Și relațiile menținute virtual combat singurătatea [studiu]
Și relațiile menținute virtual combat singurătatea [studiu]
Și relațiile menținute virtual combat singurătatea [studiu]
Un studiu¹ recent arată că, și dacă nu ne putem vedea față în față cu anumite persoane, faptul că avem conversații profunde în scris, într-o comunitate virtuală sau prin apeluri video ne ajută să nu ne simțim singuri.
Cercetătorii de la Universitatea Națională a Australiei spun că fie și o singură interacțiune semnificativă, virtuală sau față în față, poate avea beneficii de sănătate mentală pe termen lung. Oamenii de știință afirmă că datele obținute le-au arătat că sentimentul de singurătate poate fi la fel de nociv precum fumatul și, deci, trebuie combătut.
Această nouă cercetare arată modul în care conexiunile comunitare sunt un mod vital de a ajuta la combaterea sentimentului de singurătate. Rezultatele studiului au arătat că sănătatea mentală a participanților a fost îmbunătățită după participarea la un singur eveniment care a avut loc în cartier, iar beneficiul a fost resimțit chiar și șase luni mai târziu.
Echipa de cercetători implicată în studiu a analizat conexiunile dintre vecini realizate în cadrul unei campanii care încuraja relațiile comunitare, atât în 2019 cât și în 2020. Analizând 344 de activități de cartier diferite din suburbiile fiecărui stat din Australia în 2019, ei au descoperit că persoanele care s-au simțit parte a cartierului după ce au participat la eveniment s-au simțit ulterior mult mai puțin singure și au ajuns să aibă un nivel mai ridicat de bunăstare emoțională.
Datele timpurii din 2020, care conțin experiențele a aproape 300 de respondenți, au arătat o creștere semnificativă a singurătății între începutul lunii martie și începutul lunii aprilie. În contextul reglementărilor de carantină și distanțare socială, a avut loc nu numai o creștere a izolării fizice, ci, pentru multe persoane, și a celei psihice.
O mare parte a răspunsului la singurătate constă în a te simți conectat la o comunitate, sunt de părere oamenii de știință. Este semnificativ să simți că faci parte dintr-o comunitate, reală sau virtuală, care te valorizează. Nu trebuie neapărat ca acei oameni să îți fie rude, ei pot fi și vecini, colegi de serviciu sau alte persoane. Ceea ce este cel mai important este să existe un sentiment de apartenență la un grup sau la mai multe.
Studiul a dovedit că, mai ales pentru persoanele în vârstă, această conectare la comunitate a fost de patru ori mai importantă pentru o sănătate mentală bună decât starea finanțelor. Deși pensionarii primesc uneori sfaturi pentru a-și gestiona viitorul financiar, cei mai mulți dintre ei nu primesc și sprijin în gestionarea viitorului lor social.
Cum să combați sentimentul de singurătate
Cercetările efectuate până în prezent au legat sentimentul de singurătate de sindromul metabolic și de o serie de afecțiuni cum ar fi obezitatea abdominală, tensiunea arterială ridicată și rezistența la insulină; în plus, singurătatea nedorită crește riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă și diabet zaharat tip 2.
Cum poți combate singurătatea? În primul rând, ai grijă de tine: poți lua un supliment alimentar pe bază de magneziu și vitamina B6 sau extracte din plante (valeriană, pasiflora) care să îți alunge stările de neliniște și simptomele de anxietate și depresie; în al doilea rând, pune în practică sfaturile psihologilor.
Învață să te bucuri de propria companie
Există o diferență între solitudine și singurătate, între a fi singur și a te simți singur. Ambele înseamnă că o persoană este singură, însă mentalitatea este diferită.
Pe de o parte, solitudinea („a fi singur”) înseamnă că o persoană își dorește și alege să fie singură și se simte mulțumită astfel. Se bucură de timpul petrecut alături de alții, dar nu are nevoie neapărată de acest timp cu ei. Sentimentul de singurătate, pe de altă parte („a te simți singur”), apare la o persoană care consideră că validarea celorlalți și compania lor sunt necesare pentru a se simți demnă și în largul său.
Când o persoană se descoperă pe sine în singurătate, apreciază mai întâi legătura cu ea însăși. Dacă ești singur, bucură-te de timpul cu tine și apreciază-l. Profită de acest timp pentru a face ceva pentru tine, pentru a te dezvolta personal sau profesional: citește, învață să construiești anumite obiecte, fă sport etc.
Ieși din casă
Dacă te simți izolat sau deconectat sau dacă ai pierdut recent o persoană iubită, nu uita că nu ești singurul în această situație. Ieși la supermarket, mergi la o sală de sport sau găsește un ONG pentru care să faci voluntariat. Este important să ieși din casă și să faci pași mici pentru a te angaja în discuții cu cei din jur.
Întâlnește oameni în viața reală, nu doar pe internet
Să privești fotografiile de pe rețelele sociale ale vacanțelor uimitoare pe care le fac prietenii sau să studiezi actualizările legate de succesele personale și profesionale ale cunoscuților poate amplifica sentimentul de singurătate. Deși rețelele sociale pot oferi conexiuni reale, încearcă să petreci mai mult timp față în față cu oameni de care te simți apropiat în viața reală. Și un apel video cu o rudă sau cu un prieten este util pentru a spori starea de bine.
Zâmbește mai des și spune lucruri frumoase
Zâmbetul și complimentele adresate persoanelor pe care le întâlnești în timpul zilei sunt modalități foarte bune de a atenua singurătatea. Să îi spui, de exemplu, unui coleg „Îmi plac noile tale căști! Prin ce sunt mai bune față de cele de dinainte?” poate fi începutul unei discuții plăcute într-o pauză la muncă. Să îi spui cuiva în parc „Câinele tău este adorabil! Ce rasă e?”, poate iniția, de asemenea, o conexiune.
Vorbește cu vecinii
Poate că sună puțin incomod pentru persoanele mai rezervate, dar prezentându-te vecinilor noi când îi întâlnești în lift, de exemplu, poate duce la o conexiune reală și te poate scăpa de singurătate. Sigur că nu toată lumea este încântată de astfel de interacțiuni, dar îți vei da seama repede care vecini abia așteaptă să schimbe o vorbă cu tine (pentru că poate suferă și ei de singurătate, la rândul lor). De asemenea, psihologii recomandă și participarea la evenimente care au loc în comunitate, pentru că acolo cu siguranță există posibilitatea de a interacționa cu mai mare ușurință.
Înscrie-te la un curs
Unele dintre cele mai mari oportunități de a interacționa cu oameni cu care să ai ceva în comun sunt cursurile, fie că e vorba de cursuri teoretice (de învățare a unei limbi străine, să zicem) sau de ateliere practice (de dans, de gătit, de olărit etc.). Gândește-te ce cursuri s-ar potrivi intereselor tale și înscrie-te. Participarea la aceste activități organizate poate să îți ofere experiențe sociale plăcute și, cine știe, îți poate aduce chiar prieteni noi.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Xpress - Virtual connections shown to combat loneliness
https://medicalxpress.com/news/2020-06-virtual-shown-combat-loneliness.html
1. Studiul „Friendships that money can buy: financial security protects health in retirement by enabling social connectedness”, apărut în BMC Geriatrics (2019). DOI: 10.1186/s12877-019-1281-1, autori: Tegan Cruwys et al.
Health US News - 9 Ways to Fight Loneliness
https://health.usnews.com/wellness/mind/slideshows/9-ways-to-fight-loneliness