Anxietatea aparuta pe fondul mahmurelii poate indica probleme cu alcoolul

Persoanele cu anxietate pot avea tendința de a consuma alcool pentru a reuși să se relaxeze în anumite momente tensionate. Ei bine, efectul obținut poate fi advers, mai ales a doua zi. Anxietatea exacerbată apărută pe fond de mahmureală este o problemă des întalnită.

O băutură consumată ocazional nu reprezintă un pericol pentru pacientul cu anxietate, însă dacă băuturile alcoolice sunt consumate pentru controlarea simptomelor anxietății ori a atacurilor de panică, lucrurile pot lua o întorsătură nedorită. Abuzul de băuturi alcoolice poate astfel să se transforme fie în factor declanșator al atacurilor de panică, fie în probleme cu alcoolul cum ar fi dependența – în niciuna dintre situații, pacientul nu este avantajat.

Care este legătura dintre abuzul de alcool și anxietate?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Probabil că te întrebi de ce apare anxietatea ori de ce aceasta este mai agresivă după o noapte în care consumi alcool în mod abuziv. Ei bine, există mai multe motive pentru care apare anxietatea pe fond de mahmureală:

Deshidratarea organismului

În primul rând, alcoolul are un efect diuretic, ceea ce înseamnă că a doua zi se instalează deshidratarea care, la rândul ei, poate cauza dureri de cap și amețeli. Aceste simptome pot fi un factor declanșator pentru pacientul anxios, cauzându-i acestuia fie un atac de panică, fie o agravare a anxietății.

Scade nivelul de zahăr din sânge, dar și cel de serotonină din creier

Nivelul de zahăr din sânge înregistrează o scădere după ce consumi alcool în mod abuziv, la fel și cel se serotonină. Asta înseamnă că apar tristețea accentuată și chiar și gândurile depresive. Anxietatea după o noapte în care ai consumat alcool poate persista câteva ore sau chiar o zi întreagă, de aceea mahmureala poate fi greu de suportat dacă suferi de anxietate generalizată.

Sistemul nervos este mai alert decât de obicei

Sistemul nervos central devine hiperactiv atunci când organismul se străduiește să combată efectele nedorite ale intoxicației cu alcool. Astfel, apar senzații precum tremurul, sensibilitatea la lumină și sunete și insomniile, iar toate acestea adâncesc anxietatea.

Apare incapacitatea de concentrare

După o noapte în care ai consumat alcool în mod abuziv, pot apărea simptome precum problemele de concentrare sau senzația de dezorientare, care contribuie la accentuarea anxietății și la declanșarea unui atac de panică.

Cum poți evita anxietatea apărută pe fondul mahmurelii?

Evitarea consumului de alcool în exces reprezintă cea mai eficientă metodă prin care se pot preveni anxietatea și mahmureala de a doua zi, apărute pe fondul mahmurelii. Însă, dacă vrei totuși să consumi alcool, măcar la ocaziile speciale, există câteva metode care te vor ajuta să previi și mahmureala, și anxietatea.  

Cum poți preveni anxietatea de a doua zi și mahmureala?

  • Oprește-te din băut în momentul în care simți că te amețești. Astfel, reduci riscul de mahmureală, deci și pe cel de anxietate.
  • Alege înțelept băutura consumată: băuturile închise la culoare precum whiskey-ul conțin o cantitate mai mare de toxine în comparație cu vodca.
  • Bea apă din belșug pe parcursul nopții, astfel încât să eviți deshidratarea.
  • Mănâncă pe săturate înainte de a consuma alcool, pentru că altfel vei simți că amețești mai repede. Iar asta înseamnă că vei avea o mahmureală mai puternică, deci și un risc mai mare de atacuri de panică sau anxietate.
  • Dovezi anecdotice sugerează că dacă iei cărbune medicinal înainte de a bea alcool, acesta contribuie la reducerea efectului negativ asupra ficatului și previne mahmureala.
  • Bea două pahare pline cu apă înainte de culcare pentru a te asigura că organismul are resursele necesare pentru a nu se deshidrata în somn din cauza alcoolului consumat.

Când anxietatea pe fondul mahmurelii trădează probleme cu alcoolul?

Există situații în care este vorba despre ceva mai serios decât mahmureala: sevrajul. Dependenții de alcool pot simți, în urma opririi consumului, pe lângă mahmureală, și simptome specifice sevrajului. În afară de greață, tremur, vărsături și stare de rău, sevrajul se manifestă și prin anxietate, atacuri de panică, depresie și halucinații. 

Este important ca pacientul sau cei apropiați acestuia să observe sevrajul cât mai devreme, astfel încât dependența de alcool să înceapă să fie tratată. Persoanele care au probleme cu alcoolul pot dezvolta diverse afecțiuni la nivel fizic și psihic.

Ce alimente și băuturi nu îți fac bine dacă ai anxietate?

Alcoolul nu este cea mai bună alegere dacă suferi de anxietate, dar mai sunt și alte băuturi și alimente care îți agravează simptomele și pe care ar trebui să le reduci sau să le eviți:

Dulciurile

Alimentele bogate în zahăr pot duce la vârfuri glicemice, care sunt asociate cu anxietatea. Dacă ai această tulburare, stai departe de alimentele cu adaos de zahăr sau consumă doar la ocazii (o aniversare, de sărbători etc.). Dacă simți nevoia de ceva dulce, încearcă un desert sau o gustare simplă: bucăți de fructe proaspete, amestecate într-un iaurt simplu, alături de câteva nuci sau semințe.

Băuturile dulci

Sucurile de fructe, în funcție de tip, au mult zahăr, dar le lipsește cantitatea de fibre pe care o conțin fructele. Chiar și sucurile doar din fructe, fără adaos de zahăr, tot nu au fibre. Fibrele încetinesc digestia, ceea ce te ajută să eviți creșterile glicemice, de aceea e indicat să consumi fructe ca atare, nu transformate în sucuri.

Îndulcitorii artificiali

Îndulcitorii artificiali au fost asociați cu probleme neuropsihiatrice, inclusiv cu anxietatea, spun oamenii de știință, deci sunt la fel de răi pentru persoanele cu anxietate ca și zahărul. Poți încerca, dacă vrei neapărat să îți bei cafeaua sau ceaiul îndulcite, să folosești un îndulcitor natural, cum ar fi stevia fără calorii.

Zaharurile ascunse

Este posibil ca anumite alimente să nu aibă neapărat gust dulce, și totuși să conțină zahăr. Zaharurile adăugate și rafinate se regăsesc în multe alimente, inclusiv în unele sărate, cum ar fi sosurile pentru salate, ketchup-ul, sosurile de roșii cumpărate din magazine, chiar și în conservele de legume din comerț. Așa că e bine să te uiți pe etichete atunci când cumperi astfel de produse pentru a evita cât poți de mult zaharurile ascunse și să încerci să îți faci în casă sosuri și dressinguri sănătoase.

Cărnuri procesate, brânzeturi și semipreparate

Aceste alimente sunt asociate cu inflamația, care poate produce anxietate. Aceste tipuri de alimente sunt, de asemenea, sărace în fibre și se crede că perturbă microbiomul intestinal. Dacă mănânci carne, ține-te departe de mezeluri și alege carnea slabă, de la animale crescute pe pășune, nu industrial, nu mai mult de 100 g pe zi. Dacă îți place brânza, rezumă-te la 30 g pe zi. Străduiește-te să gătești în casă, în loc să cumperi semipreparate care conțin tot felul de ingrediente de care nu ai nevoie.

Cafea cu cofeină, ceai și băuturi energizante

Băuturile care conțin cofeină, cum ar fi cafeaua, ceaiul negru, verde ori alb și băuturile energizante pot crește simptomele de anxietate. Cercetările sugerează că efectele sunt cele mai mari la persoanele care consumă mai mult de 5 căni de cafea pe zi. Dacă îți place cafeaua, bea o cană cu cofeină dimineața, iar în restul zilei alege cafeaua fără cofeină. Sau, dacă obișnuiești să bei ceai verde, negru sau alb, rezumă-te, tot așa, la o cană în cursul dimineații, iar ulterior bea doar ceaiuri cu efect calmant (mușețel, sunătoare, lavandă, tei).

Glutenul

Deși glutenul nu este de obicei discutat în termeni de anxietate, ci este o avertizare pentru persoanele cu boala celiacă sau pentru cele cu intoleranță la gluten, poate exista o legătură. Pe lângă boala celiacă, glutenul este o problemă și pentru oamenii cu o afecțiune numită sensibilitate non-celiacă. Glutenul se găsește în grâu integral, tărâțe de grâu, orz, secară, kamut, cușcuș, farro, griș, bulgur, durum, germeni de grâu, din care se fac pâine, paste făinoase, biscuiți, covrigi  etc. Încearcă să renunți două săptămâni la produsele cu gluten și vezi cum te simți în ce privește simptomele anxietății.

Uleiuri vegetale procesate

Dacă mâncarea fast-food te face să te simți anxios, există o posibilă explicație. Localurile de tip fast-food folosesc adesea uleiuri vegetale procesate, iar acestea agravează simptomele de anxietate. Uleiul de porumb și uleiul de soia sunt printre cele mai îngrijorătoare.

Dacă ai poftă de un burger, mai bine îți faci unul acasă sau dacă ți-e poftă de cartofi prăjiți, mai degrabă prepară cartofi pai sau wedges la cuptor, folosind pentru ei puțin ulei de cocos sau ulei de măsline cu care să îi masezi înainte, împreună cu condimente.

Atenție la renunțare!

Oprirea bruscă a consumului de cofeină sau de alcool poate provoca simptome de sevraj. De exemplu, o persoană obișnuită să bea patru căni de cafea pe zi, care își începe brusc ziua următoare fără nicio cafea, probabil că se va simți nervoasă și neliniștită; de aceea e indicat să reduci treptat cantitățile până ajungi la unele rezonabile, mai potrivite pentru starea ta.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Addiction Centers - Anxiety and Alcohol: Does Drinking Cause Anxiety & Panic Attacks?
https://americanaddictioncenters.org/alcoholism-treatment/anxiety
Harvard Health Publishing - Eating well to help manage anxiety: Your questions answered 
https://www.health.harvard.edu/blog/eating-well-to-help-manage-anxiety-your-questions-answered-2018031413460


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0