Cum sa ajuti o persoana care se simte singura, dupa pensionare
Cum sa ajuti o persoana care se simte singura, dupa pensionare
Cum sa ajuti o persoana care se simte singura, dupa pensionare
Cu siguranta ai persoane dragi sau apropiate care au trecut de varsta de pensionare si care acum probabil ca se simt mai singure - fie ca vorbim de bunici, de parinti, de matusi sau unchi dragi noua, nu trebuie sa lasam singuratatea sa le afecteze sanatatea emotionala. Asa ca astazi iti venim in ajutor cu cateva recomandari, daca vrei sa ajuti o persoana care se simte singura dupa ce a iesit la pensie.
Arata-i ca esti disponibil si ca iti faci timp pentru ea/el
Tine legatura cu persoanele dragi, mai ales daca au depasit varsta pensionarii si stau mai mult timp in casa, prin intermediul telefonului sau intalnindu-va fata in fata. Arata-i astfel ca cineva este acolo pentru el/ea, atunci cand are nevoie de sprijin, cand simte nevoia sa vorbeasca cu cineva. Nu renunta daca nu te suna inapoi sau daca nu te viziteaza.
Sugereaza-i sa iesiti in oras
Este dificil pentru unele persoane sa iasa in oras, de pilda, sau sa se plimbe prin zone ale orasului pe care nu le-a mai frecventat, asa ca ai putea sa te oferi sa scoti la restaurant sau in parc persoana draga. Pe de alta parte, poti sa il/o inviti la o cafea sau in vizita la un prieten comun. Retine, insa, sa nu fortezi persoana pensionata sa faca ceva ce nu isi doreste, invata sa ai rabdare, pentru ca se poate simti coplesit/a la inceput.
Intreaba-l(o) cum se simte
Prin simplul fapt ca iti intrebi bunicii, parintii sau persoanele dragi cum se mai simt, fara insa sa insisti asupra unei probleme anume, vei descoperi ca altceva ar putea fi problema care ii nelinisteste. Incearca, totusi, sa nu faci presupuneri in legatura cu motivul pentru care cei dragi se simt singuri. Fii alaturi de ei si incearca pe cat posibil sa le fii un aliat in lupta contra singuratatii.
Arata ca esti demn de incredere
Faptul ca ai ratat sa ii faci o vizita o data sau ca nu i-ai raspuns la telefon alta data poate ca nu ti se pare important, insa sunt lucruri care i-ar putea dezamagi pe cei dragi, care nu intra in contact cu prea multe persoane, asa ca incearca sa fii o persoana care sa le merite increderea. Nu ii accentua persoanei dragi sentimentul de singuratate si nu ii crea senzatia ca il/o eviti. Daca nu poti, de pilda, sa raspunzi la apel in acel moment (poate pentru ca esti la serviciu), revino cu un telefon cand ai cateva minute libere.
Ajuta-l(o) sa descopere noi modalitati de a comunica cu persoanele aflate departe
In zilele noastre, exista numeroase moduri prin care putem tine legatura unii cu altii, incepand de la retelele de socializare, pana la e-mail si mesajele de tip text, SMS, etc. Daca persoanele dragi, aflate la pensie, nu stiu inca sa foloseasca un calculator, le poti incuraja sa se inscrie la un curs pentru seniori, unde vor fi invatate sa foloseasca internetul, computerul si anumite site-uri ori aplicatii care le ajuta sa comunice cu rudele aflate in alte tari.
Apeleaza la ajutorul unui specialist (psiholog clinician sau psihoterapeut)
Unele persoane s-ar putea sa se simta mai bine discutand despre sentimentele lor cu un specialist, iar aici poti aduce in discutie un psihoterapeut sau un psiholog clinician. Daca ti se pare ca persoana draga tie ar fi mai tentata sa vorbeasca cu un strain despre singuratatea din viata sa, ai putea sa ii sugerezi ca il/o poti ajuta. De pilda, puteti sa cautati impreuna pe internet informatii despre psihologi sau psihoterapeuti, puteti discuta cu medicul de familie despre acest aspect.
Stiai ca...
... Exista trei perioade din viata noastra cand singuratatea atinge cote alarmante? Poate parea surprinzator, insa un studiu a aratat ca din ce in ce mai multi oameni au raportat o stare moderata pana la severa de singuratate catre sfarsitul decadei a doua de viata (20 si ceva de ani), la jumatatea decadei a 5-a de viata (dupa 50 de ani) si la sfarsitul decadei a 8-a de viata (dupa 80 de ani) comparativ cu alte perioade ale vietii, potrivit unei cercetari publicate in decembrie 2018 in jurnalul "International Psychogeriatrics".
Sentimentul general de izolare a fost mai prevalent decat s-au asteptat cercetatorii. Trei sferturi dintre toti participantii la studiu au raportat niveluri moderate spre niveluri mari de singuratate. Sa nu uitam ca singuratatea este un lucru subiectiv, ea nu inseamna ca o persoana este singura sau ca nu are prieteni. Ea este definita ca o discrepanta intre relatiile sociale pe care le doresti si relatiile sociale pe care le ai, a spus Dilip Jeste, autorul senior al studiului si profesor de psihiatrie si de neurostiinte la University of California, din San Diego.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: Studiul "High prevalence and adverse health effects of loneliness in community-dwelling adults across the lifespan: role of wisdom as a protective factor", publicat in 2018, in International Psychogeriatrics, autori: Ellen E. Lee, Colin Depp, Barton W. Palmer, Danielle Glorioso, Rebecca Daly, Jinyuan Liu, Xin M. Tu, Ho-Cheol Kim, Peri Tarr, Yasunori Yamada, Dilip V. Jeste.