Care este legătura dintre depresia postpartum și dermatita atopică la copii [studiu]

Depresia maternă în perioada postpartum este asociată cu dezvoltarea dermatitei atopice pe parcursul copilăriei și adolescenței, potrivit unui studiu recent publicat în revista de specialitate Dermatitis.

Ce este dermatita atopică?

Dermatita atopică este o afecțiune a pielii de natură inflamatorie, care are evoluție cronică și se manifestă prin senzație puternică de mâncărime la nivelul pielii. Aceasta apare, de obicei, în copilărie (în 85% din cazuri apare până la vârsta de 5 ani), dar se poate declanșa în orice etapă a vieții.

Simptomele afecțiunii sunt neplăcute, ea putând genera și probleme de somn și de dispoziție, și a fost, de curând, asociată cu anumite tulburări psihice și emoționale, precum tulburările alimentare, depresia, anxietatea și tendințele suicidale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dermatita atopică poate avea cauze multiple, dintre care predispoziția genetică, determinată de istoricul în familie, este cea mai răspândită. Astfel, aproximativ 70% dintre pacienții cu dermatită atopică au moștenit afecțiunea de la un membru al familiei. Alte cauze includ: anomaliile imunologice, tulburările neuroendocrine sau afectarea barierii naturale a pielii, care poate fi cauzată de mai mulți factori, interni sau externi.

Există și o serie de factori de risc asociați cu această afecțiune, motiv pentru care dermatita atopică poate apărea la orice vârstă. Printre cei mai comuni se numără: aeroalergenii (acarienii prezenți în praf), infecțiile stafilococice, stresul emoțional, contactul direct cu anumiți agenți de curățare cu potențial iritant, parfumuri, detergenți și săpunuri, sau ingerarea de alimente cu potențial alergenic/iritant, cum ar fi lactatele sau arahidele.

Descoperirile studiului

Prevalența bolii este în permanentă creștere, ceea ce impune motive de îngrijorare la nivel global. Așadar, se estimează că aproximativ 10%-20% dintre copii și 1%-3% dintre adulți suferă, în prezent, de dermatită atopică. Din acest motiv, se depun eforturi intense în cercetare și studii clinice, pentru a depista factorii care se află în spatele acestei afecțiuni. Un studiu 1 condus de profesorul Jonathan Silverberg, de la  George Washington University School of Medicine and Health Sciences, pune în lumină conexiunea dintre depresia postpartum și depresia maternă și/sau paternă, din perioada copilăriei, cu apariția afecțiunii la copiii și adolescenții din Statele Unite.

Datele de la baza studiului au fost analizate și interpretate la Northwestern University Feinberg School of Medicine, iar premisa de la care acesta a pornit a fost noțiunea conform căreia factorii emoționali pot exacerba manifestarea dermatitei atopice și influența progresul bolii. Mai mult, studii din trecut au demonstrat legătura dintre mediul familial, precum și factorii de mediu, și manifestarea dermatitei atopice. 

Una dintre concluziile la care s-a ajuns, în urma analizei datelor colectate pentru studiu, a fost faptul că depresia postpartum poate crește probabilitatea dezvoltării dermatitei atopice la copil, în a doua parte a copilăriei și în adolescență. De asemenea, depresia postpartum poate fi o cauză a unei manifestări mai agresive de dermatită atopică, însoțită de alte simptome, precum o depreciere semnificativă a calității somnului la copil.

Echipa oamenilor de știință care au contribuit la studiu susține faptul că este nevoie, în continuare, de cercetare pe acest aspect, pentru a valida primele descoperiri, de a înțelege mecanismul din spatele acestei conexiuni, precum și de a identifica posibile măsuri de prevenție sau intervenție.  O primă recomandare emisă de aceștia este către medicii pediatri, care ar trebui să ia în considerare orice posibil semn sau manifestare a depresiei postpartum la mămici și să intervină din timp, pentru a scădea șansele manifestării acesteia la mamă și, implicit, reducerea riscului de apariție a dermatitei atopice la copil. 

De asemenea, copiii ai căror mame au fost diagnosticate cu depresie în perioada postpartum, trebuie să fie monitorizați pentru a depista, din timp, orice semnalment de dermatită atopică sau alte afecțiuni cutanate care se pot manifesta pe fond emotional (de exemplu, psoriazisul), în așa fel încât să se poate interveni cu un tratament în cel mai scurt timp, deoarece intervenția rapidă poate atenua manifestarea mai agresivă a bolii. 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
1 Studiul Maternal Depression and Atopic Dermatitis in American Children and Adolescents, publicat în Dermatitis, în ian/feb 2020, autori: McKenzie, Costner BA, Silverberg, Jonathan I.
https://medicalxpress.com/news/2020-01-link-maternal-depression-atopic-dermatitis.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0