Tipuri de cancer mamar

Există mai multe tipuri de cancer de sân, fiecare tip fiind determinat de celulele specifice din sân care devin canceroase; de asemenea, unele cancere sunt mai frecvente, altele mai puțin frecvente. Află în cele ce urmează mai multe despre diferențele dintre cancerele mamare.

Aproximativ una din opt femei este diagnosticată cu cancer de sân în timpul vieții, însă, în multe cazuri, există șanse mari de recuperare dacă boala este detectată într-un stadiu incipient. Și bărbații pot fi diagnosticați cu cancer de sân, dar cazurile sunt foarte rare.

Cancerul mamar poate fi invaziv sau non-invaziv

Cancerele de sân sunt împărțite în două mari categorii: invaziv și non-invaziv (acesta din urmă se mai numește și in situ). Cancerul non-invaziv este acea formă în care celulele canceroase nu s-au răspândit din țesutul de origine, în timp ce cancerul mamar invaziv este cel care s-a extins de la ductele mamare ori glande la alte părți ale sânului.

Newsletter DOC dedicat

Există două categorii care reflectă natura cancerului de sân:

  • cancerul non-invaziv este boala care nu s-a răspândit de la țesutul de origine; acesta este denumit ca fiind stadiul 0.
  • cancerul invaziv este cel care s-a infiltrat sau s-a extins la țesuturile înconjurătoare, acesta fiind în stadiile 1, 2, 3 sau 4.

Unele cancere de sân invazive au caracteristici speciale sau se dezvoltă în moduri diferite care le influențează tratamentul și perspectiva. Aceste tipuri de cancer sunt mai puțin frecvente, dar pot fi mai grave decât alte tipuri de cancer de sân și anume cancerul mamar triplu negativ și cancerul de sân inflamator.

Cancerul de sân triplu negativ este un tip agresiv de cancer de sân invaziv în care celulele canceroase nu au receptori de estrogen sau progesteron (ER sau PR) și, de asemenea, nu produc prea mult din proteina numită HER2, deci este dificil de tratat. Acesta reprezintă aproximativ 15% dintre toate cancerele de sân. Cancerul de sân inflamator este tot un tip agresiv de cancer în care celulele canceroase blochează vasele limfatice din piele, făcând ca sânul să pară inflamat. Acest tip este rar și reprezintă aproximativ 1% până la 5% dintre toate cancerele de sân.

Care sunt cele mai întâlnite tipuri de cancer mamar?

Aceste două categorii, invaziv și non-invaziv, sunt folosite pentru a descrie cele mai întâlnite tipuri de cancer mamar.

Carcinomul ductal in situ (CDIS)

Carcinomul ductal în situ este o afecțiune non-invazivă. În cazul acestei forme, celulele care căptușesc ductele mamare din sânii pacientei se modifică și arată de parcă ar fi canceroase. Cu toate acestea, celulele în carcinomul ductal în situ nu au invadat țesutul mamar înconjurător.

Carcinomul lobular in situ (CLIS)

Carcinomul lobular în situ este cancerul care crește în glandele din sâni, care produc laptele. La fel ca în cazul carcinomului ductal in situ, celulele canceroase nu au invadat încă țesuturile din apropiere.

Carcinomul ductal invaziv (CDI)

Carcinomul ductal invaziv este cel mai frecvent întâlnit tip de cancer mamar; acest tip de cancer de sân începe în ductele mamare (unde are loc producția de lapte) și apoi invadează țesuturile din apropiere, din structura sânului. Odată ce cancerul s-a extins la țesuturile din afara canalelor galactofore ale sânului (cele care secretă laptele), va începe să se răspândească și la alte organe și țesuturi din apropiere.

Carcinomul lobular invaziv

Carcinomul lobular invaziv se dezvoltă mai întâi în lobulii mamari. Dacă acest tip de cancer de sân este diagnosticat ca un carcinom lobular invaziv, înseamnă că boala deja s-a extins la țesuturile și organele din apropiere.

Tipuri de cancer la sân mai puțin frecvente

În afară de cele menționate mai sus, există și alte tipuri de cancer mamar, mai puțin întâlnite, care includ:

Boala Paget a sanului (a mamelonului)

Acest tip de cancer mamar începe în ductele mamare (canalele din interiorul sânului prin care laptele se secretă), dar, pe măsură ce tumora crește, începe să afecteze pielea și areola, acea suprafață pigmentată din jurul mamelonului.

Tumora phyllodes a sânului

Tumora phyllodes, acest tip foarte rar de cancer mamar, crește în țesutul conjunctiv al sânului.

Angiosarcomul

Angiosarcomul este un tip de cancer care crește și se dezvoltă pe vasele de sânge sau pe vasele limfatice din sân.

Tipuri de cancer în funcție de zona afectată

Țesutul afectat determină tipul de cancer astfel:

  • Carcinomul ductal este un cancer care se formează în căptușeala pereților ductelor sau canalelor mamare.
  • Carcinomul lobular este un tip de cancer care se formează în glandele (lobulii) unde este produs laptele.
  • Sarcomul este cancerul care apare în țesutul conjunctiv al sânului.

Mai există și un tip de cancer numit cancer mamar multifocal. Acest cancer de sân apare când există două sau mai multe tumori în același sân. Toate tumorile încep de la o tumoră de origine. De asemenea, toate tumorile se află în același cadran (sau aceeași secțiune) a sânului. Cancerul mamar multicentric este un tip similar de cancer. Mai mult de o tumoră se dezvoltă, dar în secțiuni diferite ale sânului. Între 6 și 60% dintre tumorile de la sân sunt multifocale sau multicentrice, în funcție de modul în care sunt definite și diagnosticate.

Tratamentul cancerului de sân depinde de tipul acestuia

Tipul de cancer mamar pe care îl are o pacientă determină și opțiunile ei de tratament, precum și prognosticul, adică rezultatele pe termen lung. Pe baza opțiunilor de tratament, este posibil să fie nevoie de medici de mai multe specializări: chirurgi oncologi, radiooncologi etc. 

În analiza opțiunilor de tratament, medicii iau în calcul stadiul și gradul cancerului (cât de mare este și cât de departe s-a răspândit), starea generală de sănătate a pacientei și dacă a trecut sau nu prin menopauză. Intervenția chirurgicală este de obicei primul tip de tratament pentru cancerul de sân, iar tipul de intervenție depinde de tipul de cancer. Operația este în cele mai multe cazuri urmată de chimioterapie sau radioterapie sau, în unele situații, de terapii hormonale sau țintite.

E important ca medicii să discute cu pacientele despre toate opțiunile de tratament, inclusiv obiectivele și posibilele efecte secundare, pentru a fi luată o decizie care se potrivește cel mai bine nevoilor acestora. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Breast Cancer 
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/breast-disorders/breast-cancer
American Cancer Society - Types of Breast Cancer
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/about/types-of-breast-cancer.html

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0