Abuzul fizic si sexual in copilarie, asociat cu colita ulcerativa

Adultii care au fost expusi in copilarie abuzului fizic sau sexual au de doua ori mai multe sanse sa dezvolte colita ulcerativa la maturitate, potrivit unui studiu facut recent in cadrul Universitatii din Toronto.

Colita ulcerativa este o afectiune cronica inflamatorie, care afecteaza intestinul gros. La nivelul colonului apar, din cauza colitei ulcerative, ulcere. Aceasta boala apare din cauze necunoscute – tot ce au reusit sa descopere medicii este ca boala se instaleaza in urma unei reactii anormale a sistemului imunitar, care confunda bacteriile sanatoase si resturile alimentare din colon cu agenti patogeni care pun sanatatea organismului in pericol.

[{ads-colita-first}]

Profesorul Esme Fuller-Thomson, care a condus echipa de cercetare, sustine ca un sfert dintre adultii care au primit diagnosticul de colita ulcerativa au fost abuzati fizic sau sexual in timpul copilariei.

Studiul a fost facut pe un esantion de 21.852 de persoane cu varste de peste 18 ani. S-a constatat astfel ca sansele de aparitie a colitei ulcerative sunt duble, poate chiar mai mari, in randul celor care au recunoscut ca au fost cel putin o data abuzati fizic pana la varsta de 16 ani.

De asemenea, si sansele de aparitie a colitei ulcerative au fost duble in randul indivizilor care au marturisit ca in copilarie cel putin un adult i-a abuzat sexual.

Acelasi studiu a aratat si ca nu exista o asociere intre abuzul fizic sau sexual si instalarea bolii Crohn. Acest lucru a fost extrem de uimitor pentru oamenii de stiinta intrucat aceste doua afectiuni sunt adesea comparate, ambele fiind boli inflamatorii intestinale, cu simptome asemanatoare.

 

 

Atat colita ulcerativa, cat si boala Crohn sunt afectiuni cronice inflamatorii, care afecteaza tractul gastrointestinal. Acestea au un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientului.

Sunt necesare studii de cercetare suplimentare pentru intelegerea mecanismului care cauzeaza marirea riscului de colita ulcerativa la pacientii care au fost abuzati in vreun fel in copilarie.

Din pacate, colita ulcerativa nu este o boala care se poate vindeca. Simptomele acesteia pot fi tinute sub control, iar perioadele de remisiune pot fi prelungite. Cu cat trece mai mult timp de cand boala a debutat, cu atat mai mare este si riscul de cancer colorectal.

Screeningul pentru cancerul de colon este obligatoriu dupa ce trec 8-10 ani de la instalarea colitei ulcerative. Este recomandat screeningul anual, pentru reducerea riscului de depistare a cancerului de colon in stadiu avansat.

Cancerul de colon are simptome similare cu cele ale colitei ulcerative, de aceea este posibil ca pacientul sa nu fie ingrijorat de unele semne.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0