Cum scăpăm de frica de avion?

Avionul a devenit în ultimii 20 de ani una dintre cele mai accesibile modalități de transport la mare distanță. Pe lângă această calitate importantă, studiile arată că acesta este și unul dintre cele mai sigure mijloace de transport, având în vedere numărul rar de accidente, chiar dacă, într-adevăr, asemenea tragedii sunt foarte pe larg mediatizate. Dar ce faci dacă te confrunți cu frica de avion? Să vedem cum se manifestă aceasta și cum poate fi gestionată eficient.

Multe persoane folosesc avionul ca mijloc de transport atunci când vor să ajungă în destinații de vacanță sau cu îndatoriri de serviciu. Însă accesibilitatea la acest mijloc de transport a scos la iveală și faptul că foarte mulți oameni - mai mult de 20% dintre călători - încearcă sentimente de panică atunci când se pregătesc de călătorie, decolează, se află în timpul zborului sau aterizează.

Majoritatea persoanelor care suferă de aerofobie nu se tem de fapt de prăbușirea avionului, ci de turbulențe sau alte neplăceri care ar putea apărea în timpul zborului. Anticiparea zborului sau chiar și numai gândul de a zbura este adesea la fel de tulburătoare pentru acești oameni ca faptul de a se afla în avion.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Aerofobia poate fi însoțită de alte fobii

Se pare că aerofobia este cea mai frecventă la persoanele cu vârste cuprinse între 17 și 34 de ani. Aceasta este o perioadă din viață în care au loc schimbări semnificative, cum ar fi absolvirea unei forme de educație, căsătoria sau nașterea unui copil. Oamenii pot fi speriați de faptul că zborul cu avionul le pune în pericol viața într-un moment atât de important. Este posibil și ca o persoană să zboare fără anxietate timp de ani la rând, iar apoi să dezvolte aerofobie.

Alte fobii pot, de asemenea, agrava aerofobia:

  • acrofobia (frica de înălțime);
  • agorafobia (teama de a părăsi casa sau de a nu putea scăpa dintr-un loc sau de a cere ajutor dacă ceva nu merge bine);
  • antropofobia (frica de oameni);
  • claustrofobia (frica de spații aglomerate, închise);
  • misofobia (germofobia sau frica de microbi).

Cum se manifestă frica de avion și cum o abordăm?

Frica reprezintă o stare variabilă, care apare atât la cei care nu au mai călătorit niciodată prin aer, dar și la cei obișnuiți cu traficul aerian. Aceasta are în general o origine ușor de identificat în trecutul pacientului, fie un episod mai turbulent, fie o poveste înfricoșătoare auzită, fie un film cu impact. Manifestările se pot limita la o stare majoră de anxietate, care paralizează pacientul, fie se prezintă cu toată gama de simptome - stare de panică, palpitații, transpirații, până la stări de vomă, dureri de cap, dureri musculare etc. 

În avion, panica trebuie combătută prin tehnici de relaxare și autorelaxare, consumul de apă, ascultarea de muzică, chiar urmărirea unui film sau lecturarea unei cărți captivante.

De aceea, trebuie să îți pregătești din timp mijloacele pentru a-ți asigura un minim de confort psihic și chiar fizic. În această ordine de idei, ar putea fi o pernuță specială pentru cap sau ceafă, un pulover ușor sau un hanorac cu fermoar întrucât se știe că uneori în avion poate fi cam frig din cauza aerului condiționat, ori un evantai mic dacă simți că ți-e prea cald. 

Una dintre greșelile pe care le fac aceste persoane este aceea de a consuma alcool în timpul zborului, în scopul obținerii unei stări euforice capabile să atenuze impactul fricii. Însă alcoolul nu numai că favorizează deshidratarea organsimului la acea altitudine, dar la rândul lui poate să provoace ulterior o stare neplăcută - durere de cap, amețeală, vărsături - care accentuează de altfel și somatizarea declanșată de frică. De asemenea, prin consumul de alcool nu se poate declanșa nici instalarea forțată a unui somn liniștit, întrucât se știe că, deși alcoolul te adoarme pe moment, în scurt timp intervine fenomenul de rebound care te trezește. 

De asemenea, dacă ai copii și te confrunți cu frica de avion, trebuie să ai grijă cum te comporți, pentru că aceștia se pot molipsi foarte ușor. Atât frica de zbor cât și cea de spații închise poate apărea și la copii pentru că le învață de la adulți. Dacă părinții se tem, și copiii învață să se teamă, deci de multe ori această problemă depinde de familie.  

Cum se diagnostichează frica de avion?

Nu există un test de diagnosticare specific pentru aerofobie. Medicul specialist va analiza cu atenție simptomele și va pune o serie de întrebări despre frica de zbor. Aerofobia poate varia de la o formă ușoară (vei zbura dacă trebuie, dar te face să te simți neliniștit), până la o formă severă (ai refuzat să zbori de mai mult de cinci ani).

Medicul specialist te poate diagnostica cu o tulburare fobică specifică, cum ar fi aerofobia, dacă:

  • Dezvolți simptome la gândul obiectului sau situației de care te temi, cum ar fi avioanele sau călătoriile cu avionul.
  • Experimentezi frica timp de șase luni sau mai mult.
  • Faci tot posibilul să eviți obiectul sau situația de care te temi.
  • Ai dificultăți de funcționare acasă, la serviciu sau în situații sociale din cauza fricii resimțite.

Psihoterapia este de ajutor pentru a trata frica de avion

Frica poate fi depășită de cele mai multe ori cu ajutorul specialistului. Acesta ajută persoana afectată să conștientizeze problema și să o depășească treptat, cu pași mici, cum ar fi prin tehnici de respirație și relaxare, care au drept scop dezvoltarea autocontrolului. 

Atunci când frica de avion este asociată și cu frica de spații închise, în cadrul tehnicilor de psihoteropie se utilizează simulatoare. Există o cabină falsă de avion și un simulator computerizat care reproduc mișcările aparatului de zbor și ajută pacientul să înțeleagă mai bine fenomenul produs și astfel să depășească acest complex. Odată ce a văzut că nu i se poate întâmpla nimic rău, pacientul acceptă și înțelege mai bine frica și se poate merge mai departe cu terapia. Astfel de simulatoare există și în București, de exemplu la Institutul Național de Medicină Aeronautică. 

De obicei, frica de avion dispare atunci când persoana care se confruntă cu această problemă este informată corect despre manevrele de zbor, despre cum funcționează avioanele și cum sunt construite. Odată ce află în amănunt ce se petrece la altitudine, persoana afectată poate depăși mai ușor această fobie.  

O serie de psihologi le recomandă pacienților cu aceste temeri sedarea medicamentoasă, cu pilule speciale, încă din timpul decolării. Există pastile dozate în funcție de durata călătoriei, asigurând astfel călătorului anxios posibilitatea de a se refugia în lumea viselor, evitând astfel trauma confruntării cu diversele mișcări generatoare de senzații neplăcute. Însă aceasta este o soluție pe moment, și nu este recomandată dacă persoana trebuie să facă zboruri mai multe de-a lungul unui interval scurt de timp, de aceea terapia psihologică este mai indicată.

Cum se poate preveni frica de avion?

Iată câteva metode de a preveni frica de avion:

Informare

Înțelegerea procesului de zbor și a siguranței aviației poate reduce anxietatea. Informațiile despre modul în care funcționează avioanele, procedurile de siguranță și statisticile privind siguranța zborurilor pot contribui la diminuarea fricii.

Experiență graduală

Abordarea treptată a fricii poate fi eficientă. O persoană care nu a mai zburat cu avionul poate începe cu experiențe mai mici, cum ar fi vizionarea filmelor despre călătorii cu avionul, apoi poate vizita un aeroport și, în cele din urmă, poate folosi avionul pentru un zbor scurt, care să dureze sub o oră (de exemplu, București - Cluj).

Cursuri de gestionare a fricii

Există cursuri specializate pentru gestionarea fricii de avion, susținute de profesioniști în domeniul psihiatriei sau al psihologiei. Aceste cursuri le oferă participanților tehnici de relaxare, informații practice și sprijin emoțional.

Tehnici de relaxare învățate 

Învățarea și practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi respirația profundă, meditația sau yoga, pot ajuta la reducerea anxietății și a fricii. Dacă respirația profundă și meditația pot fi învățate de pe Internet, pentru yoga e bine să se meargă la un curs cu un instructor acreditat, pentru ca persoana să învățe corect posturile și să nu se rănească din neștiință. 

Evitarea stimulentelor

Limitarea consumului de cafeină sau al altor stimulente înainte de zbor poate ajuta la reducerea nivelului de anxietate. Mai degrabă se va bea un ceai cu efect relaxant, cum este cel de tei, de lavandă sau de mușețel.

Participarea la programe de expunere

Programele de expunere graduală la cum se simte zborul cu avionul pot implica simulări de zbor sau exerciții practice, care ajută la familiarizarea treptată cu mediul aviației, atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Să nu uităm că fiecare persoană este diferită, iar ceea ce funcționează pentru un individ poate să nu funcționeze la fel de bine pentru altul - sau să nu funcționeze deloc. În cazul unei frici puternice de avion, e bine să se caute un specialist pentru a primi consiliere personalizată și sprijin în depășirea acestei frici.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Aerophobia (Fear of Flying)
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22431-aerophobia-fear-of-flying
Science Direct - Flying Phobia
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/flying-phobia

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0