6 lucruri pe care femeile cu cancer mamar ar vrea sa le intelegi despre aceasta boala

Cancerul la sân reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România și din întreaga lume. În articolul de astăzi luăm în discuție această maladie și ce e bine să știi dacă ai primit un astfel de diagnostic.

Cancerul mamar ucide anual peste 9000 de românce, potrivit statisticilor. Tocmai din acest motiv, femeile sunt îndemnate să își facă lunar o autoexaminare a sânilor și să meargă la control, la medicul specialist, măcar o dată pe an. Să nu uităm că femeile cu cancer mamar sunt adevărate luptătoare și că, în ciuda tratamentului foarte dur și a efectelor secundare cu care se confruntă, ele nu își pierd speranța și multe reușesc să învingă boala.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Uneori, pur și simplu, simți ceva în neregulă

Se întâmplă ca unele femei să își dea seama sau să aibă o presimțire că ar fi vorba de cancer la sân atunci când văd anumite semne. Ca de pildă atunci când se află în duș și simt într-o zi un nodul mamar, la o simplă palpare. E bine de știut că un nodul nou descoperit este un lucru neobișnuit, care trage un semnal de alarmă pentru femei, îndemnându-le să meargă la medic pentru un control amănunțit. 

De multe ori, nodulii la sâni semnalează prezența unor probleme benigne, însă nu ai de unde să știi despre ce e vorba în cazul tău până când nu mergi la medic.

Cancerul la sân, o afecțiune copleșitoare

Nu e ușor să primești un diagnostic de cancer, pentru că vestea te poate da complet peste cap. Iată, așadar, câteva lucruri pe care femeile cu cancer mamar ar vrea să le înțelegi despre această boală cumplită, mai ales dacă ai primit un astfel de diagnostic sau dacă ai pe cineva printre apropiați cu această boală:

Să le spui oamenilor dragi este cea mai grea parte

Pacientele care au fost întrebate despre acest aspect, spun că partea cea mai grea din tot procesul acesta legat de un cancer la sân a fost să le dea tuturor vestea - în special familiei, fiilor sau fiicelor, soțului sau soției și părinților. Deși este foarte, foarte greu, pacientele reușesc, până la urmă să dea vestea celor dragi.

Cele care ezită ar trebui să își adune puterea și să le spună apropiaților, deoarece sprijinul moral al acestora poate fi de mare ajutor, la fel și sprijinul fizic, deoarece se pot oferi să dea o mână de ajutor în diverse situații pentru a ușura sarcinile de zi cu zi ale persoanei bolnave.

Oamenii reacționează în moduri atât de diferite când le spui că suferi de cancer mamar, iar unii dintre ei te pot surprinde. Chiar și cei mai puternici dintre noi pot să izbucnească în lacrimi atunci când se află în față unei astfel de vești, dar, la fel de bine, oamenii pot oferi puterea morală necesară pentru a trece peste perioadele grele.

Relația ta de cuplu ar putea deveni mai puternică

Multe paciente își fac griji cu privire la modul în care partenerii lor de viață ar face față acestei vești. Însă, de multe ori, persoanele dragi ne pot surprinde, iar partenerii de viață fac față cu brio; unele paciente diagnosticate cu cancer mamar spun că acest „hop” pe care l-au avut le-a apropiat și mai mult de soții lor.

Și reacțiile copiilor te pot surprinde

Copiii tăi pot să reacționeze în mod diferit atunci când le dai vestea că suferi de cancer mamar. Unii dintre ei pot să izbucnească în lacrimi, în vreme ce alții își pot acorda câteva clipe, pentru a cântări acest diagnostic înainte de a-și îmbrățișa mama și a o asigura de sprijinul lor.

Vei avea un nou tip de respect pentru corpul tău

Cancerul la sân te face cu adevărat să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă. Unele paciente recunosc că și-au recâștigat respectul pentru corpul lor, de când se luptă cu această boală. Chiar dacă aspectul sânilor are de suferit de pe urma operației de lumpectomie sau mastectomie, este important ca tu, ca femeie, să nu uiți că ai un corp puternic, prin simplul fapt că a trecut prin atât de multe încercări. Chimioterapia este un proces extrem de dificil, iar corpul suferă pe mai multe planuri, însă nu trebuie să renunți la luptă.

Vei dori să preiei controlul asupra căderii părului

În timpul tratamentului pentru cancerul mamar, îți vei pierde tot părul: sprâncenele, genele, podoaba capilară, de aceea șocul poate fi extrem de puternic. Sunt persoane care, atunci când părul începe să le cadă foarte mult în urma tratamentului, pur și simplu preferă să își radă podoapa capilară, pentru a simți că își recapătă cumva controlul asupra propriului corp. Când tratamentul se încheie, iar părul de pe cap și sprâncenele încep să crească din nou, vei savura acest moment.

Nimic nu mai pare imposibil odată ce te-ai confruntat cu cancerul și l-ai învins

Pacientele care au învins această boală spun că aceasta le-a arătat care sunt limitele în ceea ce privește ce poți face în viață și că aceste limite sunt mai mari decât ar fi crezut vreodată. Cancerul te lovește, dar dacă îl învingi, devii o persoană mai puternică, deoarece știi că dacă ai trecut de așa ceva, poți să îți depășești limitele și simți că nu mai există un lucru sau un obiectiv pe care să nu îl poți atinge.

Cancerul de sân poate fi învins!

Statisticile arată că aproximativ 95 din 100 de femei (deci aproximativ 95%) supraviețuiesc cancerului timp de 1 an sau mai mult după diagnostic; aproximativ 85 din 100 de femei (aproximativ 85%) vor supraviețui cancerului timp de 5 ani sau mai mult după diagnostic, iar circa 75 din 100 de femei (aproximativ 75%) vor supraviețui cancerului timp de 10 ani sau mai mult după diagnostic.

Supraviețuirea depinde de mulți factori, printre care tipul de cancer mamar și starea de sănătate generală a pacientei, deci nu se poate da un prognostic clar. Ce este clar e că, în cazul în care cancerul este descoperit timpuriu, majoritatea femeilor (cam 98%) diagnosticate și tratate vor reuși să supraviețuiască mai mult de cinci ani după diagnostic.

După tratament, pacienta va trebui să meargă la examinări fizice regulate și teste medicale. Mamografia anuală și examenele fizice sunt singura strategie de supraveghere recomandată la persoanele cu sănătate bună care au fost tratate pentru cancer de sân.

Tratamentul pentru cancerul mamar este administrat pentru a scăpa de cât mai multe celule canceroase din organism. Cu toate acestea, boala poate reapărea, deoarece zone mici de celule canceroase care nu răspund la tratament pot rămâne nedetectate în organism, de aceea este atât de importantă monitorizarea ulterioară.

Se poate preveni cancerul la sân?

Deși nu există o metodă sigură de a preveni cancenrul mamar, unele măsuri de stil de viață pot scădea riscul de boală.

O greutate sănătoasă

O greutate corporală prea mare comparativ cu înălțimea și vârsta unei femei este corelată cu un risc mai mare de cancer de sân după menopauză. Societatea Americană a Cancerului recomandă menținerea la o greutate sănătoasă pe tot parcursul vieții și evitarea creșterii în greutate prin echilibrarea aportului alimentar cu activitatea fizică.

Mișcare moderată sau viguroasă

Cercetările științifice arată că activitatea fizică moderată până la viguroasă este, de asemenea, corelată cu un risc mai scăzut de cancer la sân, de aceea este important să faci mișcare, dacă se poate chiar în fiecare zi. Societatea Americană a Cancerului recomandă ca adulții să facă măcar între 150 și 300 de minute de mișcare de intensitate moderată sau 75 până la 150 de minute de activitate de intensitate viguroasă în fiecare săptămână, repartizate în mai multe ședințe pe parcursul săptămânii. 

Evitarea alcoolului

Alcoolul crește riscul de cancer la sân, chiar dacă este consumat în cantități mici. Cel mai bine ar fi să nu bei alcool deloc, dar dacă mai bei câte un pahar e bine să nu depășești această limită. O femeie nu ar trebui să bea mai mult de o băutură alcoolică pe zi, deci nu mai mult de 330 ml de bere sau 150 ml de vin sau 40 ml de băuturi tari (spirtoase).

Newsletter DOC dedicat

De asemenea, și alăptatul ar putea reduce riscul de cancer mamar. Se pare că femeile care aleg să alăpteze cel puțin câteva luni după naștere pot obține, de asemenea, un beneficiu suplimentar de reducere a riscului de cancer la sân.

E bine de știut că utilizarea terapiei hormonale după menopauză poate crește riscul de cancer mamar, așa că femeile în această perioadă a vieții ar trebui să discute cu medicul mai întâi despre opțiunile non-hormonale care să le ajute să trateze simptomele menopauzei. 

Femeile care se știu cu risc crescut de cancer mamar (au în familie mama, o bunică sau o soră cu cancer la sân) ar trebui să ceară sfatul medicului în legătură cu testarea genetică și cu medicamentele care le-ar putea scădea riscul de boală. Și cele care nu se știu cu risc ar trebui să meargă anual la un control la ginecolog, care le va îndruma spre diverse investigații dacă este cazul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cancer - Breast Cancer: Follow-up Care and Monitoring 
https://www.cancer.net/cancer-types/breast-cancer/follow-care-and-monitoring
Cancer Research UK - Survival
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/survival
CDC - What Can I Do to Reduce My Risk of Breast Cancer? 
https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/prevention.htm

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0