Inteligența artificială, folosită pentru diagnosticarea cancerului mamar

Veștile bune se cunosc de la începutul anului, iar în acest caz, de la Google, gigantul tech, care a anunțat recent, printr-un comunicat de presă, că a creat un sistem care poate detecta cancerul mamar mai precis decât un medic în carne și oase.

Sistemul, creat de Google în colaborare cu oameni de știință specializați în cancerul de sân, a fost supus mai multor studii, ale căror rezultate au fost publicate miercuri, 1 ianuarie 2020, în jurnalul științific Nature. Programul a fost ”antrenat” să depisteze cancerul prin rularea a zeci de mii de mamografii de la femei din Statele Unite, iar concluziile preliminare indică faptul că diagnosticul produs de acest sistem este mai precis decât cel uman. 

Conform studiului publicat în Nature, datorită tehnologiei AI (artificial intelligence), programul creat de Google a reușit să obțină un număr mai scăzut de rezultate fals pozitive (unde rezultatul indică prezența bolii în mod eronat) și fals negative (unde boala este prezentă, însă nu este detectată), în comparație cu expertiza umană. Astfel, programul a redus rezultatele fals pozitive cu 5,7% pentru subiecții din Statele Unite și cu 1,2% pentru cei din Marea Britanie. În ceea ce privește rezultatele fals negative, acestea au fost reduse cu 9,4% pentru subiecții din Statele Unite și cu 2,7% pentru cei din Marea Britanie.

Newsletter DOC dedicat

Sistemul de inteligență artificială s-a dovedit a fi mai precis față de diagnosticul uman, în ciuda volumului de experiență și informație mai scăzut față de cel al experților umani, cum ar fi istoricul pacientului și mamografiile anterioare. Unul dintre autorii studiului, prof. Ara Darzi, care este și directorul Cancer Research UK Imperial Centre, susține că rezultatele emise de programul creat de Google sunt impresionante și complet peste măsura așteptărilor sale. Mai mult, implementarea sa în instituțiile de medicină oncologică ar putea schimba complet regulile jocului în lupta împotriva cancerului, prin abilitatea emiterii unui diagnostic timpuriu.

Riscul dezvoltării cancerului mamar rește odată cu vârsta

Cancerul de sân este a doua cauză globală de deces în rândul femeilor, imediat după cancerul pulmonar, deși speranța de viață crește semnificativ dacă boala este depistată devreme. Incidența cancerului de sân este atât de crescută, încât 7.000 de cazuri noi apar în fiecare an. Riscul dezvoltării cancerului de sân crește odată cu vârsta, astfel încât una din 250 de femei cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani va avea, la un moment dat, cancer mamar, iar una din 70 de femei cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani va dezvolta, la fel, această boală. Cu toate acestea, screening-urile mamografice reușesc să depisteze 1 din 5 tumori canceroase, în ciuda sistemelor de tehnologie medicală avansate. Așadar, intervenția inteligenței artificiale este extrem de necesară în acest domeniu. 

Conform experților asociați proiectului Google, această tehnologie ar putea veni și în ajutorul specialiștilor în radiologie. Un raport din 2018 al Royal College of Radiologists atestă faptul că 75% din conducerea departamentelor de radiologie din Marea Britanie consideră că nu sunt suficienți experți radiologi pentru asigurarea unei ingrijiri eficiente pacienților de cancer. Pentru a acoperi necesarul de cadre medicale pe acest sector, doar în Marea Britanie, ar fi nevoie de 2.000 de experți în radiologie în plus. 

Astfel, cum în Marea Britanie protocolul cere interpretarea mamografiei de către doi radiologi diferiți, programul dezvoltat de Google ar putea oferi cea de-a doua interpretare, în lipsa unui cadru medical uman. Deși ne aflăm departe de această situație, faptul că programul a fost deja creat este un început promițător pentru integrarea thenologiei AI în medicina convențională. Pe lângă depistarea și diagnosticarea cancerului la sân, Google întreprinde activități de cercetare și în alte domenii medicale, tot cu ajutorul inteligenței artificiale, precum depistarea cancerului pulmonar, dar și prevenirea anumitor afecțiuni oftalmologice.  Studiul publicat la începutul lunii este rezultatul colaborării dintre Google Health, Cancer Research UK Imperial Centre, Northwestern University și Royal Surrey County Hospital.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibiografie: 
https://www.nature.com/articles/d41586-019-03822-8
https://edition.cnn.com/2019/09/25/health/ai-disease-diagnosis-scli-intl/index.html

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0