

Tumorile in cancerul mamar au dimensiuni mai mici la momentul diagnosticului
Tumorile in cancerul mamar au dimensiuni mai mici la momentul diagnosticului
Tumorile in cancerul mamar au dimensiuni mai mici la momentul diagnosticului
Cercetătorii spun că dimensiunea tumorilor de la sân, la momentul diagnosticului, a scăzut din momentul inițierii controalelor de rutină, însă tumorile devin tot mai mari în cazul anumitor grupuri de vârstă.
Tumorile de la sân sunt semnificativ mai mici la momentul diagnosticului, în zilele noastre, în comparație cu dimensiunile pe care le aveau la începutul anilor '80, grație, în mare parte, screeningului mai bun, spun specialiștii.
Cu toate acestea, experții au modificat în ultimii ani recomandările și ghidurile pentru screeningul cancerului mamar, pentru a le recomanda femeilor mai tinere să aștepte până când încep să își facă anual o mamografie, în speranța că se va reduce tratamentul în exces în cazul unui rezultat atipic sau în cazul unui rezultat fals pozitiv obținut la o mamografie.
Aceste modificări au fost extrem de controversate, iar unii experți sunt îngrijorați că noile recomandări ar putea însemna ca nu se vor putea depista anumite tumori canceroase.
Rata de proliferare a cancerului de sân este de obicei de aproximativ 6 luni
Oamenii de știință spun că procesul de proliferare al celulelor canceroase este diferit de structura celulară normală și continuă să prolifereze în mod necontrolat. De altfel, este important de știut că ratele de creștere ale diferitelor tipuri de cancer variază. Unele tipuri de cancer progresează mai repede, în timp ce altele progresează mai lent. Pentru a exprima această rată de proliferare, se folosesc termenii „timp de dublare”. Acest termen reprezintă timpul necesar pentru ca un cancer să se dubleze, adică timpul necesar pentru ca o celulă să se dividă în două celule, sau pentru ca o tumoră de un centimetru să ajungă la doi centimetri.
Deși există diverși factori care afectează rata de creștere a cancerului de sân în general, în jur de 6 luni, timpul necesar pentru ca o tumoră în cancerul de sân să atingă dimensiunea de aproximativ un centimetru poate varia între 2 și 5 ani.
De altfel, dimensiunea tumorii în cancerul de sân influențează semnificativ atât stadiul, cât și tratamentul cancerului de sân, căci dacă dimensiunea tumorii este mică în timpul diagnosticului de cancer de sân și diagnosticul este pus devreme, așteptările specialiștilor de la tratament cresc, iar pacientul poate reveni la viața normală mult mai repede.
Vârsta este, de asemenea, importantă în evoluția cancerului de sân
Există numeroși factori care influențează rata de creștere a cancerului, iar printre aceștia se numără vârsta. De exemplu, cancerele de sân care apar la persoanele sub 40 de ani cresc mai repede și devin mai agresive. De asemenea, se știe că cancerele de sân care apar înainte de menopauză avansează mai rapid.
La persoanele cu antecedente familiale de cancer de sân sau la cele care urmează terapie hormonală după menopauză, creșterea este, de asemenea, mai rapidă.
În evaluarea patologică a tumorii, specialiștii iau în calcul și alți parametri care oferă informații despre rata de proliferare. În cazurile în care indicele de diferențiere sau proliferare în celulele canceroase este mare, cancerul de sân tinde să crească mai rapid.
În prezent, o cercetare a descoperit că medicii observă o mică creștere în dimensiunile tumorilor, la anumite paciente, începând din anul 2000. Însă unii experți sunt îngrijorați în privința a ceea ce ar putea să însemne rezultatele studiului pentru paciente și pentru recomandările referitoare la screening.
Potrivit Societății Americane de Cancer (ACS), medicii folosesc următorul sistem pentru a clasifica dimensiunea tumorii:
- TX: Specialistul nu poate evalua tumora primară.
- T0: Specialistul nu a găsit dovezi ale unei tumori primare.
- T1: Tumora are 2 cm sau mai puțin în diametru.
- T2: Tumoarea are mai mult de 2 cm, dar mai puțin de 5 cm.
- T3: Tumora depășește 5 cm în lățime.
- T4: Tumora poate să aibă orice dimensiune, dar crește în peretele toracic sau în piele. Din această categorie face parte și cancerul de sân inflamator.
Ce a însemnat screeningul mai bun pentru pacientele cu cancer mamar
Statisticile arată că, începând din 1983, dimensiunea medie a tumorilor a scăzut cu 10,3 și chiar 27% în rândul diferitelor grupuri de vârstă. Cea mai frapantă schimbare a avut loc între 1983 și 1993, atunci când screeningul (controlul) de rutină pentru depistarea cancerului de sân a intrat în ecuație.
Potrivit unei cercetări mai vechi, dimensiunea medie a tumorilor din cancerul mamar, în momentul diagnosticului, a crescut ușor începând cu 2001. Aceste rezultate au fost prezentate la Conferința Europeană pe tema Cancerului Mamar, din Barcelona, Spania.
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat informațiile despre 386.454 femei din Statele Unite ale Americii, care au primit diagnosticul de cancer mamar între anii 1983 și 2014. Femeile au fost grupate apoi în funcție de vârstă.
S-a înregistrat un declin dramatic general în ce privește dimensiunea tumorilor din cancerul mamar, începând din 1983. Cercetătorii au descoperit și o creștere inexplicabilă de 3% în ce privește dimensiunea tumorilor pentru pacientele cu vârste de la 75 la 79 de ani și o creștere inexplicabilă de 13,3% pentru pacientele cu vârste între 50 și 54 de ani, între anii 2001 și 2014. Cele mai mari tumori au fost descoperite în mod consecvent la femeile cu vârsta de peste 85 de ani. Ce este important de reținut: cercetătorii ne spun că femeile cu tumori mai mici la momentul diagnosticului cancerului mamar au, în general, un prognostic mai bun.
Unul dintre autorii studiului, dr. Manon Jenkins, de la Spitalul General Weston din Bristol, Anglia, a subliniat că atât screeningul de rutină, cât și îmbunătățirile în ceea ce privește tratamentul cancerului mamar au contribuit la ratele de supraviețuire mai bune în cazul pacientelor cu această boală, doar că este neclar care dintre acestea (screeningul sau tratamentele mai bune) a jucat un rol mai mare. Alți specialiști, care au comentat pe marginea acestui studiu, subliniază că femeile de peste 80 de ani nu sunt controlate (nu au parte de un screening de rutină) pentru a se depista cancerul la sân.
Dr. Dennis Citrin, medic oncolog de la Cancer Treatment Centers of America, spune ca această creștere minoră a procentului în grupul de femei cu vârsta înaintată reprezintă o diferență foarte mică în privința tratamentului. El mai spune că ideea principală pe care trebuie să o reținem din acest studiu este faptul că tumorile din cancerul de sân sunt, în general, mai mici.
De altfel, beneficiul potențial al screening-ului este de a identifica femeile la care tumori mai mari sunt destinate să se dezvolte și de a pune diagnosticul de cancer mai devreme, când tumorile lor sunt încă mici. O scădere a incidenței tumorilor mai mari sugerează că are loc depistarea mai devreme - o condiție necesară, dar nu suficientă, pentru ca screeningul să aibă ca rezultat o mortalitate mai scăzută (a doua condiție fiind ca tratamentul mai devreme al acestor tumori trebuie să fie mai eficient decât tratamentul după efectuarea clinică).
Gradul scăzut înseamnă că celulele canceroase arată mult ca celulele normale. Gradul ridicat înseamnă că celulele canceroase arată mai anormal. Tumorile de grad scăzut au un prognostic mai bun, deoarece cresc mai lent și sunt mai puțin probabil să se răspândească decât tumorile de grad înalt.
Când tumoarea crește se răspândește la ganglionii limfatici regionali
Pe măsură ce dimensiunea tumorii crește, este posibil să se răspândească rapid la ganglionii limfatici regionali. Prin urmare, este foarte important să se pună diagnosticul de cancer la sân cât mai devreme, căci asta crește șansa unui tratament de succes în stadiile incipiente ale cancerului de sân.
În cazul în care dimensiunea tumorii este sub 2 centimetri, în ciuda răspândirii la ganglionii de la axilă, vorbim în acest caz de cancer de sân în stadiu incipient. Dacă dimensiunea tumorii este între 2-5 centimetri, starea ganglionilor de la subraț devine importantă.
Dacă dimensiunea tumorii este între 2-5 centimetri și se răspândește la ganglioni sau dacă dimensiunea tumorii măsoară peste 5 centimetri, e semn că boala a progresat fără a verifica starea ganglionilor limfatici, iar în acest caz se confirmă diagnosticul de cancer de sân local avansat. În cazul în care boala a avansat la organe, cum ar fi la ficat sau la plămâni, indiferent de dimensiunea tumorii, vorbim de boala metastatică, adică de cancer de sân avansat.
Pe măsură ce dimensiunea tumorii crește, crește și probabilitatea de răspândire a ganglionilor limfatici regionali sau a metastazelor de organe. În unele studii, s-a constatat că probabilitatea de răspândire a ganglionilor la subraț în cancerele de sân cu o dimensiune de 1 cm și mai puțin este în jur de 10%, în timp ce această rată poate ajunge până la 70% în cazurile de cancer cu o dimensiune mai mare de 5 cm.
Este important de menționat că tratamentul cancerului de sân diagnosticat precoce este de aproape 100%, iar pentru cancerele de sân avansate local este în jur de 85%. Pacientele pot să ducă o viață fără probleme mulți ani în aceste cazuri, susțin oamenii de știință.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - The relationship between tumor size, nodal status and distant metastases: on the origins of breast cancer
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6022519/
Te-ar mai putea interesa și...