Ecografia mamara: in ce consta si cand se recomanda

Examinarea cu ultrasunete la sani sau ecografia mamara este o tehnica de imagistica folosita in mod frecvent pentru a depista tumorile si alte anomalii ale sanilor.

Ecografia foloseste unde sonore de inalta frecventa pentru a produce imagini detaliate ale interiorului sanilor. Spre deosebire de razele X (radiografie) si scanarea CT (sau computer tomografia), ecografia nu foloseste radiatii de niciun fel si este o metoda considerata sigura pentru femeile insarcinate si pentru mamele care alapteaza la san.

De ce se efectueaza ecografia mamara?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicul tau iti poate face o ecografie mamara daca un nodul suspect este descoperit in unul dintre sanii tai. O ecografie de acest gen il ajuta pe medicul tau sa determine daca nodulul este un chist plin cu lichid sau daca este o tumora canceroasa solida (adica daca este vorba de cancer mamar). De asemenea, ecografia mamara ii permite specialistului in imagistica sa determine localizarea si dimensiunea acelui nodul.

Desi o ecografie mamara poate fi folosita pentru a evalua un nodul aparut la nivelul sanilor pacientei, aceasta metoda nu poate fi folosita pentru a determina daca acel nodul este sau nu canceros. Acest lucru poate fi stabilit doar daca o mostra de tesut sau de lichid este prelevata din nodul si apoi testata intr-un laborator. Pentru a obtine o mostra de tesut sau de lichid, medicul tau poate sa efectueze o alta procedura: biopsia.

Pe langa faptul ca ecografia mamara este folosita pentru a determina natura unei anomalii la nivelul sanilor, acest gen de ecografie mai poate fi efectuata la femeile care ar trebui sa evite investigatiile care le supun radiatiilor, ca de exemplu:

  • femeile sub 25 de ani
  • femeile care sunt insarcinate
  • femeile care alapteaza
  • femeile care au implanturi mamare cu silicon.

Cum te pregatesti pentru o ecografie mamara?

Ecografia mamara nu necesita niciun fel de pregatire speciala. Este, totodata, important sa eviti sa aplici pudre, lotiuni sau alte produse cosmetice pe sanii tai, inainte de o ecografie. Acestea pot afecta acuratetea testului.

Cum se efectueaza ecografia mamara? In ce consta?

Inainte de ecografie, medicul iti va examina sanii. Iti va cere sa te dezbraci de la brau in sus si sa te intinzi pe spate, pe un pat. Medicul va aplica un gel transparent pe sani. Acest gel conductiv ajuta undele sonore sa treaca prin pielea ta. Medicul va misca apoi un dispozitiv numit transductor pe suprafata sanilor tai.

Acest dispozitiv trimite si primeste unde sonore de inalta frecventa, iar pe masura ce undele sonore se "lovesc" de structurile interne ale sanilor tai, transductorul inregistreaza modificarile acelor unde in ceea ce priveste vibratia si directia lor. Acest lucru creeaza o imagine in timp real a interiorului sanilor tai pe un monitor al unui computer.

Daca medicul gaseste ceva ce ii trezeste suspiciuni, va face mai multe fotografii ale acelei zone. O data ce imaginile au fost facute, respectiv inregistrate, medicul va curata gelul de pe sanii tai si iti va spune ca poti sa te imbraci.

Ce rezultate poti obtine la o ecografie mamara?

Imaginile produse de o ecografie mamara sunt in alb si negru. Chisturile, tumorile si structurile care au crescut vor aparea ca niste zone intunecate pe ecografie.

Un punct intunecat pe ecografia ta nu inseamna ca ai cancer la san. De fapt, cei mai multi noduli de la san sunt benigni (necancerosi). Exista mai multe afectiuni care pot provoca noduli sau formatiuni benigne in interiorul sanilor, cum ar fi:

  • Un adenofibrom la san - este o tumora benigna a tesutului mamar.
  • Sanii fibrochistici (sau boala fibrochistica mamara) - sunt acei sani care sunt durerosi si se simt plini de noduli, din cauza modificarilor hormonale.
  • Un papilom intraductal - este o tumora benigna mica in interiorul canalelor sau ductelor galactofore.
  • Necroza grasa - este tesutul gras mamar care este afectat, a murit sau este lezat, iar acest tesut provoaca nodulii.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca in timpul auto-examinarii sanilor ai observat o modificare a acestora, oricat de mica, mergi la medicul specialist, pentru un diagnostic corect.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0