Carcinomul mamar ductal in situ - o entitate separata

Carcinomul ductal in situ este considerat cea mai timpurie formă de cancer mamar. Află în cele ce urmează care sunt semnele acestuia și cum se tratează.

Ce este carcinomul mamar ductal in situ?

Carcinomul mamar ductal în situ reprezintă, de departe, cel mai comun cancer mamar non-invaziv. Noțiunea de „ductal” derivă din locul de origine al acestei neoplazii, și anume canalele galactofore. Acestea sunt canalele prin care laptele produs de acinii glandulari se scurge către mamelon.

Noțiunea de „in situ” înseamnă, într-o tentativă de traducere liberă, „localizat în zona de origine”. Carcinomul ductal în situ se mai numește și non-invaziv din cauza incapacității acestuia de a disemina pe calea canalelor ductale în țesutul mamar de vecinătate.
Pe de o parte, carcinomul în situ nu pune viața pacientei în pericol, dar, pe de altă parte, reprezintă un factor de risc pentru apariția unui cancer mamar invaziv la un moment dat în viitor.

Majoritatea recidivelor se întâlnesc în intervalul cuprins între 5 și 10 ani postoperator, cu o rată de recidivă în jur de 25-30%. În SUA, de exemplu, se estimează un număr de peste 60.000 de cazuri noi, în vreme ce în România incidența este situată la în jur de 2.500-3.000 cazuri.

Potrivit rezultatelor cercetărilor, pacientele diagnosticate cu carcinom ductal in situ au o rată de supraviețuire excelentă pe termen lung de aproximativ 98% după 10 ani de urmărire și o speranță de viață normală.

Cauze și factori de risc carcinom mamar ductal in situ

Cauze carcinom ductal in situ

Cauzele cancerului ductal in situ sunt necunoscute. Acest tip de cancer se formează atunci când apar mutații genetice în ADN-ul celulelor ductului mamar (mutațiile genetice fac ca celulele să pară anormale). 

Factori de risc carcinom ductal in situ

Factorii de risc pentru cancerul ductal in situ sunt înaintarea în vârstă, hiperplazia atipică, un istoric familial de cancer mamar, lipsa sarcinilor sau nașterea primului copil după vârsta de 30 de ani, menstruație la vârste mici (înainte de 12 ani), menopauză târzie (după vârsta de 55 de ani), mutații genetice care cresc riscul de cancer de sân (din BRCA1 și BRCA2).

Semne și simptome de carcinom mamar ductal in situ

Marea majoritate a cancerelor în situ sunt asimptomatice, iar descoperirea lor este întâmplătoare. Mai mult de 80% dintre carcinoamele în situ sunt descoperite prin intermediul unei mamografii. În anumite situații, rare, pacienta prezintă o formațiune tumorală palpabilă sau modificări ale mamelonului (indurație, retracție, infiltrare, scurgere mamelonară).

Diagnostic carcinom mamar ductal in situ

Examenul clinic poate identifica, în rare situații, o formațiune tumorală la nivelul sânului. Mamografia este cea mai obișnuită investigație care ridică suspiciunea de carcinom ductal în situ. Principalul semn mamografic sugestiv este reprezentat de calcificări sau microcalcificari insulare sau difuze.

Diagnosticul de certitudine se obține întotdeauna prin biopsia incizională sau excizională a zonei suspecte. Din punct de vedere anatomopatologic, se descriu trei tipuri de cancer ductal in situ, în funcție de gradul de diferențiere al acestora: grad scăzut, moderat și înalt. 

Cu cât gradul este mai mic, cu atât celulele componente sunt mai aproape structural de celulele mamare ductale normale, iar rata de proliferare este similară acestora.Sunt foarte multe situații în care anatomopatologul este pus în dificultate în a separa celulele modificate de celulele normale.

Carcinoamele in situ de grad jos au un aspect histologic similar normalului sau hiperplaziei atipice ductale, entitate benignă premergătoare acestuia. Carcinoamele intermediare au, în general, un ritm mai alert de proliferare, iar aspectul celulelor componente începe să difere de cel al celulelor normale.

De foarte multe ori, în buletinele histopatologice apare descrierea de „comedo” sau „non comedo” care este legată, practic, de numărul celulelor moarte la nivel tumoral. Tumorile non-comedo prezintă un număr scăzut de asemenea celule. Semnificația clinică este legată de potențialul agresiv. Tumorile comedo conțin mai multe celule moarte, ca urmare a ritmului mai alert de proliferare și sunt mai agresive.

Femeile care sunt diagnosticate cu carcinom ductal in situ prezintă, indiscutabil, un risc semnificativ mai mare de a dezvolta un cancer invaziv în următorii 5 ani de la diagnostic, comparativ cu femeile fără această patologie.

Tratament carcinom mamar ductal in situ

Intervenție chirurgicală

Terapia standard pentru cancerul ductal in situ este chirurgicală și include două opțiuni: sectorectomie, urmată de radioterapie pe sânul restant și mastectomie. Sectorecromia înseamnă că se excizează doar zona unde este localizat cancerul, iar mastectomia presupune îndepărtarea unui sân sau a ambilor, după caz.

Newsletter DOC dedicat

În prezent, tratamentul de conservare a sânilor este frecvent recomandat, o mastectomie fiind recomandată doar dacă e vorba de un cancer prea extins pentru a permite păstrarea sânilor. Adăugarea radioterapiei la intervenția chirurgicală reduce ratele de recurență locală, dar nu influențează supraviețuirea globală.

Decizia chirurgicală este luată de chirurg în acord cu pacienta. Principalele criterii de alegere a tipului de operații sunt cele legate de caracteristicile tumorii: dimensiunea acesteia, gradul de diferențiere, precum și prezența sau absența elementelor de tip „comedo”. 
Vârsta este, de asemenea, un alt element definitoriu pentru alegerea tipului de intervenție, știut fiind faptul că, în general, un carcinom în situ apărut sub 40 de ani crește semnificativ riscul recurenței.

Similar carcinomului invaziv mamar, și în carcinomul in situ decizia terapeutică postoperatorie este facilitată de un test intitulat Oncotype DX DCIS. Oncotype DX analizează activitatea unui grup de gene care poate prezice riscul reapariției cancerului doctal in situ sau al unui cancer mamar invaziv la nivelul sânului afectat de carcinomul in situ, precum și potențialul beneficiu al radioterapiei post-sectorectomie. 

Rezultatul Oncotype este furnizat sub forma unui scor de recurență care, în funcție de nivelul acestuia, recomandă administrare sau nu de radioterapie pe sânul operat limitat.

În toate situațiile, piesa operatorie este examinată histologic și imunohistochimic pentru o caracterizare completă a acesteia. În majoritatea cazurilor, se pun în evidență receptori hormonali la nivelul celulelor componente ale carcinomului in situ, motiv pentru care, în completarea intervenției chirurgicale, fie radicală, fie limitată, se recomandă hormonoterapie.

Tratament medicamentos

Principalul medicament unanim recomandat este tamoxifenul. Cercetări recente arată că administrarea de tamoxifen nu a influențat supraviețuirea globală și a părut a fi mai eficientă în reducerea incidenței noilor evenimente mamare la pacientele care nu au primit radioterapie.

Studii actuale cercetează dacă anumite molecule folosite de rutină în cancerul mamar invaziv hormonosensibil, așa cum sunt inhibitorii de aromatază, au cel puțin eficiență similară. Rostul hormonoterapiei este de a scădea riscul de recurență atât a carcinomului in situ, cât și a carcinomului invaziv.

 
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Breast Ductal Carcinoma in Situ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567766/
Nature - Ductal carcinoma in situ: to treat or not to treat, that is the question
https://www.nature.com/articles/s41416-019-0478-6
Studiul „Ductal carcinoma in situ: to treat or not to treat, that is the question”, apărut în Br J Cancer 121, 285–292 (2019). https://doi.org/10.1038/s41416-019-0478-6, autori: van Seijen, M., Lips, E.H., Thompson, A.M. et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0