Cum scăpăm de frica de avion

Avionul a devenit în ultimii 20 de ani una dintre cele mai accesibile modalități de transport la mare distanță. Pe lângă această calitate importantă, studiile arată că acesta este și unul dintre cele mai sigure mijloace de transport, având în vedere numărul rar de accidente, chiar dacă într-adevăr asemenea tragedii sunt foarte pe larg mediatizate.

Accesibilitatea la acest mijloc de transport a relevat și faptul că foarte mulți oameni - mai mult de 20% dintre ei - încearcă sentimente de panică atunci când se pregătesc de călătorie, decolează, se află în timpul zborului sau aterizează. Frica de zbor, este o noțiune diferită de fobia de zbor, care reprezintă deja o boală ce trebuie abordată mult mai serios și tratată prin diverse metode psihoterapeutice.  

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Majoritatea persoanelor care suferă de aerofobie nu se tem de fapt de prăbușirea avionului. În schimb, s-ar putea să se teamă de anxietatea copleșitoare care vine odată cu urcarea în avion. Anticiparea zborului sau gândul de a zbura este adesea la fel de tulburătoare ca și faptul de a fi în zbor în sine.

Aerofobia este cea mai frecventă la persoanele cu vârste cuprinse între 17 și 34 de ani. Aceasta este o perioadă din viață în care au loc schimbări semnificative, cum ar fi absolvirea, căsătoria sau nașterea unui copil. Oamenii pot fi speriați de faptul că zborul cu avionul le pune în pericol viața într-un moment atât de important. Este posibil ca cineva să zboare fără anxietate timp de ani de zile, iar apoi să dezvolte aerofobie.

Alte fobii pot, de asemenea, agrava aerofobia:

  • Acrofobia (frica de înălțime).
  • Agorafobia (teama de a părăsi casa sau de a nu putea scăpa dintr-un loc sau de a cere ajutor dacă ceva nu merge bine).
  • Antropofobia (frica de oameni).
  • Claustrofobia (frica de spații aglomerate, închise).
  • Misofobia (germofobia sau frica de microbi).

Cum se manifestă frica de zbor și cum o abordăm

Frica reprezintă o stare variabilă, ce apare atât la cei care nu au mai călătorit niciodată prin aer, dar și la cei obișnuiți cu traficul aerian. Ea are în general o origine ușor de identificat în trecutul pacientului, fie un episod mai turbulent, fie o poveste înfricoșătoare auzită, fie un film cu impact. Manifestările se pot limita la o stare majoră de anxietate, ce paralizează pacientul, fie se prezintă cu toată gama de simptome - stare de panică, palpitații, transpirații, până la stări de vomă, dureri de cap, dureri musculare etc. 

În avion, frica trebuie combătută prin tehnici de relaxare și autorelaxare, consumul de apă, ascultarea de muzică, chiar urmărirea unui film sau lecturarea unei cărți captivante. De aceea, trebuie să îți pregătești din timp "armele" pentru a-ți asigura un minim de confort psihic și chiar fizic. În această ordine de idei, ar putea fi o pernuță specială pentru cap sau ceafă, un pulover ușor întrucât se știe că uneori în avion poate fi cam frig din cauza aerului condiționat, ori un evantai mic. 

Una din greșelile pe care le fac aceste persoane este aceea de a consuma alcool în timpul zborului, în scopul obținerii unei stări euforice capabile să atenuze impactul fricii. Însă alcoolul nu numai că favorizează deshidratarea organsimului la acea altitudine, dar la rândul lui provoacă o stare neplăcută - durere de cap, amețeală, vomă - ce accentuează de altfel și somatizarea declanșată de frică. De asemenea, prin alcool nu putem declanșa nici instalarea "forțată" a unui somn liniștit, întrucât se știe că, deși alcoolul te adoarme pe moment, în scurt timp intervine fenomenul de rebound care te trezește. 

De asemenea, dacă aveți copii, trebuie să aveți grijă că această frică se molipsește foarte ușor. Atât frica de zbor cât și cea de spații închise poate apărea și la copii pentru că le "învață" de la adulți. Dacă părinții se tem, el învață se se teamă. De multe ori această problemă depinde de familie.  

Cum se diagnostichează frica de a zbura?

Nu există un test de diagnosticare specific pentru aerofobie. Medicul specialist va analiza cu atenție simptomele și va pune o serie de întrebări despre frica de zbor. Aerofobia poate varia de la o formă ușoară (vei zbura dacă trebuie, dar te face să te simți neliniștit), până la o formă severă (ai refuzat să zbori de mai mult de cinci ani).

Medicul specialist te poate diagnostica cu o tulburare fobică specifică, cum ar fi aerofobia, dacă:

  • Dezvolți simptome la gândul obiectului sau situației de care te temeți, cum ar fi avioanele sau călătoriile cu avionul.
  • Experimentezi frica timp de șase luni sau mai mult.
  • Faci tot posibilul să eviți obiectul sau situația de care te temi.
  • Ai dificultăți de funcționare acasă, la serviciu sau în situații sociale din cauza fricii resimțite.

 

 

Psihoterapia

Frica poate fi depășită de cele mai multe ori cu ajutorul specialistului. Acesta ne ajută să conștientizăm problema și să o depășim cu pași mici, cum ar fi tehnici de respirație și relaxare ce au drept scop dezvoltarea autocontrolului. 

Atunci când frica de avion este asociată și cu frica de spații închise, în cadrul tehnicilor de psihoteropie se utilizează simulatoare. Există o cabină falsă de avion și un simulator computerizat ce reproduc mișcările aparatului de zbor și ne ajută să înțelegem mai bine fenomenul produs și astfel să depășim acest complex.

Pentru că odată ce a văzut că nu i se poate întâmpla nimic rău, pacientul acceptă și înțelege mai bine frica și se poate merge mai departe. Un astfel de simulator există și în București, la Institul de Medicină Aeronautică, de exemplu. 

De obicei, frica de avion dispare însă dacă suntem informați corect despre manevrele de zbor. Odată ce știm în amănunt ce se petrece la altitudine, putem depăși mai ușor această fobie.  

O serie de psihologi recomandă pacienților cu aceste temeri sedarea medicamentoasă, cu pilule speciale, încă din timpul decolării. Există pastile dozate în funcție de durata călătoriei, asigurând astfel călătorului fricos posibilitatea de a se refugia în lumea viselor, evitând astfel trauma confruntării cu diversele mișcări generatoare de senzații neplăcute.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Aerophobia (Fear of Flying) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22431-aerophobia-fear-of-flying#:~:text=Aerophobia%20is%20an%20extreme%20fear%20of%20flying.,talk%20to%20your%20healthcare%20provider. 


Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0