Reconstructia sanului, parte integranta din tratamentul cancerului mamar

In urma mastectomiei la care se recurge in tratamentul cancerului de san, multe femei isi pierd, pe langa un san sau ambii, si increderea in sine. Reconstructia mamara le reda feminitatea si "integritatea" fizica, pentru a putea depasi mai usor traumele aparute in cazul acestei afectiuni.

Reconstructia sanului se refera la una sau la mai multe operatii efecutate pentru a reface unele dintre componentele sanului in cazul femeilor care au suferit o interventie de mastectomie (extirparea intregului san afectat de cancerul mamar).

Reconstructia sanului dupa mastectomie a evoluat foarte mult in ultimele cateva decenii, pentru a deveni o componenta integrala in terapie, in cazul multor femei cu cancer mamar.

Newsletter DOC dedicat

O reconstructie completa a sanului include refacerea formei sanului, a complexului format din mamelon si areola, astfel incat sanii sa fie simetrici din punctul de vedere al pigmentului, formei, dimensiunilor si pozitionarii.

Reconstructia sanului poate fi efectuata folosindu-se:

* un material artificial (o proteza umpluta cu un gel de silicon sau umpluta cu o solutie salina, iar aceasta proteza este introdusa sub pielea pacientei)

* tesutul propriu al femeii (piele, muschi, grasime) din alta parte a corpului.

Am discutat cu Dr. Ina Petrescu, Medic Primar Chirurgie Plastica - Microchirugie Reconstructiva, despre rolul pe care il are reconstructia mamara in recuperarea pacientelor.

Reconstructia sanului este o interventie care are doar rol estetic? Cand recurg pacientele la acest tip de interventie?

Dr. Ina Petrescu: In ultimii ani, reconstructia sanului a ajuns sa fie parte integranta a tratamentului cancerului mamar. Se intampla acest lucru deoarece pierderea sanilor, chiar si a unuia singur, lasa urme adanci in viata femeii care a suferit operatia de mastectomie. Traumele datorate cancerului, dar si a tratamentului radical nu pot fi vindecate decat atunci cand femeia isi recapata sanul, de aceea spunem ca reconstructia este parte din tratament, recuperarea psihica fiind la fel de importanta ca cea fizica.

Ce va spun pacientele care au beneficiat de reconstructie mamara?

Dr. Ina Petrescu: Am observat cu bucurie ca efectele se vad chiar si la primul control postoperator, la doar 3 saptamani dupa operatie. Pacientele parca inflotresc, se machiaza si se imbraca cochet, semn ca si-au recapatat feminitatea si increderea.

 

 

Pentru femeile care au trecut prin drama cancerului la san, reconstructia inseamna ca, intr-un fel sau altul, corpul redevine intreg. In special cand ne gandim ca, pentru femei, sanii sunt unul dintre cele mai importante elemente ale validarii aspectului fizic. Pot spune ca este printre putinele operatii care pot vindeca depresia.

Putem realiza reconstructia simultan cu mastectomia?

Dr. Ina Petrescu: Da, ambele interventii pot fi facute simultan, in cazurile incipiente de boala (T1 sau T2), insa reconstructia se poate recomanda si in etapa a 2-a, dupa un an de la incheierea tratamentului oncologic. In al doilea caz, atunci cand boala a fost mai grava, sunt necesare investigatii care sa ne asigure ca nu exista metastaze.


Cum se realizeaza reconstructia?

Dr. Ina Petrescu: Implantul mamar direct sau cu expander este cea mai utilizata tehnica, urmata de implant. Acesta este plasat sub muschiul mare pectoral, in cazul in care exista tesuturi suficiente care sa il acopere. Daca exista riscul expunerii implantului, se foloseste expanderul tisular, inlocuit ulterior cu implantul permanent. Exista si varianta combinata expander/implant siliconic.

 Citeste si Sanii sanatosi si implanturile de proteze mamare

Cele mai bune rezultate de reconstructie se realizeaza cu ajutorul lambourilor (tesuturi proprii), fiindca tesuturile sanatoase vor oferi sanului forma, volum, aducandu-l din punct de vedere estetic cat mai aproape de sanul sanatos. Cele mai folosite lambouri sunt latissimus dorsi, care folosesc o parte din pielea, grasimea si muschiul cu acelasi nume de pe spate, si lamboul TRAM, care utilizeaza zona de grasime in exces a abdomenului inferior.

Exista si metode microchirugicale de creare a unui nou san, din mai multe zone unde exista exces de piele si grasime - abdomenul inferior, fata interna a coapselor sau partea inferioara a feselor, insa durata de recuperare este mult mai lunga.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0