Dureri de oase vs. dureri musculare: cum le diferențiezi?

Poate fi dificil să faci diferența între durerile de oase și cele musculare, deoarece acestea afectează părți similare ale corpului. Durerea poate fi, de asemenea, asemănătoare ca intensitate.

Deși durerile osoase pot fi confundate cu cele musculare, primele se simt de obicei mai profund, mai ascuțit și pot dura mai mult. Dacă o durere este greu de suportat și durează mai mult de două zile, e indicat să se ceară sfatul medicului.

Din ce cauze apar durerile de oase?

Durerea de oase poate apărea din mai multe motive: dacă o persoană are osteoporoză, suferă o fractură sau se îmbolnăvește de cancer osos.

Osteoporoza

Osteoporoza, așa cum sugerează și numele, este o boală a „oaselor poroase”, mai frecventă la persoanele cu vârste de peste 50 de ani, mai ales femei, care apare din cauza unui deficit de calciu și de vitamina D. Alte cauze al bolii includ hipertiroidismul, menopauza și istoricul familial de osteoporoză.

Osteoporoza face ca oasele să devină subțiri și fragile, ceea ce crește riscul de leziuni osoase. Boala nu provoacă dureri de oase până când nu apare o fractură. Semnele timpurii ale osteoporozei sunt durerile de spate severe, scăderea în înălțime, o postură înclinată sau încovoiată, o leziune osoasă cauzată de căderi minore sau de vânătăi.

O fractură

Fracturile cauzează dureri de oase acute, incapacitatea de a mișca zona rănită și deformarea ei. Tratamentul pentru o fractură include imobilizarea cu un gips a zonei rănite, ceea ce ajută oasele să se vindece (vindecarea ar putea avea loc după câteva săptămâni). Unele persoane pot necesita intervenții chirurgicale invazive pentru a regla intern fragmentele osoase.

Cancerul osos

Numeroase tipuri de cancer (osteosarcom, limfom non-Hodgkin, mielom multiplu și altele) încep în țesuturile sau în celulele osului ori în jurul osului. Cancerul osos este rar întâlnit la adulți; osteosarcomul este mai frecvent la persoanele mai tinere, cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani. Puțin peste 10% dintre cazuri sunt observate la persoanele de 60 și 70 de ani.

Unii oameni dezvoltă cancer osos din cauza unor afecțiuni ereditare. Alte cauze includ tratamentul anterior al cancerului cu medicamente anticanceroase sau tratamentul cu radiații și boala Paget a oaselor. Simptomele cancerului osos includ durerea surdă, profundă într-un os sau o regiune osoasă (brațe, picioare, spate, coaste sau pelvis), umflarea sau inflamația, slăbirea bruscă și inexplicabilă, oboseala, mai ales în cazul în care cancerul începe să se răspândească în corp.

Tratamentul obișnuit pentru cancerul osos este intervenția chirurgicală, în care medicul îndepărtează întreaga tumoră. Alte tipuri de cancer osos pot necesita o combinație de terapii care includ chimioterapie, radioterapie și terapie țintită.

Din ce cauze apar durerile musculare?

Durerea musculară este mai frecventă decât cea osoasă, dar cauza acesteia nu este întotdeauna clară. Cunoscute și sub numele de mialgii, durerile musculare pot implica articulațiile, ligamentele, tendoanele și țesuturile moi care leagă mușchii de oase și organe.

Durerile musculare pot apărea și la adulți, și la copii. În multe cazuri, mușchii dureroși nu reprezintă un motiv de îngrijorare și starea de sănătate revine fără tratament medical. Cauzele frecvente ale durerilor musculare includ surmenajul, deshidratarea, lipsa de calciu, traumatismele într-o zonă a corpului, activitate fizică excesivă (exerciții fizice prea intense) sau infecțiile virale (gripă, pneumonie etc.). Cu toate acestea, durerile musculare pot fi uneori un simptom al unei boli de bază.

Leziunile musculare

Leziunile musculare sunt frecvente la sportivi și la alte persoane implicate în activități fizice intense. Un mușchi poate fi rănit ca urmare a impactului cauzat de o cădere sau de o forță externă, cum ar fi un echipament sportiv sau un accident rutier. De asemenea, mușchii se pot întinde. Vătămarea poate fi ușoară, moderată sau severă, în funcție de forța de impact și de tipul de mușchi rănit.

Simptomele unei leziuni musculare includ durerea înțepătoare la locul rănit, care se mai poate diminua în timp, inflamație sau umflături, roşeaţă și capacitate redusă de mișcare a zonei afectate. Tratamentul pentru leziunile musculare implică o terapie prin căldură sau frig pentru calmarea mușchiului afectat, întinderi ușoare dacă durerea este tolerabilă, analgezice care se pot lua de la farmacie fără prescripție medicală și odihnă.

Fibromialgia

Fibromialgia este un tip din ce în ce mai frecvent de durere musculară care provoacă dureri intense pe scară largă în tot corpul. De asemenea, afectează somnul unei persoane și provoacă stres mental. Fibromialgia, care apare îndeosebi la vârsta mijlocie, afectează milioane de oameni la nivel mondial.

Persoanele cu poliartrită reumatoidă și lupus prezintă un risc mai mare de a dezvolta fibromialgie, alți factori care cresc riscul fiind obezitatea, istoricul familial de fibromialgie și anumite infecții virale. Simptomele frecvente ale fibromialgiei includ dureri corporale care durează mai mult de trei luni, oboseală frecventă, anxietate, depresie, tulburări de somn, dureri de cap și migrene și senzație de furnicături în mâini sau picioare.

Fibromialgia este tratată cu o combinație de medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală și analgezice, exerciții de întărire musculară și activități de gestionare a stresului, cum ar fi yoga, masaje și meditație.

Miopatia

Miopatiile reprezintă un grup de boli care provoacă inflamație musculară pe termen lung, slăbiciune și durere. Până în prezent, cercetătorii au identificat patru tipuri de miopatie: polimiozita, dermatomiozita, miozita corpului de incluziune și miopatia autoimună necrozantă, toate boli autoimune.

Simptomele sunt slăbiciunea musculară, oboseala după statul în picioare sau după mers și mușchii care se simt dureroși la atingere. În prezent nu există un tratament cunoscut pentru miopatiile inflamatorii, dar unele terapii pot ajuta la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții: fizioterapie, exerciții fizice, medicamente, terapie cu căldură și odihnă.

Dacă durerile nu sunt nici osoase, nici musculare, persoana se poate confrunta cu dureri articulare. Acestea pot fi cauzate de gută, poliartrită reumatoidă, artrită psoriazică sau o boală a țesutului conectiv. Cauze mai puțin frecvente ale durerilor articulare pot fi spondilita anchilozantă, sindromul Behcet, unele tratamente medicamentoase, cum sunt cele cu steroizi sau sarcoidoza.

Dacă te confrunți cu dureri osoase, musculare sau articulare mai mult de 48 de ore și nu știi care este cauza, e recomandat să mergi la un consult medical pentru a obține un diagnostic și un tratament.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus - Bone Pain or tenderness
https://medlineplus.gov/ency/article/003180.htm
Cleveland Clinic - Muscle Pain
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17669-muscle-pain
NHS - Joint pain
https://www.nhs.uk/conditions/joint-pain/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0