Cu ce alte afectiuni poate fi confundata colita ulcerativa

Colita ulcerativa face parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale si poate fi cu usurinta confundata cu o alta afectiune ce face parte din aceeasi categorie.

Colita ulcerativa este o boala inflamatorie cronica a colonului, care apare din cauze necunoscute, in urma unei reactii anormale a sistemului imunitar.

[{ads-colita-first}]

Simptomele colitei ulcerative sunt cat se poate de neplacute si afecteaza calitatea vietii pacientului. Printre acestea se numara: diareea, durerile abdominale, scaderea in greutate si nu numai. Din cauza simptomelor similare cu a altor afectiuni caracterizate de inflamarea colonului, colita ulcerativa poate fi confundata cu usurinta cu alte boli intestinale.

De cele mai multe ori, colita ulcerativa este confundata cu o alta afectiune inflamatorie a colonului – boala Crohn. Cu toate ca aceste doua afectiuni sunt atat de asemanatoare, exista cateva diferente majore intre acestea.

Colita ulcerativa afecteaza intestinul gros si rectul, in timp ce boala Crohn poate afecta orice parte a sistemului digestiv, printre care si colonul. De asemenea, colita ulcerativa nu cauzeaza leziuni in zona anusului, in timp ce boala Crohn adesea cauzeaza leziuni si fisuri anale. Totodata, colita ulcerativa cauzeaza aproape intotdeauna sangerari rectale, in timp ce boala Crohn rareori are asemenea manifestari.

Pentru diferentierea acestor doua afectiuni, medicul trebuie sa faca analize de sange.       In functie de anticorpii care se regasesc in organism, se stabileste diagnosticul de colita ulcerativa sau cel de boala Crohn.

Sindromul de colon iritabil, care se manifesta prin dureri si crampe abdominale, balonare, diaree si/ sau constipatie, poate fi, de asemenea, confundat in prima faza cu colita ulcerativa. Un set de analize si teste vor scoate imediat la iveala daca este vorba despre sindrom de colon iritabil sau colita. In cazul sindromului de colon iritabil, nu exista decat inflamatie la nivelul colonului, nu si ulcere, ca in cazul colitei.

Diverticulita, care este caracterizata de inflamatie sau infectie la nivelul intestinului gros, poate fi in prima faza confundata cu colita ulcerativa.

Cancerul colorectal, care apare atunci cand la nivelul colonului sau rectului se formeaza o masa tumorala maligna, poate avea simptome similare cu cele ale colitei ulcerative. Analizele si testele de diagnosticare imagistica vor indica daca este vorba despre o tumoare sau despre colita ulcerativa.

 

 

Intoleranta la lactoza poate mima foarte bine simptomele colitei cauzand diaree, flatulenta si crampe abdominale. Intoleranta la lactoza apare atunci cand sistemul digestiv al unei persoane nu este capabil sa digere lactoza ce se regaseste in lapte.

Colita ulcerativa poate fi, de asemenea, confundata si cu alte forme de colita precum: colita ischemica (n.r. apare atunci cand o parte din colon nu mai este vascularizata si cauzeaza diaree cu sange), colita infectioasa (n.r. apare atunci cand o infectie irita colonul), colita colagenoasa (n.r. apare din cauze necunoscute si se manifesta prin crampe severe si scaun apos), colita amibiana (n.r. calatorii sufera de aceasta forma de colita, mai ales daca merg in tari subdezvoltate).

Medicul gastroenterolog este in masura sa stabileasca tipul de afectiune inflamatorie a colonului de care suferi. In functie de boala depistata, se va stabili si un tratament.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0