7 semne ale alergiei sau intoleranței la alcool

Alergia sau intoleranța la alcool este rară, dar reacțiile pot fi destul de severe. De regulă, persoanele care manifestă intoleranță la alcool sunt alergice la anumite ingrediente din substanțele și băuturile alcoolice. Printre acestea se numără grâul, orzul, secara, hameiul, drojdia și strugurii. Persoanele cu intoleranță la alcool ar trebui să evite cu orice ocazie consumul de băuturi alcoolice. 

Care sunt cele 7 semne ale alergiei sau intoleranței la alcool?

Dacă suferi de intoleranță la alcool, chiar și o cantitate mică de alcool îți poate declanșa o reacție. În anumite cazuri, reacția constă în șoc anafilactic, ce poate fi extrem de periculoasă. 

Simptomele frecvent întâlnite la intoleranța la alcool includ:
1.    Senzație de mâncărime în jurul ochilor, gurii și nasului
2.    Reacții cutanate cu sau fără mâncărime
3.    Congestionare feței, a gâtului sau a altor părți ale corpului
4.    Congestia nazală, respirația șuierătoare sau dificultăți de respirație
5.    Dureri abdominale, stare de greață și de vomă
6.    Diaree
7.    Stare de amețeală sau pierderea cunoștinței

Este important să nu ignori niciunul din semnele alergiei la alcool. Dacă rămân netratate, acestea se pot agrava iar, în cazuri rare, pot fi fatale. De asemenea, e important de reținut că intoleranța la alcool poate apărea în orice moment al vieții. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Care sunt cauzele alergiei la alcool?

La persoanele alergice, sistemul imunitar reacționează atunci când intră în contact cu un alergen. În cazul alergiei la alcool, sistemul imunitar tratează alcoolul ca pe un factor de pericol și răspunde prin producția de anticorpi, cunoscuți drept imunoglobuline, care declanșează o reacție alergică la nivelul organismului. 

Există o diferență între alergia și intoleranța la alcool?

În cazul alergiei la alcool, sistemul imunitar reacționează în prezența alcoolului în organism. Intoleranța, în schimb, se referă la procesarea incorectă a alcoolului. Unele băuturi alcoolice, în special cele care conțin sulfiți, pot declanșa intoleranță, iar, în cazuri foarte rare, reacția la alcool poate fi un simptom al bolii Hodgkin. 

Intoleranța la alcool

ALDH2 este o enzimă produsă de corp pentru digestia alcoolului. Aceasta transformă alcoolul în acid acetic, compusul principal din oțet, la nivelul ficatului. Unele persoane, în special locuitorii țărilor asiatice, au o particularitate genetică din cauza căreia organismul produce o cantitate mai redusă de ALDH2, ceea ce împiedică digerarea eficientă a alcoolului. Deficiența de enzime ALDH2 este cea care cauzează intoleranța la alcool. Printre simptomele asociate cu aceasta (atunci când consumi alcool) se numără: durerile de cap, starea de greață, vărsăturile și pulsul accelerat. 

Intoleranța la histamine

Histaminele sunt substanțe chimice care se produc în mod natural în organism. Acestea se regăsesc și în multe alimente și băuturi, în special în alimentele fermentate. De exemplu, brânza maturată, carnea afumată, vinul, murăturile, berea și vinul conțin cantități mari de histamine. 

În mod normal, corpul produce o enzimă, denumită diamină oxidază, care descompune histaminele. Dacă organismul nu produce suficiente enzime de acest tip, se poate declanșa o reacție alergică la histaminele din mâncare și băuturi.  

Simptomele intoleranței la histamine sunt asemănătoare cu cele ale unei reacții alergice obișnuite și pot cuprinde: mâncărimea și roșeața pielii, congestia nazală, respirația tăiată, durerile abdominale și diareea. De reținut e că vinul roșu conține, de regulă, un nivel mai ridicat de histamine față de cel alb sau față de bere. 

Intoleranța la sulfiți

Unele persoane manifestă intoleranță sau sensibilitate la sulfiți. Acești compuși sunt adăugați în mod frecvent în bere și vin, cu rol de conservant, pentru a limita dezvoltarea de culturi. Cel mai frecvent întâlnit sulfit în băuturile din comerț este potassium bisulfit sau potassium metabisulfit. 

Unele persoane pot manifesta reacții asemănătoare cu cele alergice la sulfiți. Vinul alb are, de regulă, un conținut mai ridicat de sulfiți față de vinul roșu sau de bere. 

Diagnosticul alergiei sau intoleranței la alcool

Dacă manifești simptomele amintite mai sus, este recomandat să mergi la medic. În funcție de simptome, acesta îți poate recomanda o consultație la un medic alergolog, care îți va recomanda o serie de teste alergologice și, în baza rezultatelor acestora, îți va putea prescrie și un tratament. 

Tratamentul alergiei sau intoleranței la alcool

Dacă suferi de alergie la alcool, singura modalitate pentru a evita și preveni simptomele este să eviți în totalitate consumul de alcool. Chiar și o cantitate foarte mică de alcool poate declanșa, în acest caz, o reacție alergică, ce poate fi moderată, medie sau severă. De asemenea, este important să fii mereu atentă la lista de ingrediente de pe ambalajele alimentelor și băuturilor pe care le cumperi din supermarket. Uneori, acestea pot conține chiar și cantități mici de alcool sau derivați din alcool, care îți pot face rău. 

Este recomandat ca atunci când mergi la restaurant să ceri ospătarului informații cu privire la ingredientele din preparate și băuturi, în cazul în care nu sunt trecute în meniu, pentru a nu ingera alcool din greșeală. Alcoolul este adesea folosit ca ingredient în mâncăruri dulci și sărate. 

Dacă ești alergică șa un alt ingredient, care apare frecvent în compoziția băuturilor alcoolice, poți, pur și simplu, să eviți acel tip de produs. De exemplu, dacă alergia ta s-a dovedit a fi la hamei, evită berea, dar poți consuma în continuare vin sau alte băuturi alcoolice care nu conțin hamei. În cazul în care manifești reacții alergice ușoare, medicamentele antihistaminice pot fi suficiente pentru a calma reacția. Dacă reacțiile sunt mai severe, medicul îți poate prescrie epinefrină, sau adrenalină. E important să ai mereu la tine o doză de urgență, în caz de anafilaxie. Este posibil ca acest lucru să se întâmple în situații în care nu poți apela la asistență medicală. 

Dacă manifești intoleranță la alcool, histamine, sulfiți sau alți compuși sau ingrediente din băuturi, dar fără simptome aferente unei alergii, medicul îți va recomanda să eviți anumite tipuri de băuturi alcoolice. Există și remedii fitoterapeutice care se pot prescrie în acest sens. Discută cu medicul curant despre opțiunile potrivite pentru gestionarea simptomelor manifestate în mod obișnuit.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Alcohol intolerance
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alcohol-intolerance/symptoms-causes/syc-20369211
Cleveland Clinic - Alcohol Intolerance
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17659-alcohol-intolerance


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0