Colita ulcerativa si sarcina: riscuri si tratament

Boala inflamatorie intestinala (colita ulcerativa si boala Chron) are implicatii asupra fertilitatii, sarcinii si alaptarii.

Fertilitatea la pacientele cu colita ulcerativa poate fi afectata de inflamatia activa, medicamente si interventii chirurgicale anterioare. Pe de alta parte, in perioadele de remisiune a bolii, fertilitatea femeii nu este afectata.

[{ads-colita-first}]

Ideal ar fi ca femeia care sufera de colita ulcerativa sa ramana insarcinata in timpul unei perioade de remisiune a bolii intestinale. In unele cazuri, sarcina are chiar efecte benefice asupra colitei ulcerative, asta pentru ca activitatea sistemului imunitar este incetinita pe parcursul sarcinii, mentinand astfel cu succes boala in remisiune.

In ceea ce priveste alimentatia femeii cu colita ulcerativa, aceasta trebuie sa respecte regulile pe care si o femeie sanatoasa ar trebui sa le respecte – sa adopte o dieta sanatoasa, echilibrata si sa ia, la recomandarea medicului, suplimente pe baza de acid folic.

Riscul de complicatii si probleme in sarcina este, intr-adevar, mult mai crescut la femeile cu colita ulcerativa. Acestea prezinta risc cu 32% mai mare de nastere prematura, dar totodata sunt de doua ori mai predispuse rupturii de placenta, comparativ cu femeile care nu sufera de aceasta afectiune intestinala.

Alegerea utilizarii antiinflamatoarelor si imunosupresoarelor in timpul sarcinii si alaptarii trebuie sa se bazeze pe siguranta si indicatiile relative, precum si pe riscul de recidiva a bolii inflamatorii intestinale (IBD) in cazul in care medicamentele sunt intrerupte.

Sulfasalazina si medicamentele cu acid 5-aminosalicilic (5-ASA) pot fi utilizate in timpul sarcinii si alaptarii.

Incidenta scaderii greutatii la nastere, a prematuritatii, a avortului spontan, a nasterilor de feti morti sau a malformatiilor congenitale este similara la copiii nascuti de mamele care iau sulfasalazina in comparatie cu populatia generala. Prin urmare sulfasalazina nu trebuie intrerupta in timpul sarcinii.

Suplimentarea cu suplimente de folat (2 mg pe zi) trebuie recomandata pacientelor care sunt in tratament cu sulfasalazina, deoarece interfereaza cu metabolizarea acidului folic.

Glucocorticoizii sunt considerati a avea risc scazut in timpul sarcinii si trebuie administrati pentru aceleasi indicatii ca si pentru o pacienta non-gravida cu IBD. Trebuie utilizata cea mai mica doza posibila de glucocorticoizi sistemici.

 

 

Glucocorticoizii au potentialul de exacerbare a hipertensiunii induse de sarcina, a diabetului gestational si a rupturii premature a membranelor. Prin urmare, femeile gravide care iau glucocorticoizi trebuie monitorizate corespunzator pentru aceste complicatii.

Thiopurinele, azatioprina si mercaptopurina trebuie continuate in timpul sarcinii, in cazul in care nu pot fi administrate alte medicamente. Intr-o meta-analiza din 2012 a 3045 de femei cu IBD, expunerea la tiopurina a fost asociata cu nasterea prematura, dar nu cu anomalii congenitale sau greutate mica la nastere. In plus, intreruperea tratamentului cu azatioprina si mercaptopurina este asociata cu o rata ridicata de recidiva, iar boala inflamatorie intestinala activa este asociata cu un risc crescut de greutate scazuta la nastere.

Metotrexatul este contraindicat in timpul sarcinii, deoarece are risc crescut de avort si utilizarea acestuia in timpul sarcinii este asociata cu multiple anomalii scheletice. Femeile care intentioneaza sa conceapa ar trebui, prin urmare, sa intrerupa metotrexatul si sa utilizeze contraceptia timp de cel putin trei luni si, in mod ideal, sase luni inainte de conceptie.

Recomandari pentru femeia care sufera de colita ulcerativa si isi doreste sa ramana insarcinata:

  • Discuta cu medicul tau si planifica-ti sarcina astfel, incat sarcina sa apara intr-un moment de remisiune a bolii.
  • Renunta la fumat in momentul in care decizi sa faci un copil.
  • Renunta la consumul de alcool.
  • Cantitatea de cofeina consumata zilnic nu ar trebui sa depaseasca 250 mg nici in perioada in care incerci sa ramai insarcinata, dar nici in timpul sarcinii.
  • Tratamentul medicamentos urmat trebuie adaptat, la recomandarea medicului, imediat ce sarcina este confirmata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0