Terapia adjuvanta duala in cancerele mamare HER 2 pozitive

Terapia sistemică anti-HER a îmbunătățit semnificativ prognosticul pacientelor cu acest tip de cancer mamar, iar dezvoltarea și implementarea de anticorpi monoclonali anti HER 2 sau de inhibitori tirozinkinazici au schimbat radical istoria terapeutică a cancerului mamar HER 2 pozitiv.

Terapiile anti-HER 2 (numite și inhibitori HER 2 sau terapii țintite HER 2) sunt o clasă de medicamente indicate ca tratament pentru toate stadiile cancerului de sân HER 2-pozitiv, de la stadiul incipient până la metastatic, răspândit în alte părți ale corpului, departe de sân, cum ar fi oasele sau ficatul.

Anticorpii monoclonali sunt fabricați în laborator și funcționează ca anticorpii din sistemul nostru imunitar. Pe lângă faptul că vizează receptorii HER 2 de pe celulele canceroase de sân, aceste medicamente pot ajuta, de asemenea, la combaterea cancerului de sân, alertând sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase.

La fel ca chimioterapia, aceste medicamente intră în sânge și ajung în aproape toate zonele corpului, ceea ce le face utile împotriva cancerelor care s-au răspândit în zone mai îndepărtate din organism. Medicamentele țintite funcționează uneori chiar și atunci când medicamentele din chimioterapie nu funcționează.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce se întâmplă în cancerul de sân HER 2 pozitiv?

În cancerul de sân HER 2 pozitiv, gena HER 2 nu funcționează corect și face prea multe copii ale ei însăși. Aceste gene HER 2 suplimentare produc prea multe proteine (acei  receptori HER 2) pe suprafața celulelor mamare. Receptorii HER 2 primesc semnale care stimulează celula să crească și să se înmulțească. Dar celulele canceroase de sân cu prea mulți receptori HER 2 pot capta prea multe semnale de creștere, ceea ce face ca celulele mamare să crească și să se dividă prea repede, necontrolat. Medicamentele anti-HER 2 se atașează de proteinele receptorului HER2 de la suprafața celulelor canceroase de sân. 

Anticorpul monoclonal anti HER 2 și șansele de supraviețuire

În ultima decadă, terapia țintă către receptorul factorului de creștere epidermal 2 (pe scurt, cunoscut drept HER 2) a cunoscut transformări semnificative. Istoric vorbind, în cancerele mamare incipiente HER 2 pozitive, adăugarea, pe lângă chimioterapia adjuvantă standard, a anticorpului monoclonal anti HER 2 (Trastuzumab) pentru o perioadă de un an a îmbunătățit semnificativ atât supraviețuirea fără progresia bolii, cât și supraviețuirea generală și a devenit standard terapeutic pentru această categorie de paciente.

În cancerul mamar metastatic HER 2 pozitiv, ultimii ani au adus modificări terapeutice majore prin dublă terapie target anti HER 2 (asociere a doi anticorpi monoclonali) sau asocierea cu inhibitori de tirozinkinază, asocieri care s-au regăsit în ameliorări ale supraviețuirii generale și care au impus aceste asocieri drept standard terapeutic în cancerul mamar metastatic HER 2 pozitiv.

În acest moment, asocierea Trastuzumab cu Pertuzumab și Docetaxel este standard în cancerele metastatice HER 2, în timp ce inhibitorii tirozinkinazici de genul Lapatinib sau Neratinib au dovedit beneficiul clinic indiscutabil atât în monoterapie, cât și în asociere cu Trastuzumab.

Terapia adjuvantă duală anti HER 2

Plecând de la succesul terapiei duale în boala metastatică, asocierea a doi anticorpi monoclonali anti HER 2 s-a dovedit eficientă și în scop adjuvant. Totuși, studiile clinice au arătat un beneficiu modest în ceea ce privește supraviețuirea fără progresia bolii în cazul asocierii Pertuzumab - Trastuzumab, acesta fiind elocvent doar pentru pacientele cu risc crescut de recidivă (paciente cu ganglioni pozitivi sau cu receptori hormonali negativi). În aceste condiții, standardul terapeutic pentru boala incipientă a rămas în continuare Trastuzumab.

Terapie adjuvantă combinată - anti HER și inhibitori de tirozinkinază

Deși fascinantă, asocierea între un anticorp monoclonal anti HER (Trastuzumab) și un inhibitor de tirozinkinază (Neratinib, Lapatinib) nu a influențat semnificativ supraviețuirea fără progresie în cancerele mamare operabile HER 2 pozitive.

Asocierile terapeutice, benefice indiscutabil în boală metastatică, dar modeste în boală localizată, trebuie să țină cont, printre altele, de toxicitatea potențial asociată a acestora și, în special, de toxicitatea cardiovasculară sau gastrointestinală (există un risc semnificativ crescut pentru evenimente cardiace majore sau diaree de grad 3).

Nu în ultimul rând, asocierile terapeutice trebuie să țină cont și de „toxicitatea financiară” a acestora. Adăugarea unui alt anticorp monoclonal anti HER 2 sau a unui inhibitor de tirozinkinază pe lângă anticorpul anti-HER 2 standard (Trastuzumab) dublează sau chiar triplează costurile aferente.

În aceste condiții, decizia de terapie adjuvantă optimală este individuală și ține cont de raportul beneficiu-risc-cost. Fără îndoială, abordarea unitară de tip „one size fits all” nu poate fi conformă cu realitatea fiecărei paciente în parte.

Ce tratament este mai potrivit pentru fiecare pacientă?

Medicul decide împreună cu pacienta care tratament anti-HER 2 este mai potrivit, pe baza unor factori precum:

  • stadiul cancerului și dimensiunea tumorii
  • orice tratament anterior pe care l-a făcut pacienta
  • dacă tumora a crescut după orice tratament efectuat anterior
  • efectele secundare asociate fiecărui tratament anti-HER 2
  • dacă din punct de vedere financiar unul dintre medicamente este favorizat față de celelalte.

Femeile însărcinate, cele care intenționează să rămână însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să beneficieze de terapii țintite. Unele cercetări pe această temă sugerează că terapiile țintite nu sunt sigure în timpul sarcinii.

Ce efecte secundare are terapia anti HER?

Ca aproape toate medicamentele împotriva cancerului, medicamentele anti-HER 2 pot provoca reacții adverse, printre care diaree, eczemă, greaţă, vărsături, oboseală. Dacă pacientei i se administrează inhibitori HER2 combinați cu medicamente pentru chimioterapie, este posibil să existe și reacții adverse ale chimioterapiei.

Newsletter DOC dedicat

Unele medicamente anti-HER2 pot provoca reacții adverse grave, cum ar fi probleme cardiace sau probleme pulmonare care pot pune viața în pericol. Inhibitorii HER 2 care sunt combinați cu medicamente pentru chimioterapie pot provoca reacții adverse asociate cu chimioterapia, care sunt mai puțin frecvente, dar mai grave, precum pierderea osoasă sau problemele de vedere.

Probabil că viitorul apropiat va stratifica pacientele pentru terapiile adjuvante, lăsând, de exemplu, Trastuzumab ca monoterapie timp de un an, pentru pacientele cu risc scăzut de recidivă, și utilizând blocada HER 2 duală sau adăugarea unui inhibitor de tirozinkinază după monoterapia anti HER 2, în cazul pacientelor cu risc crescut de recidivă. Nu în ultimul rând, durata terapiei trebuie probabil regândită la pacientele cu cancer mamar care au risc crescut de toxicitate cardiacă.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - Targeted Drug Therapy for Breast Cancer
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/treatment/targeted-therapy-for-breast-cancer.html


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0