Ecografia mamara: in ce consta si cand se recomanda

Examinarea cu ultrasunete la sâni sau ecografia mamară este o tehnică de imagistică folosită în mod frecvent pentru a depista tumorile și alte anomalii ale sânilor. Află mai multe despre această procedură și despre când se face ecografia mamară.

Ecografia folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini detaliate ale interiorului sânilor. Spre deosebire de razele X (radiografie) și scanarea CT (sau tomografia computerizată), ecografia nu folosește radiații de niciun fel și este o metodă considerată sigură pentru femeile însărcinate și pentru mamele care alăptează la sân.

De ce se efectuează ecografia mamară?

Dacă te întrebi când se face ecografia mamară, răspunsul este că medicul o poate recomanda dacă un nodul suspect îți este descoperit la unul dintre sâni – sau ți-l descoperi singură la autopalpare. O ecografie de acest gen îl ajută pe medic să stabilească dacă nodulul este un chist plin cu lichid sau dacă este o tumoră canceroasă solidă (adică dacă este vorba de cancer mamar). De asemenea, ecografia mamară îi permite specialistului în imagistică să afle localizarea și dimensiunea acelui nodul.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Deși o ecografie mamară poate fi folosită pentru a evalua un nodul apărut la nivelul sânilor, această metodă nu poate fi folosită pentru a determina clar dacă acel nodul este sau nu canceros. Acest lucru poate fi stabilit doar dacă o mostră de țesut sau de lichid este prelevată din nodul și apoi testată într-un laborator. Pentru a obține o mostră de țesut sau de lichid, medicul poate să efectueze o altă procedură: biopsia.

Ecografia mamară, recomandată femeilor care trebuie să evite radiațiile

Pe lângă faptul că ecografia mamară este folosită pentru a stabili natura unei anomalii la nivelul sânilor, acest gen de procedură mai poate fi efectuată la femeile care ar trebui să evite investigațiile care le supun radiațiilor, ca de exemplu:

  • femeile sub 25 de ani
  • femeile însărcinate
  • femeile care alăptează
  • femeile care au implanturi mamare cu silicon.

Cum te pregătești pentru o ecografie mamară?

Ecografia mamară nu necesită niciun fel de pregătire specială. Este, însă, important să eviți să aplici pudre, loțiuni sau alte produse cosmetice pe sâni înainte de o ecografie, deoarece acestea pot afecta acuratețea testului.

Cum se efectuează ecografia mamară, în ce constă?

Înainte de ecografie, medicul va aplica un gel transparent pe sâni. Acest gel conductiv ajută undele sonore să treacă prin piele. Apoi, va mișca un dispozitiv numit transductor pe toată suprafața sânilor. Acest dispozitiv trimite și primește unde sonore de înaltă frecvență, iar pe măsură ce undele sonore se lovesc de structurile interne ale sânilor, transductorul înregistrează modificările acelor unde în ceea ce privește vibrația și direcția lor. Acest lucru creează o imagine în timp real a interiorului sânilor pe un monitor al unui computer.

Dacă medicul găsește ceva care îi trezește suspiciuni, va face mai multe fotografii ale acelei zone. 

Ce rezultate poți obține la o ecografie mamară?

Imaginile produse de o ecografie mamară sunt în alb și negru. Chisturile, tumorile și structurile care au crescut vor apărea ca niște zone întunecate pe ecografie. Un punct întunecat pe ecografia ta nu înseamnă că ai cancer la sân. De fapt, cei mai mulți noduli la sân sunt benigni, deci necanceroși. Există mai multe afecțiuni care pot provoca noduli sau formațiuni benigne în interiorul sânilor, cum ar fi:

Un adenofibrom la sân

Fibroadenoamele sunt umflături solide, necanceroase, care apar cel mai adesea la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani. Cu alte cuvinte, fibroadenomul este o tumoră benignă a țesutului mamar. Tratamentul poate include monitorizarea regulată, pentru a detecta orice modificări de dimensiune sau de senzație, o biopsie pentru a evalua nodulul sau o intervenție chirurgicală pentru a-l îndepărta. 

Sânii fibrochistici (sau boala fibrochistică mamară)

În mastoza fibrochistică, sânii sunt dureroși și se simt plini de noduli, din cauza modificărilor hormonale. Modificările fibrochistice ale sânilor sunt destul de obișnuite, nu necesită tratament și nu cresc riscul de cancer de sân. Aceste modificări apar de obicei la femeile aflate în premenopauză și sunt influențate de modificări ale nivelurilor hormonale (nodulii se simt mai clar chiar înainte de menstruație). Pe lângă nodulii la nivelul unuia sau ai ambilor sâni, este posibil să apară și durerea de sâni sau o anumită sensibilitate a acestora.

Un papilom intraductal 

Papilomul intraductal este o tumoră benignă mică, asemănătoare unui neg, care apare în interiorul canalelor sau ductelor galactofore. Papiloamele sunt formate din țesut glandular împreună cu țesut fibros și vase de sânge. A avea un singur papilom nu crește riscul de cancer de sân decât dacă există și alte modificări ale sânilor, cum ar fi hiperplazia atipică.

Newsletter DOC dedicat

Dacă papiloamele trebuie tratate sau nu depinde de dimensiunea acestora, dacă există mai mult de unul și dacă provoacă simptome. Deoarece papiloamele pot fi uneori legate de alte probleme ale sânilor, medicii pot recomanda o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea acestora și a părții din canalul în care se află.  

Necroză grasă

Necroza grasă este o afecțiune non-canceroasă a sânilor, înseamnă țesut gras mamar care a murit sau este lezat, provocând noduli. Pe măsură ce celulele adipoase mor, acestea își eliberează conținutul, formând un mic sac de lichid gras numit chist uleios. În timp, în jurul pereților chistului se pot forma mici depozite de calciu. 

Pe măsură ce organismul continuă să repare țesutul mamar deteriorat, acesta este de obicei înlocuit cu țesut cicatricial mai dens. Chisturile de ulei și zonele de necroză adipoasă pot forma un nodul care poate fi simțit, dar în general nu este dureros. Atâta timp cât medicii sunt siguri de diagnostic, necroza grasă și chisturile uleioase de obicei nu trebuie tratate. În unele cazuri, necroza grasă dispare de la sine.

Ține cont de examinarea lunară a sânilor

De reținut! E indicat să îți examinezi sânii în fiecare lună, la câteva zile după ce s-a încheiat menstruația (deoarece în timpul acesteia e posibil să apară nodulii corelați cu sânii fibrochistici, cum am discutat mai sus), căutând orice semne de modificări în aspect, formă, culoare: bombare a unei zone, încrețire, roșeață etc. când stai cu brațele în șolduri și apoi când le ții deasupra capului. Dacă în timpul observării sânilor sau al palpării ai depistat o modificare a acestora, oricât de mică, mergi la medicul specialist, pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Radiology Info - Ultrasound - Breast
https://www.radiologyinfo.org/en/info/breastus
NCBI - Ultrasound for Breast Cancer Detection Globally: A Systematic Review and Meta-Analysis 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6733207/
Studiul „Ultrasound for Breast Cancer Detection Globally: A Systematic Review and Meta-Analysis”, apărut în J Glob Oncol. 2019; 5: JGO.19.00127, doi: 10.1200/JGO.19.00127, autori: Rupali Sood et al.

 

Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0