Biopsia ganglionului santinela in cancerul mamar

Cancerul mamar reprezinta o problema majora de sanatate publica si unul dintre principalele trei neoplazii la nivel mondial.

Este cel mai frecvent cancer la femei, cu un numar estimat de aproape 2 milioane cazuri noi la nivel mondial. Rata de supravietuire la 5 ani, la nivel global, s-a imbunatatit sistematic in ultima decada si aceasta datorita procedurilor de screening care identifica boala in stadii din ce in ce mai mici.

In ultimii ani, chirurgia cancerului mamar tinde sa fie din ce in ce mai putin invaziva, iar locul clasicei mastectomii radicale este luat, de foarte multe ori, de interventii chirurgicale ultraconservative. In urma cu 3-4 decenii, interventia chirugicala standard pentru un cancer mamar, fie ca era vorba de o interventie curativa, fie ca era cu viza paleativa, consta in indepartarea glandei mamare, a muschiului pectoral si evidarea (extragerea tesuturilor) statiilor ganglionare I, II si III, interventie chirugicala mutilanta, insotita de nenumarate sechele definitive dintre care limfedemul gigant al membrului superior homolateral era intotdeauna regula.

Ulterior, mastectomia radicala a fost inlocuita cu mastectomia radicala modificata, situatie in care s-a renuntat la indepartarea musculaturii pectorale si a statiei III ganglionare tocmai in ideea de a micsora riscul efectelor secundare mecanice. Cu toate acestea, si in cazul mastectomiei radicale modificate, morbiditatea ramane semnificativa.

Newsletter DOC dedicat

In aceste conditii, s-au cautat solutii, in ideea de a minimaliza efectele secundare, de a prezerva anatomia locala si de a mentine un control tumoral similar mastectomiei. Pornind de la acest deziderat, s-au dezvoltat tehnici de biopsiere a ganglionilor axilari catre care "dreneaza" tumorile mamare, ganglioni numiti "santinela".

Diseminarea cancerului mamar se produce preponderent limfatic, celule neoplazice plecand din tumora primara pe calea vaselor limfatice la nivelul ganglionilor limfatici de drenaj. Principalii ganglioni limfatici de drenaj, in special pentru tumorile mamare localizate la nivelul cadranelor externe, sunt ganglionii axilari, in timp ce tumorile localizate in cadranele interne ale sanului dreneaza in ganglionii limfatici intramamari, retrosternali.

In aceste conditii, pentru majoritatea cancerelor mamare localizate la nivelul cadranelor externe, biopsia ganglionilor santinela reprezinta un instrument standard de stadializare in cadrul managementului chirurgical al cancerului mamar. Ganglionii santinela sunt primii ganglioni de drenaj ai cancerului mamar.

Cum se identifica ganglionii santinela?

Pentru identificarea ganglionilor santinela se recurge la utilizarea unui trasor care poate fi fie o substanta radioactiva, fie un pigment, fie ambele laolalta. Acesta se injecteaza in zona peritumorala inainte de efectuarea mastectomiei sau a sectorectomiei.

Trasorul este drenat pe aceleasi cai limfatice prin care dreneaza celulele tumorale si se fixeaza la nivelul ganglionilor regionali axilari. Identificarea acestora este fie vizuala, prin procedura radiologica, fie prin utilizarea unui contor Geiger, tehnici diferite in functie de echipamentele existente in departamentele de medicina nucleara.

Care sunt avantajele biopsiei ganglionului santinela?

Potrivit studiilor clinice, biopsia ganglionilor santinela prezinta avantajul indepartarii punctuale a ganglionului (ganglionilor) afectat (afectati), fara riscul complicatiilor asociate indepartarii chirurgicale a tuturor ganglionilor limfatici potential afectati de boala si fara repercusiuni din punctul de vedere al evolutiei bolii.

Cu alte cuvinte, o interventie limitata, "personalizata", care minimalizeaza riscul efectelor secundare ale chirurgiei axilare si cu maxim de control chirurgical al bolii. In conditiile in care interventia chirugicala recomandata este mastectomia sau sectorectomia mamara, adeseori, acestea pot sa nu fie insotite de limfadenectomie. In aceste conditii, complicatiile inerente interventiei chirurgicale sunt reduse semnificativ.

Ce implica procedura de biopsie a ganglionului santinela?

Un lichid radioactiv (de regula, 1 sau 2 mililitri) este injectat in san, in apropierea formatiunii canceroase sau sub areola, inainte de interventia chirurgicala. O scanare speciala este efectuata apoi, pentru ca medicul sa afle la ce ganglion limfatic a circulat lichidul radioactiv. In timpul interventiei chirurgicale, este injectata in san si o substanta de culoare albastra. Aceasta substanta de contrast va circula pana la ganglionii limfatici prin vasele limfatice, iar ganglionul santinela ar trebui sa devina albastru la culoare.

Medicul chirurg poate vedea ganglionul limfatic santinela albastru si poate detecta substanta radioactiva, folosind un tip de contor Geiger. Chirurgul poate apoi sa extirpe ganglionul sau ganglionii santinela.

Daca se descopera mai mult de un ganglion santinela, toti ganglionii santinela sunt extirpati. Daca un alt ganglion limfatic marit este descoperit in axila pacientei, fara sa aiba substanta albastra in el, chirurgul il va indeparta si pe acesta.

Cercetarile arata ca biopsia ganglionului limfatic santinela poate fi o procedura utila in determinarea acelor ganglioni care trebuie extirpati, fara riscul complicatiilor asociate cu indepartarea chirurgicala a tuturor ganglionilor care au potentialul de a fi cancerosi.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Cancer Australia - https://breast-cancer.canceraustralia.gov.au/treatment/surgery/surgery-armpit-axilla/sentinel-node-biopsy
  • WebMD - https://www.webmd.com/breast-cancer/sentinel-node-biopsy
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0