie virtuală utilizează ochelari speciali de proiecție 3D și căști pentru experiențele vizuale, auditive și chiar kinestezice prin care trece în timpul simulării situației respective.

De exemplu, în cadrul terapiei virtuale, persoana care suferă de frica de zbor cu avionul întâlnește obiectul fricii într-o lume virtuală care simulează realist situația generatoare de fobie, fiind ghidată în permanență de psihoterapeut. Reacțiile și progresele sale sunt astfel monitorizate și evaluate pe tot parcursul ședinței.

Astfel, pacientul se simte în siguranță, iar expunerea treptată la stimul îl obișnuiește și îi construiește treptat imunizarea la această fobie. În timpul unei astfel de ședințe, în care se folosește mediul virtual, pacientul se simte că și cum ar fi în avion, însă este ajutat și asistat de psihoterapeut prin întrebări specifice, menite să-l ajute să-și învingă treptat fobia.

Astfel, el experimentează majoritatea activităților care au loc într-un avion: privește pe fereastră și vede modificări de vreme, cum ar fi furtuna și fulgerele și, în același timp, aude sunetele specifice de motor și anunțurile echipajului. Folosind terapia de expunere prin realitate virtuală la persoanele cu frică de zbor cu avionul, pacientul trece ușor, cu pași mici, prin toate etapele zborului, de la check-in, la decolare, zbor și aterizare.

Expunerea la un stimul se face până când nivelul anxietății ajunge la un nivel confortabil, pe care pacientul să îl poată gestiona, iar apoi se trece la expunerea la un alt stimul.

Ședințele de terapie virtuală pentru orice fobie specifică durează în medie între 40-45 de minute, iar în funcție de nivelul anxietății inițiale, pacientul poate avea nevoie de 10 până la 12 ședințe.

Statistici despre fobie la nivel mondial

  • Între 5% și 10% din populația globală are o fobie specifică.
  • Prevalența pe parcursul vieții a fobiilor specifice în întreaga lume este între 3% și 15%.
  • Mai mult de 60% din populația lumii este dentofobă (are frică de stomatolog).
  • Aproximativ 40% din populația generală are frică de avion.
  • Acrofobia afectează una din 20 de persoane din populația generală.
  • Aproximativ o treime dintre adulții din întreaga lume au o frică extremă de șerpi.
  • Cinofobia afectează una din 20 de persoane la nivel mondial.
  • La nivelul anului 2020, 36% dintre adulții tineri au îndeplinit criteriile pentru tulburarea de anxietate socială.
  • Printre cele mai ciudate fobii raportate la nivel mondial se numără frica de ziare, frica de brânză, frica de culoarea galbenă și teama că untul de arahide ar putea rămâne lipit de cerul gurii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine – Phobias
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/phobias
Penn Psychiatry – Specific phobias
https://www.med.upenn.edu/ctsa/phobias_symptoms.html#symptoms
MedAlertHelp - 22 Astonishing Phobia Statistics for 2022
https://medalerthelp.org/blog/stats-and-facts/phobia-statistics/
NCBI - Recent developments in the intervention of specific phobia among adults: a rapid review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7096216/
Studiul „Recent developments in the intervention of specific phobia among adults: a rapid review”, apărut în Version 1. F1000Res. 2020; 9: F1000 Faculty Rev-195. Published online 2020 Mar 19. doi: 10.12688/f1000research.20082.1, autori: Christabel E.W. Thng et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1