3 smoothie-uri care îți alungă rapid oboseala

Smoothie-urile pot fi gustări rapide de dimineață sau de după-amiază, menite să crească în mod natural nivelul de energie, concentrare și bună dispoziție. Unde mai pui că un smoothie te poate scăpa nu doar de oboseală, ci și de pofta de dulce?

Un smoothie plin de vitamine și minerale trebuie preparat din fructe și legume proasptele, la care adaugi lapte animal sau vegetal și anumite condimente, după preferințe. Smoothie-urile sunt bune și pentru adulți, și pentru copii; mai ales dacă cei mici refuză să mănânce anumite fructe sau anumite legume (cum ar fi spanacul sau avocadoul), acestea pot fi strecurate cu ușurință într-un smoothie, printre alte ingrediente preferate de aceștia. Îți propunem în cele ce urmează câteva rețete de smoothie-uri gustoase, hrănitoare și care să pună oboseala pe fugă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

1. Smoothie de banană cu cacao

Combinația de cacao, lapte și ulei de nucă de cocos și maca, într-o bază consistentă de 1-2 banane reprezintă un cocktail de nutrimente care stimulează starea de spirit pozitivă și furnizează energie de durată. În plus, magneziul și carbohidrații buni din banane ajută la conversia zahărului în energie de calitate.

Amestecă alături de bucățelele de banană (se pot folosi una sau două banane, în funcție de cât de consistentă dorești băutura), în blender, următoarele ingrediente, până când totul devine omogen și cremos:

  • ½ cană de lapte de cocos
  • 1 lingură de pulbere de cacao
  • 1 lingură de nucă de cocos mărunțită
  • 1 lingură de ulei de nucă de cocos
  • 1 linguriță de pulbere de maca
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1 linguriță de semințe de chia
  • 2 curmale

Acest smoothie merită savurat pe îndelete, deoarece are un gust incredibil de bun și vine cu extrem de multe nutrimente la pachet.

2. Smoothie verde vanilat

În continuare, îți prezentăm un smoothie bogat în fitonutrienți antioxidanți și energizanți, care îți oferă combinația perfectă de substanțe nutritive antistres, care să echilibreze starea de spirit. Amestecă în blender, până la omogenizare, următoarele ingrediente:

  • 1 banană congelată
  • 1 mână de spanac
  • ½ de avocado
  • 1 lingură de unt de nuci sau de arahide
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 1 cană de lapte de migdale
  • ½ de cană cu apă de nucă de cocos

După ce amestecul devine cremos, poți adăuga ceva care să-l mai îndulcească puțin, și anume stafide, smochine, curmale sau o lingură de sirop de arțar ori de stevia.

3. Smoothie de fructe de pădure

Aceste smoothie este un cocktail de antioxidanți pentru energie și stare de bine, precum și proteine și grăsimi sănătoase, care, pe deasupra, te scapă și de foame, dar și de pofta de dulce. Amestecă:

  • 50 g de afine
  • 3-5 căpșuni proaspete
  • 1 cană de lapte de nucă de cocos
  • ½ de avocado
  • 1 lingură de fructe goji
  • 2 lingurițe semințe de in măcinate
  • 1 linguriță de semințe chia

Ce beneficii pentru sănătate are un smoothie de fructe și legume băut zilnic?

Un smoothie de fructe și legume băut zilnic poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului bogat de nutrienți esențiali:

Aport ridicat de vitamine și minerale

Fructele și legumele sunt surse excelente de vitamine precum vitamina C, A, K, E și vitamine din complexul B, dar și de minerale esențiale cum ar fi potasiul, magneziul și calciul. Acestea susțin sănătatea sistemului imunitar, oasele și funcționarea generală a organismului. Alege fructe care îți plac, iar în ce privește legumele, dimpotrivă, poți alege inclusiv unele pe care nu prea la suporți de felul tău, pentru că le poți ascunde cu succes într-un smoothie.

Hidratare

Fructele și legumele, în special cele cu un conținut ridicat de apă (cum ar fi castraveții, pepenele, portocalele), ajută la menținerea hidratării corpului. E bine ca de-a lungul zilei să bei și apă simplă, dar și câte un smoothie și o porție de ciorbă sau supă.

Bogăția de antioxidanți

Fructele de pădure, spanacul, varza kale și alte ingrediente sunt bogate în antioxidanți care combat stresul oxidativ și pot reduce riscul de boli cronice, inclusiv boli de inimă și cancer.

Fibre pentru digestie sănătoasă

Smoothie-urile conțin fibre solubile și insolubile, esențiale pentru o digestie sănătoasă, prevenind constipația și menținând echilibrul florei intestinale.

Susținerea energiei

Un smoothie echilibrat din punct de vedere nutrițional, care pe lângă fructe și legume are și proteine (de exemplu iaurt sau lapte vegetal) și grăsimi sănătoase (avocado sau diverse nuci și semințe), poate oferi energie pe parcursul zilei și stabilitate glicemică.

Controlul greutății

Dacă este consumat corect, un smoothie poate fi un mod sănătos de a înlocui gustările bogate în calorii dintre mese (chipsuri, biscuiți, bomboane etc.), contribuind la controlul greutății.

Îmbunătățirea sănătății pielii

Antioxidanții și vitaminele precum vitamina C ajută la menținerea elasticității și sănătății pielii, reducând inflamațiile și susținând regenerarea celulară.

Detoxifierea naturală

Legumele verzi precum spanacul, pătrunjelul sau varza kale au proprietăți detoxifiante, ajutând la eliminarea toxinelor din organism și susținând funcția ficatului.

Un smoothie alungă oboseala, zahărul și cofeina o perpetuează

Cum am discutat, smoothie-urile reprezintă o metodă sănătoasă de energizare în momentele în care simți că oboseala te copleșește. Conțin ingrediente proaspete, gustoase și sunt dulcege fără a avea zahăr adăugat. Din păcate, însă, de cele mai multe ori de-a lungul zilei, există tendința de a combate epuizarea fizică și/ sau psihică nu cu ceva sănătos, ci cu stimulente care nu sunt neapărat sănătoase, mai ales în cantități mari. 

Cele mai la îndemână stimulente ne sunt următoarele, de care însă ar trebui să ne ferim:

Zahărul

Consumul de zahăr oferă un boost de energie temporar, care este însă urmat de o scădere bruscă și considerabilă a nivelului de energie. Așadar, batonul de ciocolată sau desertul preferat s-ar putea să nu fie o idee bună atunci când simți că oboseala te copleșește. Mai ales că mulți oameni care mănâncă dulciuri cu zahăr nu se pot limita la o cantitate mică.

Cofeina

E în regulă să bei o cană de cafea neagră dimineața, însă consumul mai multor cafele pe parcursul zilei s-ar putea să fie dăunător, chiar dacă în aparență te ajută să îți menții energia și starea de dispoziție bună. Cofeina în exces afectează calitatea somnului, ceea ce înseamnă că poate perpetua starea de oboseală din timpul zilei. Totodată, aceasta poate favoriza stările anxioase, mai ales la persoanele predispuse la anxietate și depresie.

Băuturile energizante

Băuturile energizante au un conținut ridicat de cofeină și zahăr, ceea ce le face nesănătoase și nepotrivite pentru un consum regulat. Dacă bei un astfel de energizant o dată, în caz de urgență, este una și alta este să bei zilnic sau săptămânal.

Cine NU ar trebui să bea smoothie-uri?

Deși smoothie-urile pot fi sănătoase pentru majoritatea oamenilor, există anumite situații în care ar trebui consumate cu prudență sau evitate de anumite persoane:

Persoanele cu diabet sau sensibilitate la zahăr

Smoothie-urile care conțin fructe bogate în zahăr, sucuri sau îndulcitori pot crește rapid glicemia. Cei cu diabet sau rezistență la insulină ar trebui să fie atenți la conținutul de carbohidrați și să folosească fructe cu indice glicemic scăzut (cum ar fi fructele de pădure) și să adauge proteine sau grăsimi sănătoase pentru a stabiliza nivelul de zahăr din sânge.

Pacienții cu sindrom de colon iritabil

Anumite ingrediente, în special fructele bogate în FODMAP (carbohidrați fermentabili care pot provoca gaze și balonare), pot agrava simptomele colonului iritabil. Exemple de astfel de fructe includ merele, perele și mango. Persoanele cu acest sindrom ar trebui să evite ingredientele problematice.

Persoanele cu reflux gastroesofagian (BRGE)

Fructele acide, cum ar fi citricele (portocale, lămâi), ananasul sau sucurile de fructe pot agrava simptomele refluxului acid. De asemenea, smoothie-urile foarte reci pot stimula refluxul la unele persoane.

Pacienții cu probleme renale

Persoanele cu afecțiuni renale, mai ales cele care au nevoie să limiteze consumul de potasiu și fosfor, ar trebui să fie atente la ingredientele smoothie-urilor. Fructele și legumele bogate în potasiu (banane, spanac, avocado) ar putea fi problematice în exces.

Persoanele care urmează o dietă foarte scăzută în calorii

Deși smoothie-urile sunt o opțiune sănătoasă în curele de slăbire, unele versiuni comerciale sau de casă pot fi foarte bogate în calorii și zaharuri, ceea ce poate să afecteze planurile de pierdere în greutate.

Oamenii alergici la anumite ingrediente

Cei care au alergii alimentare (de exemplu la lactate, nuci, soia) ar trebui să fie atenți la ingredientele utilizate în smoothie-uri. Este important să fie folosite alternative sigure pentru aceștia.

Copiii foarte mici

Smoothie-urile pot fi bogate în zaharuri naturale din fructe, iar consumul excesiv poate duce la suprasolicitarea pancreasului sau la preferința pentru alimente dulci în detrimentul celor solide. În plus, copiii mici au nevoi nutriționale foarte specifice și este important ca aceștia să primească o diversitate de alimente pentru a se dezvolta adecvat. În cazul lor, în loc de smoothie, e mai bine să li se ofere zilnic câte un fruct-două ca atare, iar smoothie-ul să fie consumat mar rar, ca alternativă mai sănătoasă la suc dacă ieșiți în oraș în familie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - How to Make a Healthy Smoothie
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/how-to-make-a-healthy-smoothie
Goodfood - Are smoothies good for you?
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/are-smoothies-good-you


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0